• <

Dobry rok dla certyfikowanych połowów

13.10.2015 07:41 Źródło: własne
Strona główna Ekologia Morska, Rybołówstwo Dobry rok dla certyfikowanych połowów
Dobry rok dla certyfikowanych połowów - GospodarkaMorska.pl

Opublikowany dziś (13.10) Raport Roczny MSC 2014-15 „15 lat certyfikowanych ryb i owoców morza” niezależnej, międzynarodowej organizacjipozarządowej Marine Stewardship Council (MSC) nie pozostawia wątpliwości - miniony rok był tym, w którym rynek zrównoważonych produktów rybnych i owoców morza stale się rozwijał. Konsumenci mieli również coraz więcej możliwości do nagradzania zrównoważonych praktyk rybackich poprzez zakup produktów rybnych z certyfikatem MSC na opakowaniu.

Raport Roczny MSC 2014-15


MSC prowadzi najbardziej rozpoznawalny na świecie program certyfikacji dla dziko żyjących populacji ryb i owoców morza. Program odgrywa niezwykle ważną rolę w rozwiązywaniu problemu przełowienia mórz i oceanów
oraz zapewnieniu zdrowych i pełnych ryb ekosystemów morskich dla nas i przyszłych pokoleń. To ważne – dobrostan jednej na dziesięć osób na świecie zależy od rybołówstwa, podczas gdy ekonomiