• <

Wynik wyszukiwania - "owoce morza" - Wiadomości

W rybach i owocach morza jest więcej PFAS niż by się wydawało

Narażenie na tzw. wieczne chemikalia, wynikające ze spożywania ryb i owoców morza wydaje się być niedoszacowane – informuje pismo „Exposure and Health”.
14.04.2024

Cermaq podejmuje szerszą współpracę z Cognizant w celu dalszego podnoszenia wydajności operacyjnej

Firma Cognizant (Nasdaq: CTSH) poinformowała dziś o odnowieniu współpracy ze spółką Cermaq Group AS, największym światowym producentem łososia, stymulującym transformację systemów w kierunku zdrowszej i bardziej przyjaznej dla klimatu żywności.
20.03.2024

Rośnie presja połowowa; 1/3 stad ryb jest przełowionych

Rosnące zapotrzebowanie na ryby oznacza coraz większą presję połowową na ekosystemy morskie; nadmierne połowy dotyczą już ponad 1/3 stad ryb - wskazuje organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) powołując się na dane ONZ.
20.12.2023

Japonia i Chiny dążą do postępu w relacjach handlowych pomimo utrzymujących się napięć

Japoński premier Fumio Kishida zaapelował w czwartek do chińskiego przywódcy Xi Jinpinga o zniesienie embarga na japońskie owoce morza oraz zwolnienie przetrzymywanych w Chinach obywateli Japonii, podejrzanych o szpiegostwo – powiadomił japoński nadawca NHK. W rozmowach w kuluarach szczytu APEC w San Francisco politycy poruszyli też kwestię sporów terytorialnych na Morzu Południowochińskim.
17.11.2023

Ekotrendy w turystyce morskiej szansą dla Pomorza, Kaszub i Żuław

Rozwój zrównoważony trafił na pokłady statków pasażerskich. Cruise operatorzy nie pozostają w tyle za innymi branżami i stawiają na turystykę przyjazną dla środowiska na morzy i w portach. Nowe produkty turystyczne odpowiadają zrównoważonej gospodarce. Armatorzy włączają się w działania na rzecz ochrony środowiska, co jest pozytywnie odbierane przez większość pasażerów. Nowe statki przystosowane są do zasilania z lądu.
13.10.2023

Areszt dla sześciu osób za próbę przemytu owoców morza z Japonii do Chin

W Hongkongu aresztowano sześć osób za próbę przemytu owoców morza z Japonii do Chin, podał we wtorek japoński nadawca NHK. Chiny objęły całkowitym embargiem import wszystkich produktów pochodzenia morskiego z Japonii w związku z rozpoczętym 24 sierpnia zrzutem uzdatnionej wody z uszkodzonej przed laty elektrowni jądrowej w Fukushimie. Jednocześnie chińskie łodzie rybackie nadal prowadzą działalność na wodach w pobliżu Japonii.
26.09.2023

Tysiące mieszkańców wyspy mają tydzień na wyprowadzkę, by zwolnić teren pod budowę chińskiej fabryki

Siedem i pół tysiąca mieszkańców indonezyjskiej wyspy Rempang ma czas do końca miesiąca na wyprowadzenie się z domów, by zwolnić teren pod budowę chińskiej fabryki szkła i "Eco City" – informuje w czwartek portal telewizji Al-Dżazira. W ubiegłym tygodniu doszło do starć protestujących mieszkańców z policją.
21.09.2023

Zjedli owoce morza, by pokazać, że nie ma zagrożenia z Fukushimy

Prezydent Korei Południowej Jun Suk Jeol i premier Han Duk Su podczas wspólnego cotygodniowego obiadu w poniedziałek zjedli owoce morza - przekazało biuro prezydenta. To część kampanii, która ma pokazać, że po tym, gdy Japonia rozpoczęła uwalnianie wody z uszkodzonej elektrowni atomowej Fukushima, jedzenie owoców morza i ryb jest wciąż bezpieczne.
29.08.2023

W Korei Płd. rozpoczęły się inspekcje importowanych ryb i owoców morza

Władze Korei Południowej rozpoczęły w poniedziałek mające potrwać 100 dni inspekcje importowanych ryb i owoców morza. Kontrole dotyczą sklepów, hurtowni i importerów, a celem jest ustalenie, czy dostawcy nie ukrywają faktu importu żywności z Japonii.
28.08.2023

Premier Japonii apeluje do Chin o zniesienie embargo na owoce morza, w tle elektrownia w Fukushimie

W reakcji na rozpoczęcie w czwartek uwalniania wody z uszkodzonej japońskiej elektrowni atomowej Fukushima Chiny natychmiast wprowadziły całkowity zakaz importu owoców morza i produktów pochodzenia morskiego. Japoński premier Fumio Kishida zaapelował do Chin o zniesienie zakazu i przystąpienie do naukowej debaty. Analiza pierwszych próbek spuszczonej wody wykazała w piątek, że stężenie trytu mieści się w bezpiecznych granicach.
25.08.2023

Nowe danie: drukowane owoce morza

Naukowcy zaprezentowali „krążki z kalmarów” wydrukowane z białek glonów i fasoli. Mają być smaczne i zdrowe; można je smażyć, piec i gotować.
18.08.2023

Konsumenci wybiorą najlepszy produkt z certyfikatem MSC

Organizacja pozarządowa Marine Stewardship Council (MSC), działająca na rzecz zrównoważonego rybołówstwa, organizuje plebiscyt, w którym konsumenci poprzez głosowanie wybiorą „Najlepszy Produkt MSC 2023”. Do udziału w nim swoje produkty zgłosiło 13 firm – zarówno producenci, jak i sieci handlowe oferujące certyfikowane produkty MSC. Plebiscyt połączony jest z konkursem, w którym konsumenci mogą wygrać atrakcyjne nagrody.
23.06.2023

Światowy Dzień Oceanów 2023. Czas na pakt z Oceanem!

Życie na Ziemi nie byłoby możliwe bez oceanów. To one regulują klimat, dostarczają tlen niezbędny do życia większości organizmów na planecie oraz pochłaniają dwutlenek węgla, łagodząc tym samym skutki globalnego ocieplenia. Złożone ekosystemy oceanów pełne są tysięcy gatunków fauny i flory. Stanowią także źródło pożywienia dla miliardów ludzi i zapewniają utrzymanie wielu społeczności w różnych zakątkach świata. Jednak, by nadal mogły spełniać swoje funkcje, potrzebują działań z naszej strony.
07.06.2023

Japonia. Rekordowy import owoców morza z Rosji w 2022 r. – wyniósł 1,2 miliarda dolarów

Japoński import owoców morza z Rosji osiągnął w 2022 r. rekordową wartość 1,2 miliarda dolarów, najwyższą od 1992 r. – wynika z opublikowanych w piątek danych japońskiego ministerstwa finansów. Jednym z powodów tak wysokiego wyniku są większe połowy Rosji w wodach wokół spornych wysp, znanych jako Terytoria Północne w Japonii i Kuryle Południowe w Rosji.
05.05.2023

Wszystkie ręce na pokład! Rusza kampania z okazji 10-lecia MSC w Polsce

Organizacja pozarządowa Marine Stewardship Council (MSC) działa w Polsce już 10 lat, promując zrównoważone rybołówstwo, by morza i oceany pozostały zdrowe i pełne ryb. W tym czasie wielkość produkcji przetwórstwa rybnego w naszym kraju wzrosła o ponad 38%, a liczba certyfikowanych produktów zaliczyła blisko 14-krotny wzrost.
24.04.2023

Rosja i Wenezuela planują utworzenie wspólnej linii żeglugowej. Kontrowersji nie brakuje

Urzędnicy w Rosji i Wenezueli planują uruchomienie wspólnej firmy żeglugowej, aby pobudzić handel między tymi krajami, znajdującymi się pod gradobiciem sankcji. Trasa miałaby w zamierzeniu obsługiwać okupowany przez Rosję port w Sewastopolu, stanowiąc przepustkę dla handlu żywnością i towarami przemysłowymi, jednocześnie potwierdzając swoje aspiracje względem utrzymania Krymu i budowy swoistej "Osi" państw stojących w opozycji do świata zachodniego, nakładającego na Moskwę sankcje.
11.04.2023

Morze Bałtyckie potrzebuje odpowiedzialnych rybaków i konsumentów

22 marca obchodzimy Światowy Dzień Ochrony Morza Bałtyckiego. Ma on zwrócić uwagę na problemy związane z ochroną Bałtyku i przypomnieć, że każdy z nas może się przyczynić do poprawy jego kondycji. Jaką rolę odgrywają w tym zrównoważone połowy? I co każdy z nas może zrobić, by wspierać odpowiedzialne rybołówstwo?
21.03.2023

Połowy homarów i krabów zagrażają populacji waleni?

W zeszłym roku Seafood Watch ustalił, że sieci używane do połowu homarów w Maine spowodowały w ostatnim czasie zaplątanie się wieloryba północnoatlantyckiego. To nie pierwszy taki przypadek, co zdaniem ekologów może przyczynić się do zagrożenia populacji tych morskich ssaków. Zachęcają również do usunięcia homara z listy zrównoważonej żywności, co z kolei grozi konfliktem z rybakami, dla których połowy skorupiaków to nie tylko biznes, ale źródło wielu miejsc pracy w rybołówstwie i branży stoczniowej.
20.03.2023

Rosyjskie statki rybackie na północy wyłowiły ryby o wartości 175 mln euro

Norwescy dziennikarze zajmujący się gospodarką wyliczyli, że w zeszłym roku rosyjskie statki rybackie na północy wyłowiły 110 000 ton ryb o łącznej wartości 175 milionów euro (1,88 miliarda koron norweskich). To aż o 42 proc. więcej niż w 2021 roku.
19.02.2023

Ubezpieczenia morskie w 2023/2024. Stawki w górę nawet o 10%. Wzrosną koszty transportu morskiego i usług offshore

Od 20 lutego obowiązywać będą nowe zabezpieczenia reasekuracyjne statków – informuje Steamship Mutual, powołując się na komunikat Marine Insurance P&I Club. Firmy ubezpieczeniowe zabezpieczają się przed rosnącymi kosztami.
06.02.2023

Trujące chemikalia znalezione w ciałach morskich ssaków

4-nonylofenol, substancja chemiczna używana m.in. w procesie produkcji papieru toaletowego i „nieśmiertelne chemikalia” zostały znalezione w ciałach orek w wodach Kolumbii Brytyjskiej – położonej nad Pacyfikiem zachodniej prowincji Kanady.
18.01.2023

Rynek ryb w Unii Europejskiej. Polska poniżej średniej w spożyciu, powyżej w eksporcie

W 2021 r. spożycie produktów z ryb i owoców morza w krajach Unii Europejskiej rosło. W 2021 r. wydatki gospodarstw domowych na ryby i owoce morza w UE-27 wzrosły o 7% w porównaniu do 2020 r. Trend ten utrzymuje się od 2019 r. – informuje EUMOFA (European Market Observatory for Fisheries and Aquaculture Products) w najnowszym raporcie.
04.01.2023

W. Brytania. Setki tysięcy przypadków zrzucania nieoczyszczonych ścieków do morza

Zrzucanie przez brytyjskie firmy wodociągowe nieoczyszczonych ścieków do morza, co może mieć miejsce tylko w wyjątkowych sytuacjach, w rzeczywistości jest nagminną praktyką - wynika z kolejnych analiz publikowanych danych.
23.08.2022

Norwegia – rekordowy eksport ryb. Polska wiodącym importerem, ale nie konsumentem

Wartość eksportu norweskich ryb i innych produktów morza osiągnęła w I półroczu 2022 r. 70,1 mld NOK (7 mld USD). Jest to wzrost o 31%, czyli 16,4 mld NOK (1,6 mld USD) w porównaniu z pierwszym półroczem ubiegłego roku. Około 10% połowów i produkcji farm rybnych o wartości około 7 mld NOK trafiło do Polski.
18.08.2022

Chińskie władze badają złowione ryby i owoce morza pod kątem koronawirusa

Zgodnie z nakazem lokalnych władz w mieście Xiamen na wschodnim wybrzeżu Chin testom na koronawirusa poddawani są nie tylko rybacy wracający z połowu, ale również złowione przez nich ryby i owoce morza – podały w czwartek chińskie media.
18.08.2022

Raport ONZ. Czy oceany nas wyżywią?

Najnowszy raport UN FAO pokazuje ogromne zapotrzebowanie na ryby i owoce morza dla zapewnienia globalnego bezpieczeństwa żywnościowego rosnącej populacji. Jednocześnie eksperci wskazują na konieczność „niebieskiej transformacji” i zrównoważonego zarządzania rybołówstwem, by zachować zasoby oceanów w dobrej kondycji.
05.07.2022

Światowy Dzień Oceanów. Co wspólnego mają banany z ochroną oceanów?

8 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Oceanów. To doskonała okazja, aby celebrować piękno i bogactwo podmorskiego świata, ale także lepiej poznać i zrozumieć morskie ekosystemy. Organizacja MSC zaprasza w niezwykłą podróż w głąb oceanów – wirtualną lub w 13 miastach w całej Polsce – podczas której poznamy innowacyjne, a czasem zaskakujące rozwiązania, które pomagają chronić oceany i ich mieszkańców. Dowiemy się także, jak każdy z nas może włączyć się w działania na rzecz naszej Błękitnej Planety.
07.06.2022

Światowy Dzień Ochrony Morza Bałtyckiego. Czy mamy powody do świętowania?

22 marca obchodzimy Światowy Dzień Ochrony Morza Bałtyckiego – czy mamy powody do świętowania? Organizacja pozarządowa MSC zachęca do poszerzania wiedzy na temat ochrony Bałtyku oraz zaprasza szkoły do udziału w konkursie „Może poznajmy nasze morze”.
22.03.2022

Biden: Razem z UE i G7 zawiesimy normalne stosunki handlowe z Rosją

Prezydent USA Joe Biden oświadczył w piątek, że Stany Zjednoczone wraz z Unią Europejską i państwami G7 zawieszą normalne stosunki handlowe z Rosją, odbierając jej status preferowanego partnera handlowego (MFN). Ogłosił też, że Rosja nie będzie mogła korzystać z pożyczek MFW i Banku Światowego, oraz zapowiedział zakaz importu rosyjskiego alkoholu, diamentów i owoców morza.
11.03.2022

Japonia. MAEA zaczęła ocenę bezpieczeństwa planu uwolnienia do morza skażonej wody z Fukushimy

Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej (MAEA) rozpoczęła w poniedziałek ocenę bezpieczeństwa przygotowanego przez rząd Japonii planu uwolnienia ponad miliona ton skażonej radioaktywnymi substancjami wody ze zniszczonej elektrowni jądrowej w Fukushimie.
14.02.2022

Forever Oceans otrzymuje największą na świecie koncesję na zrównoważoną produkcję owoców morza

14 stycznia odbyło się spotkanie Billa Biena, dyrektora generalnego Forever Oceans, największego innowatora w dziedzinie zrównoważonej produkcji owoców morza, z Jorge Seifem Juniorem, sekretarzem ds. akwakultury i rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa, Zwierząt Gospodarskich i Zaopatrzenia, którego celem było podpisanie umowy koncesyjnej, otwierającej Brazylii drogę do pozycji wschodzącego lidera w tej właśnie dziedzinie.
14.01.2022

COP26. Rybołówstwo ofiarą zmian klimatu?

Oceany odgrywają kluczową rolę w życiu naszej planety - regulują klimat, pochłaniają CO2, zapewniają ważne źródło białka zwierzęcego dla ponad 3,4 mld ludzi oraz pracę dla 200 mln osób. Światowy rynek ryb i owoców morza wart jest obecnie ponad 164 mld $. W dniach 31 października – 12 listopada odbywa się Konferencja ONZ w sprawie zmian klimatu COP26. Z tej okazji organizacja pozarządowa MSC wzywa do zachowania produktywności oceanów, poprzez zrównoważone zarządzanie obszarami morskimi w skali globalnej.
06.11.2021

Morski kosz wyłowi śmieci z portu w Kołobrzegu

W ciągu ostatnich 70 lat plastik stał się nieodłącznym elementem naszej codzienności. Jest wykorzystywany do produkcji samochodów, komputerów, czy telefonów, w medycynie i w budownictwie - towarzyszy nam prawie we wszystkich dziedzinach życia. Polegamy na plastiku ze względu na niski koszt produkcji, wytrzymałość oraz wygodę. Jednak jego odporność na degradację, nieodpowiednia utylizacja i szerokie zastosowanie jako materiał jednorazowego użytku spowodowały, że coraz większa ilość plastiku dostaje się do środowiska naturalnego, w
25.10.2021

Skażona woda z Fukushimy popłynie do morza przez tunel

W związku z obawami rybaków operator zniszczonej elektrowni jądrowej w Fukushimie zamierza wybudować kilometrowy tunel, by spuścić radioaktywną wodę głębiej do oceanu. Japoński rząd będzie natomiast interwencyjnie skupował od rybaków owoce morza – podały media.
25.08.2021

Japonia. Ryby z nielegalnych połowów trafiają do sklepów

Japońska agencja prasowa Kyodo ostrzega, że do japońskich konsumentów trafiają ryby i owoce morza złowione przez chińskie statki stosujące nielegalne metody połowu i łamiące prawa pracowników.
19.08.2021

Ekolodzy: światowe spożycie ryb wzrosło w ciągu ostatnich 30 lat o ponad 120 proc.

Światowe spożycie ryb wzrosło w ciągu ostatnich 30 lat o ponad 120 proc. powodując rosnącą presję, by zwiększać połowy - zwraca uwagę dyrektor programu MSC w Polsce i Europie Centralnej Anna Dębicka. Wskazuje, że powoduje to, iż ponad 34 proc. stad ryb jest przeławianych.
08.06.2021

Zbliża się Światowy Dzień Oceanów. Nauka i edukacja kluczem do skutecznej ochrony

Życie na Ziemi nie mogłoby istnieć bez mórz i oceanów. Od ich kondycji zależy przyszłość naszej planety i nas samych. Obchodzony 8 czerwca Światowy Dzień Oceanów jest doskonałą okazją, by zastanowić się, w jaki sposób powinniśmy korzystać z zasobów mórz i oceanów, aby je chronić, a przynajmniej im nie szkodzić. Organizacja pozarządowa MSC przypomina, że to od naszych codziennych decyzji zależy przyszłość oceanów i zachęca do wspólnej edukacji oraz podejmowania odpowiedzialnych, przyjaznych środowisku wyborów.
04.06.2021

Biznes w kolorze blue

1,5 biliona dolarów generuje biznes związany z eksploatacją i eksploracją oceanów i mórz. Setki milionów osób o różnych specjalnościach pracuje w logistyce morskiej, turystyce, górnictwie, rybołówstwie i przetwórstwie ryb, żegludze oraz w morskiej energetyce odnawialnej.
19.04.2021

Chińskie MSZ wzywa wicepremiera Japonii do wypicia wody z Fukushimy

Jeśli japoński urzędnik twierdzi, że woda z elektrowni jądrowej w Fukushimie nadaje się do picia, niech sam się jej napije – powiedział w środę rzecznik chińskiego MSZ Zhao Lijian, komentując zapewnienia wicepremiera Japonii Taro Aso o nieszkodliwości wody.
14.04.2021

W ciągu tygodnia do organizmu człowieka przedostaje się nawet 21 gramów mikroplastiku

Morski Instytut Rybacki podaje, że ok. 10 proc. odpadów przemysłowych i komunalnych trafia bezpośrednio do ekosystemów morskich. Obecnie ocenia się, że jednym z najpoważniejszych zagrożeń dla środowiska są mikroplastiki produkowane jako dodatek do kosmetyków i środków czystości czy powstające w efekcie destrukcji i rozdrobnienia tworzyw sztucznych.
31.03.2021

Zostań morskim bohaterem – pomóż chronić Morze Bałtyckie

Jak śpiewała w latach 90-tych Majka Jeżowska „na plaży fajnie jest”. Dziś, prawie 30 lat później kondycja Morza Bałtyckiego i jego złocistych plaż uległa drastycznemu pogorszeniu. Wakacyjne skakanie w morskiej pianie coraz częściej ograniczają zakwity sinic, a zamiast muszelek i bursztynów w piasku królują śmieci. Z okazji obchodzonego 22 marca Światowego Dnia Ochrony Morza Bałtyckiego organizacja pozarządowa MSC przypomina, że dokonując odpowiedzialnych wyborów każdy z nas może zostać morskim bohaterem.
19.03.2021

Skarby Bałtyku - projekt dedykowany dzieciom ma zachęcić do jedzenia ryb

Potężna dawka przydatnych informacji i ciekawostek czeka na uczniów szkół podstawowych, którzy przystąpią do projektu edukacyjnego o Bałtyku. Za pośrednictwem platformy e-learningowej, stworzonej w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, uczestnicy mają szansę poszerzyć i usystematyzować swoją wiedzę o naszym polskim morzu, jego zasobach, a także właściwościach zdrowotnych ryb bałtyckich.
24.02.2021

Po co sprawdzać certyfikat przed zakupem ryby?

Białe ryby to jedne z najpopularniejszych ryb wśród polskich konsumentów. Wybierając dorsza, mintaja, mirunę, morszczuka czy halibuta warto sprawdzić także czy posiadają one niebieski certyfikat MSC, dzięki czemu nasz wybór przysłuży się zachowaniu zdrowych ekosystemów morskich.
12.02.2021

Ryby zdrowe, ale... z niektórymi nie przesadzaj. Winne skażenie środowiska

Generalnie, owoce morza i ryby są zgodnie zalecane przez lekarzy i dietetyków jako ważny element zdrowej diety, głównie ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Jednocześnie, w związku z coraz większym skażeniem środowiska, eksperci ostrzegają przed nadmiernym spożyciem niektórych gatunków. Dowiedz się, których konkretnie.
03.02.2021

Z powodu przełowienia tracimy pożywienie dla 72 mln ludzi

Według obliczeń organizacji pozarządowej MSC (Marine Stewardship Council) z powodu nieodpowiedniego zarządzania zasobami mórz i oceanów, rocznie tracimy białko, pozwalające wyżywić 72 mln ludzi. Zrównoważone zarządzanie zasobami ryb i owoców morza oznaczałoby więcej pożywienia, które mogłoby zaspokoić potrzeby rosnącej populacji mieszkańców naszej planety.
18.01.2021

Ekologiczne opakowania ze skorup owoców morza

Wysokiej jakości opakowanie ma zasadnicze znaczenie dla trwałości produktów z owoców morza. Obecnie większość opakowań jest wykonana z plastiku jednorazowego użytku, co stanowi duże źródło zanieczyszczeń. Dlatego przemysł przetwórstwa spożywczego poszukuje zrównoważonych alternatyw, a finansowany ze środków UE projekt FISH4FISH jest częścią rozwiązania tego problemu.
30.12.2020

Mikroplastik wszechobecny w wodach wokół Japonii

Nowe metody badawcze pozwoliły na zidentyfikowanie powszechnego występowania mikroplastiku w wodach oceanicznych wokół Japonii – poinformowali naukowcy na łamach pisma „Science of the Total Environment”.
30.12.2020

Ekolodzy: ponad 1/3 dziko żyjących stad ryb jest nadmiernie poławiana

Pod wodą nie widać katastrofy, jaką wyrządzamy środowisku, a ta może się zbliżać, bo ponad 1/3 dziko żyjących stad ryb jest nadmiernie poławiana - podkreśliła w rozmowie z PAP dyrektor programu MSC w Polsce i Europie Centralnej Anna Dębicka.
24.12.2020

Czy wystarczy śledzi na kolejne święta?

Nikt z nas nie wyobraża sobie świąt bez pysznego śledzia czy tradycyjnej ryby po grecku. Tymczasem problem nadmiernych połowów i nieodpowiedniego zarządzania rybołówstwem może na zawsze wykreślić z naszego menu wiele gatunków ryb. To czy dzikie ryby pozostaną obecne na świątecznym stole także w przyszłości zależy od odpowiedzialnych decyzji producentów, sieci handlowych, rządów, ale także nas wszystkich! Organizacja pozarządowa MSC kolejny rok z rzędu organizuje świąteczną kampanię edukacyjną przypominając, aby na święta, tak sam
23.12.2020

Coraz trudniej o żywego karpia, ale i mniej chętnych

W tym roku trudniej będzie kupić żywego karpia, niemal wszystkie sieci handlowe wycofały się ze sprzedaży żywych ryb - powiedział prezes Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp" Zbigniew Szczepański.
20.12.2020

Fala oceanicznych upałów wywołała toksyczne zakwity glonów

Rybacy, pływacy i miłośnicy owoców morza mogą już znać niebezpieczeństwa związane z „czerwonymi przypływami”, ale ostatnie badanie w Frontiers in Climate pokazuje, że zmiany klimatyczne zwiększają częstotliwość występowania jednego rodzaju silnie toksycznych glonów u zachodnich wybrzeży Stanów Zjednoczonych. Algi te wytwarzają neurotoksynę - zwaną kwasem domoikowym - która powoduje poważne i potencjalnie śmiertelne objawy neurologiczne i trawienne. To zagrożenie dla dzikich zwierząt morskich i ludzi ogranicza zbiory skorupiaków w
14.12.2020

Zagrożone wyginięciem wieloryby pomagają w walce z globalnym ociepleniem

Największe zwierzęta w oceanie odgrywają kluczową rolę we wspomaganiu funkcjonowania naszej planety, ale pozostają zagrożone przez szereg wpływów człowieka
20.11.2020

Konsumenci „głosują widelcami” – nowa fala aktywizmu na rzecz ochrony zasobów morskich

Polscy konsumenci coraz częściej „głosują widelcami”, wybierając ryby i owoce morza ze zrównoważonych źródeł, a troska o nasz ocean napędza nową falę aktywizmu konsumenckiego. Wyniki badania przeprowadzonego przez agencję GlobeScan pokazują, że na przestrzeni ostatnich lat wzrosły obawy Polaków o środowisko, ale także ich chęć do działania na rzecz ochrony zasobów morskich.
05.11.2020

Japoński rząd chce uwolnić do morza wodę z elektrowni w Fukushimie

Rząd Japonii podjął nieoficjalnie decyzję o uwolnieniu do morza wody, zawierającej substancje radioaktywne z elektrowni jądrowej Fukushima - poinformowały w piątek japońskie media. Według operatora elektrowni woda ta nie stanowi już żadnego zagrożenia dla środowiska.
16.10.2020

Jeśli nie zmniejszymy emisji, rafy koralowe znikną do końca tego wieku, a ryb będzie coraz mniej

Jeśli nie zostaną podjęte radykalne i natychmiastowe działania w celu zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych i lokalnego wpływu na środowisko to rafy koralowe, jakie znamy, prawdopodobnie przestaną istnieć do końca tego wieku - ostrzega Andréa Grottoli, prezes International Coral Reef Society. Zagrażają im rosnące temperatury, zakwaszenie oceanów, spływy powierzchniowe i zanieczyszczenia. 110 organizacji naukowych, zajmującymi się naukami o wodzie, zrzeszających łącznie ponad 80 tys. naukowców z całego świata - również z Pols
06.10.2020

MSC wśród 110 organizacji wzywających do ograniczenia globalnej emisji gazów cieplarnianych dla ochrony ekosystemów morskich

American Fisheries Society wraz ze 110 organizacjami naukowymi zajmującymi się naukami o wodzie wydało 14 września br. bezprecedensowe oświadczenie, w którym podnosi alarm dotyczący zmian klimatu i ich wpływu na zasoby morskie oraz słodkowodne. Wśród sygnatariuszy oświadczenia znajduje się organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council).
22.09.2020

Rybołówstwa małoskalowe w programie MSC

Organizacja MSC opublikowała raport „Rosnąca fala: rybołówstwa małoskalowe w programie MSC”. Jest to pierwsza w historii ocena rosnącego zaangażowania rybołówstw małoskalowych w program MSC. Raport pokazuje w jaki sposób realna poprawa stanu ekosystemów morskich pociąga za sobą także szereg korzyści społeczno-gospodarczych na lądzie.
07.09.2020

Ponad 60% Polaków spożywa ryby i owoce morza średnio raz w tygodniu

Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza każdego roku przeprowadza badania na 25 rynkach, w tym również w Polsce, dzięki którym pozyskuje informacje o nawykach żywieniowych konsumentów. Tegoroczne wyniki pokazują, że ponad 70% Polaków chciałoby zwiększyć ilość ryb i owoców morza w diecie. Są to pozytywne prognozy na przyszłość dla przetwórców i całego przemysłu rybnego, który może dostosowywać produkcję do potrzeb ludzi, które z roku na rok są coraz większe.
24.08.2020

50-lecie nowoczesnej akwakultury w Norwegii

W tym roku przypada 50. rocznica powstania pierwszej hodowli łososia w Norwegii, która zapoczątkowała powstanie norweskiej akwakultury. Wspomnienie historii i początków norweskich hodowców pokazuje ich ambicję, sukcesy i porażki. To dzięki nim dziś łosoś norweski jest dostępny na całym świecie.
17.08.2020

Rekiny i płaszczki - poznaj 5 sposobów, w jakie pomagają planecie, innym zwierzętom i ludziom

Zarówno rekiny, jak i płaszczki to jedne z najbardziej tajemniczych i niezrozumianych zwierząt morskich. W Światowy Dzień Rekinów pokazujemy 5 sposobów, w jakie ryby te pomagają światu - od walki ze zmianą klimatu, przez dzielenie się pożywieniem ze swoimi sąsiadami, aż po uprawianie fitoplanktonu. A to nie wszystko!
21.07.2020

Wrak tankowca w Jemenie: czas ucieka, by zapobiec nadchodzącej katastrofie ekologicznej, gospodarczej i humanitarnej

Rada Bezpieczeństwa ONZ ma się spotkać, aby omówić zagrożenia powodowane przez rdzewiejący tankowiec u wybrzeży Morza Czerwonego w Jemenie. FSO Safer jest załadowany ponad milionem baryłek ropy naftowej, a eksperci ostrzegają przed katastrofą ekologiczną, jeśli statek się rozpadnie.
17.07.2020

Na bezrybiu...nad Bałtykiem

Z powodu zagrożenia epidemiologicznego, tegoroczny urlop chętniej spędzamy w kraju. Wielu z nas wybiera plaże Morza Bałtyckiego. To szansa, abyśmy nauczyli się odpowiedzialnie korzystać z tego co oferuje nam Bałtyk.
09.07.2020

Jak zanieczyszczenie tworzywami sztucznymi wpływa na ocean?

Każdego dnia 8 milionów ton plastiku dostaje się do oceanu. Odpowiada to jednej ciężarówce wyrzucanej do morza co minutę w ciągu dnia. Stamtąd wyrusza on w długą i destrukcyjną podróż.
06.07.2020

Rybołówstwo tuńczyka z Indonezji i Papui Nowej Gwinei z certyfikatem MSC

Połowy ryb są kluczowe dla gospodarki światowej, wpływają na bezpieczeństwo żywieniowe i ekonomiczne. W 2018 r. wartość światowego rynku tuńczyka osiągnęła 11,6 mld USD, a tylko w rejonie Azji i Pacyfiku przemysł tuńczykowy zatrudnia ponad 6 mln osób. Niestety ogromny popyt na tuńczyka skutkuje zach
25.06.2020

Pandemia stała się szansą dla Polski na przejęcie roli Chin w przetwórstwie rybnym

Podczas lockdownu wzrosło zapotrzebowanie na produkty o długim terminie przydatności do spożycia. W przypadku ryb były to produkty mrożone i w puszkach.
25.06.2020

USA rozważa cła na towary z Niemiec, Francji, W. Brytanii i Hiszpanii

Administracja USA rozważa nałożenie wartych 3,1 mld dol. ceł na dobra importowe z Niemiec, Francji, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii - informuje w środę agencja Bloomberg, powołując się na dokument przygotowany przez przedstawiciela USA ds. handlu Roberta Lighthizera
24.06.2020

Wyśledź śledzia z MSC - Rynek śledzi ze zrównoważonych połowów

Śledź to jedna z najbardziej popularnych ryb morskich kojarzonych z polską kulturą kulinarną. Nieprzerwanie króluje na naszych stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia, karnawału, Ostatków czy Wielkiego Postu. Konsumenci coraz częściej decydują się na wybór certyfikowanych śledzi ze zrównoważonych połowów, zwracając uwagę na pochodzenie produktów oraz wpływ rybołówstwa na środowisko.
24.06.2020

Morskie zjawy: globalna i lokalna walka z sieciami widmo

Zgubione lub porzucone sieci rybackie zwane sieciami widmo nie są nowym problemem, były w morzach od czasu kiedy rozwinęło się rybołówstwo. To, co na przestrzeni ostatnich dekad uległo zmianie to skala zjawiska.
10.06.2020

Czy zdołamy zachować ryby dla przyszłych pokoleń? – najnowszy raport ONZ

Najnowszy raport Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pokazuje, że zapotrzebowanie na ryby i owoce morza jest obecnie większe niż kiedykolwiek i stanowi kluczowy element w zapewnieniu globalnego bezpieczeństwa żywnościowego. Jeśli jednak chcemy sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu także w przyszłości, musimy przyspieszyć wdrażanie zrównoważonego zarządzania rybołówstwem na całym świecie.
10.06.2020

WWF Polska: Ocean umiera. Czasu coraz mniej

Co roku, 8 czerwca, obchodzimy Światowy Dzień Oceanów. W tym dniu Fundacja WWF przypomina o wspólnym dla nas wszystkich obowiązku zrównoważonego korzystania z zasobów oceanu oraz mobilizuje do walki o jego dobro. Niestety ocean ma poważne kłopoty i to my jesteśmy ich powodem. Prawie połowa powierzchni oceanów jest silnie dotknięta działalnością człowieka m.in. przełowieniem, ogromnym zanieczyszczeniem i zmianą klimatu. Czasu na działanie jest coraz mniej.
08.06.2020

To już dzisiaj! Światowy Dzień Oceanów

Oceany pełnią kluczową rolę dla życia na Ziemi, jednak wskutek działalności człowieka znajdują się pod rosnącą presją. 8 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Oceanów. Warto przy tej okazji zastanowić się, co każdy z nas może zrobić, aby chronić ekosystemy morskie, a przynajmniej im nie szkodzić. Organizacja pozarządowa MSC przypomina, że to od naszych codziennych decyzji zależy przyszłość Błękitnej Planety i zachęca do podejmowania odpowiedzialnych i przyjaznych środowisku wyborów.
08.06.2020

Polacy gotowi do działania na rzecz ochrony oceanów

Oceany pełnią kluczową rolę dla życia na Ziemi, jednak wskutek działalności człowieka znajdują się pod rosnącą presją. 8 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Oceanów. Warto przy tej okazji zastanowić się, co każdy z nas może zrobić, aby chronić ekosystemy morskie, a przynajmniej im nie szkodzić. Organizacja pozarządowa MSC przypomina, że to od naszych codziennych decyzji zależy przyszłość Błękitnej Planety i zachęca do podejmowania odpowiedzialnych i przyjaznych środowisku wyborów.
03.06.2020

Kanada: Rząd przeznaczy 470 mln CAD na pomoc dla rybaków

Rząd Kanady przeznaczy 470 mln CAD na wsparcie dla rybaków w związku z pandemią koronawirusa – poinformował w czwartek premier Justin Trudeau. To kolejny pakiet pomocy dla tego sektora gospodarki, poprzedni był adresowany głównie do firm przetwórstwa rybnego.
14.05.2020

Granty MSC dla projektów naukowo-badawczych wspierających zrównoważone połowy

Organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) ufundowała granty o łącznej wysokości ponad 650 tys. funtów. Zostały one przyznane w ramach funduszu Ocean Stewardship Fund rybołówstwom oraz grupom badawczym pracującym na rzecz ochrony oceanów oraz zasobów ryb i owoców morza.
11.05.2020

Kanada: Rząd przeznaczy 62,5 mln dolarów na pomoc rybakom

Kanadyjscy rybacy i przemysł przetwórczy otrzymają od rządu federalnego 62,5 mln CAD pomocy w związku z epidemią koronawirusa – poinformował w sobotę premier Kanady Justin Trudeau.
26.04.2020

Rada Europejska zatwierdziła pomoc finansową dla rybaków

Pandemia koronawirusa znacznie dotknęła sektory rybołówstwa i akwakultury. Komisja Europejska postanowiła wyjść naprzeciw oczekiwaniom przedstawicieli tej branży i umożliwić państwom członkowskim udzielenie pomocy finansowej podmiotom gospodarczym dotkniętym kryzysem. W ostatni piątek, Rada Europejska zatwierdziła tę inicjatywę. Nowe ramy prawne pozwolą na pomoc w wysokości do 120 000 EUR na przedsiębiorstwo działające w tych sektorach.
19.04.2020

Bloomberg: pandemia szansą na odrodzenie się środowiska morskiego

Spowodowane przez pandemię zatrzymanie statków w portach i spadający popyt na owoce morza i ryby może wywołać efekt podobny do tego z czasów I i II wojny światowej, kiedy bezczynność flot rybackich umożliwiła odrodzenie się fauny i flory mórz i oceanów - pisze w piątek Bloomberg.
17.04.2020

Wsparcie Komisji Europejskiej dla rybaków w związku z pandemią koronawirusa

Pandemia koronawirusa znacznie dotknęła sektory rybołóstwa i akwakultury. Komisja Europejska postanowila wyjść naprzeciw oczekiwaniom przedstawicieli tej branży i umożliwić państwom członkowskim udzielenie pomocy finansowej podmiotom gospodarczym dotkniętym kryzysem. Jak czytamy w oficjalnym komunikacie, nowe ramy prawne pozwolą na pomoc w wysokości do 120 000 EUR na przedsiębiorstwo działające w tych sektorach.
23.03.2020

Jaka przyszłość czeka bałtyckie połowy?

Już w najbliższą niedzielę 22 marca obchodzimy Światowy Dzień Ochrony Morza Bałtyckiego. To doskonała okazja, żeby każdy z naszastanowiłsię, w jaki sposób może pomóc chronić nasze morze. Organizacja pozarządowa MSC apeluje, by w tym dniu pamiętać także o ochronie zasobów ryb i ogromnej roli, jaką odgrywają zrównoważone połowy.
20.03.2020

W Dzień Kobiet przyglądamy się ich sytuacji w światowym sektorze rybołówstwa

Większość z nas nie zastanawia się zwykle nad tym kto złowił rybę, którą zamawiamy w restauracji czy kupujemy w sklepie, a jest to początek drogi jaką pokonuje produkt. Rybołówstwo często postrzegamy jako domenę mężczyzn. Prawda jest jednak taka, że 50% pracowników całego sektora rybołówstwa, w tym także akwakultury, to kobiety. Stanowią one też aż 90% osób zajmujących się przetwórstwem produktów rybnych i owoców morza na lądzie.
06.03.2020

Zobacz, jaką drogą pokonują ryby i owoce morza zanim trafią do sklepów

Nowa gra przygotowana przez WWF i austriacką agencję TUNNEL23 zabiera nas w morską podróż. Wsiadamy na pokład kutra rybackiego, aby za chwilę zanurzyć się w oceanicznym świecie krewetek, małż i podwodnych skarbów. Gra to droga jaką pokonują ryby i owoce morza zanim trafią do naszych sklepów i restauracji.
19.02.2020

Statystyczny Polak zjada rocznie ponad 12 kg ryb i owoców morza

Statystyczny Polak zjada rocznie ponad 12 kg ryb i owoców morza, najwięcej mintaja, śledzi i makreli - wynika z najnowszych danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Mimo że spożycie rośnie, to wciąż jest o połowę niższe niż średnio w UE.
26.12.2019

Nadciąga „niebieska rewolucja”? Mowi chce zwiększyć światowe spożycie ryb (wideo)

Firma Mowi, światowy potentat w branży akwakultury i jeden z największych na świecie dostawców owoców morza, wydała swoją strategię zrównoważonego rozwoju pod nazwą "Blue Revolution Plan" (Plan Niebieskiej Rewolucji). Ma ona pozwolić na wytwarzanie większej ilości żywności pochodzącej z oceanu przy jednoczesnej trosce o stan planety.
19.12.2019

Najnowszy raport MSC: zrównoważone połowy ryb i owoców morza nabierają tempa

Sprzedaż ryb i owoców morza z certyfikatem MSC osiągnęła milion ton rocznie. Raport Working together for thriving oceans opublikowany 10 października br. przez organizację pozarządową MSC wskazuje na stały wzrost popytu oraz podaży na ryby i owoce morza ze zrównoważonych połowów.
17.10.2019

Hiszpański rząd zapowiada zdecydowaną odpowiedź na amerykańskie cła karne

Hiszpania zapowiedziała w piątek, że odpowie w sposób "jasny i zdecydowany", jeśli w życie wejdą zapowiedziane przez USA 25-procentowe cła karne na import setek produktów z UE. Hiszpański rząd wezwał amerykańskiego ambasadora w Madrycie, aby zaprotestować przeciwko planom Waszyngtonu.
05.10.2019

USA nałożą cała odwetowe na UE za subwencje dla Airbusa

USA nałożą od 18 października cła odwetowe w wysokości 10 proc. na samoloty i 25 proc. na inne produkty przemysłowe i rolne z Unii Europejskiej - poinformował w środę przedstawiciel USA ds. handlu. Cła mają związek z nielegalnymi subwencjami UE dla Airbusa.
03.10.2019

Rosja będzie transportować ryby za pomocą jednostki o napędzie jądrowym

Trwa operacja załadunku 200 chłodniczych kontenerów z rybami na pokład kontenerowca Sevmorput w porcie w Petropawłowsku. Ładunek niedługo wyruszy w podróż Północną Drogą Morską do Sankt Petersburga.
29.08.2019

Kaszubscy rybacy opanowali Gdańsk. Tradycyjny targ rybny na Jarmarku św. Dominika

Po raz kolejny w Gdańsku podczas Jarmarku Św. Dominika swoje święto obchodzili kaszubscy rybacy. Zaprosili publiczność do udziału w wydarzeniu kulturalnym, które inspirowane jest rybacką tradycją i folklorem. Wszystko w celu przybliżenia mieszkańcom i turystom morskiej historii regionu.
16.08.2019

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Oceanów

Ocean zapewnia utrzymanie milionom, a żywność - miliardom ludzi na świecie. Ogromna większość (94%) wszystkich występujących na Ziemi organizmów żyje właśnie w oceanach. To woda, jej temperatura, zachodzące w niej procesy chemiczne, a także prądy morskie, napędzają życie na Ziemi oraz sprawiają, że ludzkość może istnieć. Co drugi oddech, bo aż połowę zawartości tlenu w atmosferze, zawdzięczamy właśnie produkującym go oceanom.
08.06.2019

Co się stanie, jeśli zabraknie ryb?

Z roku na rok coraz więcej światowych zasobów ryb jest przełowionych: problem ten dotyczy już ponad 33% stad ryb, a odsetek ten jest ponad trzy razy wyższy niż jeszcze w połowie lat 70-tych. Czy to możliwe, aby w ciągu kolejnych kilkudziesięciu lat mogło zabraknąć ryb? Jest to najgorszy scenariusz, ale powinien służyć jako sygnał alarmowy dla nas wszystkich. W związku z obchodzonym 8 czerwca Światowym Dniem Oceanów organizacja pozarządowa MSC przypomina, że to od naszych dzisiejszych wyborów zależy przyszłość zarówno planety jak
05.06.2019

Po nowej groźbie Trumpa w sprawie ceł, media apelują o dyplomatyczny reset UE z USA

Niemieckie media, które komentują nową groźbę prezydenta USA Donalda Trumpa w sprawie wprowadzenia ceł na kolejne europejskie towary, są zgodne, że na eskalacji handlowego sporu stracą wszyscy. "Neue Osnabruecker Zeitung" apeluje o dyplomatyczny reset.
10.04.2019

Trump: USA nałożą dodatkowe cła na towary z UE warte 11 mld dolarów

USA nałożą cła na warte 11 mld dolarów towary importowane z UE - poinformował we wtorek prezydent USA Donald Trump na Twitterze. Dzień wcześniej przedstawiciel USA ds. handlu zaproponował listę takich towarów w reakcji na unijne dotacje dla Airbusa.
10.04.2019

Testy DNA produktów rybnych i owoców morza. Wiemy, co jedzą konsumenci

Czy konsumenci jedzą to, co myślą, że jedzą? Oszustwa związane z nieprawidłowo oznakowanymi rybami i owocami morza to duży problem. Szacuje się, że 30% spożywanych na całym świecie ryb i owoców morza jest błędnie oznakowanych. Tymczasem badania DNA pokazują, że w przypadku produktów z certyfikatem MSC jest to mniej niż 1%.
20.03.2019

Najbardziej samotne wyspy świata

Ponad 90 wysepek i raf (w tym 37 zakwalifikowanych jako stały ląd) i tylko jedna stała mieszkanka. Archipelag Dokdo został nazwany "samotnymi wyspami", ale swoją przepiękną naturą i niespotykanymi krajobrazami przyciąga nawet 160 tys. turystów rocznie!
08.03.2019

Post – czas refleksji, ale też zwiększonej presji na oceany

Środa Popielcowa rozpoczyna okres Wielkiego Postu. Jedzenie ryb zamiast mięsa jest popularną tradycją podczas sześciotygodniowego postu, który kończy się Wielkanocą. Sezon wielkopostny w dużym stopniu zwiększa sprzedaż ryb i owoców morza, co w konsekwencji wywiera dodatkową presję na przełowione morza i oceany. Około 33% światowych stad ryb morskich jest przełowione, a 60% jest poławiane na najwyższym możliwym poziomie. Mimo tego konsumpcja ryb bez wyrzutów sumienia jest możliwa.
07.03.2019

Światowy Dzień Dzikiej Przyrody po raz pierwszy poświęcony życiu pod wodą

3 marca obchodzimy Światowy Dzień Dzikiej Przyrody, ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych. Po raz pierwszy tematem przewodnim jest „Życie pod wodą: dla ludzi i planety”. Jest to niezwykle ważne, ponieważ podwodny świat nie tylko jest miejscem życia milionów gatunków, ale również odgrywa kluczową rolę w życiu ludzi.
01.03.2019

Polsko-Farerskie Forum Biznesowe odbędzie się w Gdańsku

Zapraszamy do wzięcia udziału w pierwszym w historii Forum dotyczącym współpracy biznesowej między Polską a Wyspami Owczymi.
19.02.2019

Ekolodzy: kupujmy ryby odpowiedzialnie - przez wzgląd na przyszłe pokolenia

W tym sezonie kupujmy raczej śledzie niż sardynki czy dorsze. Przełowienie może sprawić, że nasze dzieci i wnuki będą miały ograniczony dostęp do ryb, które dziś są powszechnością. Justyna Zajchowska z WWF doradza, jak kupować ryby ze zrównoważonych połowów.
20.12.2018

MSC powołuje Fundusz Zarządzania Oceanami o wartości 1 miliona funtów

Międzynarodowa organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) powołała Fundusz Zarządzania Oceanami (Ocean Stewardship Fund) o wartości 1 miliona funtów brytyjskich. Będzie on wspierał rybołówstwa w ich drodze do zrównoważonego rozwoju, a zgromadzone środki zostaną przekazane na nowe badania naukowe.
30.10.2018

W Polsce intensywnie rozwija się rynek produktów śledziowych z certyfikatem MSC

Kto z nas nie zna śledzia? Jest to chyba najbardziej popularna ryba morska kojarzona z polską kulturą kulinarną. Okres bożonarodzeniowy, karnawał, Ostatki, Wielki Post – to właśnie czas, w którym ryba ta króluje na naszych stołach, a konsumenci coraz częściej wybierają produkty śledziowe ze zrównoważonych połowów.
31.08.2018

Rośnie światowa konsumpcja ryb. Portugalczycy zjadają nawet 90 kg rocznie na osobę, Polacy tylko 12 kg

Tempo wzrostu konsumpcji ryb na świecie już dwukrotnie przewyższa tempo wzrostu liczby ludzi. Średnio każdy zjada ponad 20 kg ryb rocznie. Szacuje się, że stanowią one ważne źródło białka dla 3,2 mld osób. W Polsce ryby jemy mniej chętnie – blisko 12 kg rocznie, w dużej mierze ze względu na cenę. Najczęściej wybieramy śledzia, łososia i ryby białe. Ważne, żeby konsument wiedział, skąd pochodzi dana ryba i czy została połowiona w sposób zrównoważony – podkreślają eksperci. Obecnie już nawet co trzecia ryba jest poławiana w
02.08.2018

Już 18 rybołówstw tuńczyka z certyfikatem MSC

Rybołówstwo tuńczyka białego i żółtopłetwego z Polinezji Francuskiej oraz rybołówstwo tuńczyka Bonito i tuńczyka żółtopłetwego z zachodnio-centralnego Pacyfiku otrzymały Certyfikat Zrównoważonego Rybołówstwa MSC. Tym samym już 18 rybołówstw na świecie poławiających różne gatunki tuńczyka posiada certyfikat MSC, potwierdzający, że połowy prowadzone są w sposób zrównoważony i przyjazny dla środowiska.
18.07.2018

Czy ryb wystarczy także dla przyszłych pokoleń?

Najnowszy Raport Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pokazuje, że ludzie na świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. Tak dużo, że tempo wzrostu światowej konsumpcji ryb i owoców morza przewyższa już tempo wzrostu liczby ludzi na świecie.
12.07.2018

Pierwsze fińskie rybołówstwo otrzymało certyfikat MSC

Fińskie rybołówstwo bałtyckiego śledzia i szprota (Baltic herring and sprat trawl and trap net fishery) jako pierwsze w Finlandii otrzymało certyfikat MSC, uzyskując wysokie oceny w ramach wszystkich zasada Standardu Zrównoważonego Rybołówstwa MSC. Uzyskanie certyfikatu przez fińskie rybołówstwo śledzia i szprota, sprawiło, że około 95% całkowitych fińskich połowów jest zgodnych ze standardami MSC. WWF Finlandia gratuluje Fińskiemu Związkowi Rybackiemu (Suomen Ammattikalastajaliiton, SAKL) zakończonego sukcesem procesu ce
12.07.2018

Centrum Logistyczne Gryf w Szczecinie z rekordowym wykorzystaniem chłodni

Prawie 90-proc. wykorzystanie chłodni odnotowała w pierwszych pięciu miesiącach br. szczecińska państwowa spółka Centrum Logistyczne Gryf. Ilość składowanego w firmie towaru, głównie ryb i owoców morza wzrosła w porównaniu do ubr. o 12 proc.
25.06.2018

Chiny zapowiadają odwet za dodatkowe cła Trumpa

Jeśli prezydent USA Donald Trump wprowadzi karne cła na dodatkowe chińskie towary o wartości 200 mld USD rocznie, ChRL będzie zmuszona zastosować "wszechstronne środki ilościowe i jakościowe, aby udzielić silnej odpowiedzi" – oświadczył chiński resort handlu.
19.06.2018

Europejczycy zrezygnują z łososia hodowlanego?

Według opinii ekspertów w niedalekiej przyszłości Europejczycy będą rezygnować z tzw. łososia hodowlanego. Jednym z krajów, gdzie już widoczny jest trend sięgania po artykuły od lokalnych producentów, jest Portugalia.
08.06.2018

Świętujemy Światowy Dzień Oceanów

Ten szczególny dzień został oficjalnie ustanowiony przez ONZ w 2009 roku i jest doskonałą okazją, aby pokazać piękno podwodnego świata, jak i problemy z którymi się zmaga. W tym dniu, ludzie na całym świecie podejmują szereg akcji mających na celu nagłośnienie jeszcze większego wsparcia na rzecz ochrony środowiska morskiego i dzikiej przyrody z nim związanej. Bez względu na to, gdzie mieszkamy, wszyscy jesteśmy zależni od mórz i oceanów oraz odpowiedzialni za ich stan. To właśnie woda stanowi ok. 70% powierzchni naszej planety.
08.06.2018

Chiny: Od 1 lipca znacznie niższe cła na prawie 1 500 produktów

Chińskie ministerstwo finansów ogłosiło w czwartek, że 1 lipca obniży cła na 1449 towarów konsumpcyjnych, w tym odzież i obuwie, sprzęt AGD, produkty spożywcze i kosmetyki, by stymulować import, kontynuować otwieranie gospodarki i podnieść jej konkurencyjność.
01.06.2018

Malownicze dźwigi, niedostępne nabrzeża - fotospacer po Porcie Gdańsk

Port Gdańsk od pewnego czasu regularnie zaprasza chętnych na fotograficzny spacer po swoich niedostępnych na co dzień terenach. W weekend 14 - 15 kwietnia zaplanowano cztery wycieczki. Przyłączyliśmy się do jednej z sobotnich grup.
15.04.2018

Sushi Factory wykorzystuje ryby i owoce morza z certyfikatami MSC i ASC

Sushi Factory jest pierwszą w Polsce i jedną z pierwszych w Europie fabryką oferującą zestawy sushi także z certyfikatami MSC i ASC. Oznacza to, że ryby i owoce morza wykorzystywane przez Sushi Factory przy produkcji zestawów sushi oraz przekąsek onigiri i wrap pochodzą ze zrównoważonych źródeł. Producent właśnie poinformował o nawiązaniu współpracy z dostawcami posiadającymi certyfikaty MSC i ASC.
29.03.2018

Seminarium MSC podczas North Atlantic Seafood Forum w Bergen

Organizacja pozarządowa MSC zaprasza na seminarium Sustainability - Value for profitable Business, które odbędzie się 7 marca 2018 r. w Bergen w Norwegii podczas North Atlantic Seafood Forum (NASF).
15.02.2018

MSC przyjmuje plan wzmacniający wiarygodność modelu działania oraz rewizji wymogów certyfikacji

MSC (Marine Stewardship Council) opublikuje w 2018 r. szeroko konsultowane zmiany w wymogach certyfikacji rybołówstwa oraz przedstawi do konsultacji zmiany w łańcuchu dostaw. Organizacja rozpocznie również realizację nowych projektów mających na celu wzmocnienie przejrzystości i zapewnienie prawidłowości modelu działania oraz zainicjuje proces rewizji Standardu Rybołówstwa MSC.
02.02.2018

MSC wprowadza nowe wymogi dotyczące oceny rybołówstwa

MSC (Marine Stewardship Council) wzmacnia swoje działania na rzecz udoskonaleń w światowym rybołówstwie przez wprowadzenie nowych wymogów dotyczących oceny rybołówstw w Programie Certyfikacji Rybołówstwa MSC. Zgodnie z nowymi zasadami, wszystkie działania rybackie prowadzone podczas połowów na stadzie docelowym w trakcie jednego wypłynięcia w morze muszą zostać certyfikowane zgodnie ze Standardem Rybołówstwa MSC.
25.01.2018

Niemal połowa stad ryb na świecie zagrożona przełowieniem. Sytuację mogą uratować świadomi konsumenci

Ponad 40 proc. stad ryb żyjących w morzach i oceanach jest zagrożonych wyginięciem z powodu nadmiernych połowów – szacują naukowcy. Oznacza to, że w perspektywie kilkunastu lat z oceanów mogą zniknąć przeławiane gatunki. Sytuację mogą poprawić odpowiednie regulacje międzynarodowe, a także codzienne decyzje konsumentów, którzy kupują produkty rybne. Pomocą w wyborze są międzynarodowe certyfikaty nadawane firmom poławiającym i hodującym ryby.
23.01.2018

Jaka ryba na święta? Pochodząca ze zrównoważonych połowów

Około 30% światowych zasobów ryb jest przełowionych, a aż 60% poławianych na najwyższym możliwym poziomie. Problem jest na tyle poważny, że bez podjęcia odpowiednich działań za 40 lat poławiane ryby mogą zniknąć z mórz i oceanów świata, a tym samym ze sklepów i naszych stołów.
07.12.2017

20 lat wspólnie z ponad 400 organizacjami rybackimi zaangażowanymi w program MSC

MSC świętuje dwudziestą rocznicę działalności wydaniem specjalnym Raportu Rocznego, pokazującego dwie dekady wprowadzania zmian na wodach oraz plany na przyszłość.
20.11.2017

Świętuj Dzień Ryby na Helu

W najbliższą sobotę, w godzinach 10.00 – 17.00 na terenie Stacji Dzień Ryby 2017Morskiej im. Profesora Krzysztofa Skóry IOUG w Helu, dzięki gościnności i zaangażowaniu gospodarzy, odbędzie się wielkie świętowanie Dnia Ryby! MSC Polska jest jednym z partnerów wydarzenia.
28.07.2017

Jaka ryba na obiad? Dokonaj zielonego wyboru!

Bałtyckie biura WWF w tym WWF Polska wydały właśnie najnowszą edycję poradnika konsumenta o rybach i owocach morza: Jaka ryba na obiad? Uaktualniony przewodnik zawiera informacje o 50-ciu gatunkach ryb i innych organizmach morskich dostępnych na polskim rynku. Jakie ryby kupować, a których unikać, aby nasz wybór nie wpływał negatywnie na środowisko i różnorodność biologiczną mórz i oceanów? WWF podpowiada przy pomocy zielonego, żółtego i czerwonego światła.
14.05.2017

Kolejna odsłona kampanii MSC w sklepach sieci Biedronka

Sieć Biedronka kontynuuje promowanie ryb i owoców morza z niebieskim MSC i Biedronka certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC wśród klientów sieci. W najnowszej odsłonie kampanii na klientów czekają plakaty reklamowe zachęcające do zakupu certyfikowanego dorsza atlantyckiego. Kampanii w sklepach towarzyszą reklamy w prasie codziennej opracowane we współpracy z MSC Polska.
01.03.2017

Ambasadorka MSC laureatką Plebiscytu Gwiazdy Dobroczynności

Nagrodę w kategorii Ekologia Katarzyna Żak otrzymała za współpracę z MSC, m.in. udział w kampaniach „Światowy Dzień Oceanów” i „Świąteczny śledzik ze znakiem MSC”.
30.01.2017

Bestialskie amputacje płetw rekinów. Szokujące wideo

100 milionów rekinów ginie co roku z rąk człowieka, 11408 ginie co godzinę. Fundacja Nasza Ziemia opublikowała na swoim profilu facebookowym szokujący film pokazujący brutalne praktyki amputacji płetw rekinów.
23.01.2017

Jakie ryby kupować? Nowy poradnik już dostępny

Jeżeli nie podejmiemy żadnych działań za 40 lat ryby mogą całkowicie zniknąć z mórz i oceanów. Decyzję na ten temat podejmuje każdy z nas – podczas codziennych zakupów spożywczych. Odpowiedzialne wybory konsumenckie są w stanie zmienić przyszłość. Kupujmy ryby i owoce morza świadomie, w oparciu o nowy Poradnik konsumenta stworzony przez WWF Polska.
09.12.2016

Połowy z certyfikatem MSC to blisko 10 milionów ton

Najnowszy Raport Roczny 2015-16 „Od odpowiedzialnych rybaków do smakoszy ryb i owoców morza” organizacji pozarządowej MSC (Marine Stewardship Council) pokazuje wzrost liczby rybołówstw i firm w łańcuchu dostaw z certyfikatem MSC. Tegoroczny Raport prezentuje również zaangażowanie organizacji i osób, które są motorami pozytywnych zmian w długiej drodze od morza do naszych talerzy.
24.10.2016

„Bohater miesiąca” , czyli najnowsza akcja MSC i Targu Rybnego

Po letniej przerwie, już 16 września Targ Rybny wraca na Plac Powstańców Warszawy, a wraz z nim startuje także program edukacyjny "Bohater miesiąca" przygotowany wraz z MSC - niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową, światowym liderem programu certyfikacji na rzecz zrównoważonego rybołówstwa. Celem programu jest edukacja konsumentów o odpowiedzialnej konsumpcji ryb i owoców morza.
16.09.2016

Za certyfikowane ryby i owoce morza Polacy gotowi są zapłacić więcej. Zrównoważone połowy chronią środowisko

Zrównoważone połowy ryb i owoców morza stanowią około 10,5 proc. całości. Reszta zasobów jest przeławiana i nadmiernie eksploatowana. Certyfikat dla łowiska oznacza, że tamtejsze połowy mają możliwie jak najmniejszy negatywny wpływ na środowisko. Konsumenci są też w stanie prześledzić, z jakiego źródła ryby pochodzą. Za tak gwarancję jakości Polacy są skłonni zapłacić o 16 proc. więcej.
11.08.2016

90 proc. światowych zasobów ryb jest przełowionych lub zagrożonych wyginięciem. To może oznaczać problemy dla konsumentów i gospodarki

Ryby i owoce morza stanowią główne źródło białka dla blisko połowy populacji, a ich konsumpcja dynamicznie rośnie. Zasoby wodne nie są jednak w najlepszej sytuacji, wszystko przez niewłaściwe połowy. 90 proc. zasobów jest przeławianych, nadmiernie eksploatowanych lub zagrożonych wyginięciem. Grozi to nie tylko katastrofami ekologicznymi, lecz także problemem z dostępem do ryb i załamaniem w rybołówstwie.
01.08.2016

Świętuj Dzień Ryby na Helu

W najbliższą, sobotę 30 lipca, na terenie Stacji Morskiej im. Profesora Krzysztofa Skóry IOUG w Helu, dzięki gościnności i zaangażowaniu gospodarzy, odbędzie się wielkie świętowanie Dnia Ryby! MSC Polska zaprasza do wspólnej zabawy! Na wszystkich gości czekać będzie moc atrakcji m.in. fotobudka i wodne tatuaże MSC, a także gry i zabawy edukacyjne oraz happening. Dla prawdziwych miłośników przyrody, przygotowana została również gra „Śladami Bałtyckiej Przyrody”. W Kinie Morświna przez cały dzień wyświetlane będą przyrodnicz
27.07.2016

Czy w morzach i oceanach zabraknie ryb?

Najnowszy Raport Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pokazuje, że ludzie na świecie jedzą co raz więcej ryb i owoców morza. Tak dużo, że tempo wzrostu światowej konsumpcji ryb i owoców morza przewyższa już tempo wzrostu liczby ludzi na świecie.
14.07.2016

W morzach i oceanach będzie więcej plastiku, niż ryb

Jeśli nie zmienimy naszych przyzwyczajeń w 2050 roku w morzach i oceanach będzie więcej plastiku, niż ryb - przypomina w ramach jutrzejszego Światowego Dnia Oceanów Fundacja MARE, jednocześnie zachęcając wszystkich do działania na rzecz ograniczenia ilości odpadów trafiających do mórz i oceanów.
07.06.2016

Prawie wszystkie produkty MSC są prawidłowo oznakowane

Najnowsze wyniki badań DNA produktów rybnych i owoców morza przeprowadzonych na zlecenie organizacji pozarządowej Marine Stewardship Council (MSC), pokazują, że aż 99,6% produktów ze znakiem MSC jest prawidłowo oznakowanych. To ważna wiadomość dla konsumentów. Mogą zaufać certyfikacji MSC.
24.03.2016

Wyszukiwarka ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów już ruszyła

Ruszyła pierwsza w Polsce wyszukiwarka ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów. Od teraz wystarczy tylko kilka kliknięć, aby znaleźć markę lub sprzedawcę oferujących w swojej ofercie ryby i owoce morza z niebieskim znakiem MSC. Kupując ryby i owoce z niebieskim znakiem MSC pochodzą ze zrównoważonych połowów.
05.02.2016

Jakie ryby wybrali Polacy na święta?

Gatunki ryb tradycyjnie podawanych w Wigilię - karp i śledź - należą do jednych z najczęściej wybieranych przez Polaków. Chętnie sięgamy także po dorsza, łososia i makrelę – wynika z badania opinii publicznej przeprowadzonego przez Dom Badawczy Maison na zlecenie WWF Polska.
28.12.2015

Dobry rok dla certyfikowanych połowów

Opublikowany dziś (13.10) Raport Roczny MSC 2014-15 „15 lat certyfikowanych ryb i owoców morza” niezależnej, międzynarodowej organizacjipozarządowej Marine Stewardship Council (MSC) nie pozostawia wątpliwości - miniony rok był tym, w którym rynek zrównoważonych produktów rybnych i owoców morza stale się rozwijał. Konsumenci mieli również coraz więcej możliwości do nagradzania zrównoważonych praktyk rybackich poprzez zakup produktów rybnych z certyfikatem MSC na opakowaniu.
13.10.2015

W lipcu padł rekord przewozów cargo w P&O

Brytyjski operator promowy P&O przetransportował w lipcu więcej frachtu, niż w jakikolwiek inny miesiąc w historii firmy. Powodem był chaos w Calais, związany ze strajkami byłych pracowników MyFerryLink i przebywaniem w porcie nielegalnych imigrantów.
05.08.2015

Wybierz śledzia zamiast halibuta

Olga Bołądź, Magdalena Schejbal i Pascal Brodnicki wspierają projekt „Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów” realizowany przez Fundację WWF Polska. W spotach reklamowych zachęcają do wyboru niezagrożonych gatunków ryb i owoców morza, chroniąc w ten sposób życie w morzach i oceanach.
05.06.2015

Kolejna specjalistyczna realizacja w stoczni CRIST

Stocznia CRIST jest znana z realizacji projektów specjalistycznych. Najnowszym z nich jest statek NB 617 Maaskant do połowu skorupiaków - tzw. Muszlowiec - Shell Fish Dredger.
04.05.2015

Najlepsze przepisy na ochronę ryb i owoców morza

Jeśli nie zmienimy naszych zachowań za 40 lat może zabraknąć ryb w oceanach, a wraz z nimi z mórz znikną inne cenne gatunki. Każdy, kto kupuje ryby, ma wpływ na tę sytuację. Dlatego organizacja ekologiczna WWF Polska wspólnie z Fundacją Szkoła na widelcu przygotowały książkę kulinarną „Ryby wybrane”, która zachęca do przyrządzania i jedzenia niezagrożonych gatunków ryb i owoców morza, co przyczyni się do ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów.
17.02.2015

Norweski łosoś: rekord wszechczasów!

Według najnowszych statystyk, Norwegia eksportuje taką ilość owoców morza, głównie łososia i dorsza, z której może powstać dziennie aż ok. 37 mln posiłków, co oznacza, że eksport tych produktów w ubiegłym roku uzyskał najwyższy wynik w historii. Nie mniej niż 1/5 populacji świata skosztowała ich przynajmniej raz! Największym importerem norweskiego łososia jest ostatnio Polska.
09.02.2015

Ryby w tym roku znów podrożeją. Z powodu wysokich cen Polacy jedzą ich o połowę mniej niż mieszkańcy UE

Polacy wciąż jedzą niewiele ryb. Roczna konsumpcja na poziomie ok. 12,4 kilograma na osobę jest dwukrotnie niższa od unijnej średniej. Wzrostom nie sprzyja ani brak przywiązania do ryb w polskiej kuchni, ani rosnące ceny. Choć w ubiegłym roku po raz pierwszy od dawna zanotowano niewielki spadek cen ryb, w tym znowu mogą one podrożeć.
06.01.2015

CRIST - bez inwestycji nie byłoby zleceń

W ciągu ostatnich trzech lat Trójmiejska stocznia CRIST przeznaczyła 53 mln zł na inwestycje w celu dostosowania terenów po byłej Stoczni Gdynia do swoich potrzeb. Przeniesienie działalności produkcyjnej było przełomowym momentem dla spółki. Dzięki korzystnemu usytuowaniu oraz potencjałowi produkcyjnemu terenów postoczniowych, CRIST zwielokrotnił swoje zdolności produkcyjne. Obecnie stocznia realizuje projekty unikalne w skali europejskiego przemysłu stoczniowego.
06.08.2014

Szczecin - ryby z mórz i oceanów na Łasztowni

Pomieści 10 tysięcy ton mrożonych ryb między innymi śledzi i dorszy, a także owoce morza i jest najnowocześniejsza na Pomorzu Zachodnim - chłodnia w Porcie Rybackim Gryf na szczecińskiej Łasztowni została w piątek oficjalnie oddana do użytku. W ramach tej inwestycji wyremontowano także nabrzeże portu oraz wybudowano drogi dojazdowe.
02.07.2014

Wyhodowane w UE — komisarz Damanaki wyraża poparcie dla europejskich hodowców ryb i owoców morza na wystawie Seafood Expo Global 2014

Hodowla ryb jest zdrowa i może pomóc w zwalczaniu przełowienia i ochronie dziko żyjących stad ryb. Takie przesłanie ma wystosować dzisiaj komisarz ds. gospodarki morskiej i rybołówstwa, Maria Damanaki, na specjalnie zorganizowanym wydarzeniu podczas światowej wystawy Seafood Expo Global w Brukseli.
08.05.2014

Czy oceany to przyszłość energetyki jądrowej?

Wydobywanie uranu z wody morskiej staje się powoli rzeczywistością gospodarczą, która zapewni przyszłość energetyce jądrowej. Oceany posiadają co najmniej cztery miliardy ton metali szlachetnych, ale w ciągu ostatnich czterech dekad wydobywanie uranu pozostawało marzeniem ze względu na wysokie koszty oraz trudności techniczne - czytamy w serwisie dailymail.co.uk.
26.08.2012

Komisja Europejska: polityka rybołówstwa w przyszłości

W swojej propozycji dotyczącej dogłębnej reformy wspólnej polityki rybołówstwa (WPRyb) Komisja Europejska przedstawiła radykalne podejście do zarządzania połowami w Europie.
14.07.2011

Takie sytuacje są naprawdę rzadkie

Grzegorz Szulist, dyrektor oddziałów spedycyjnych CSL w Gdańsku i Gdyni: Grzegorz Szulist: "W standardowych kontenerach obsługujemy takie ładunki jak: odzież, dodatki do odzieży, granity, płytki granitowe, nagrobki, drewno, różnego rodzaje folie, akcesoria rowerowe, części do maszyn i pojazdów, akcesoria elektryczne, akcesoria medyczne, różnego rodzaju półprodukty spożywcze odpowiednio zakonserwowane, zabawki"
29.11.2010

Targi rybne fish international 2010 w Bremie

fish international 2010 - 12. międzynarodowe targi branży rybnej i owoców morza z sekcjami specjalnymi Trading Market, Processing, Logistics i Point of Sale
21.02.2010

Wynik wyszukiwania - Katalog firm

Dziękujemy za wysłane grafiki.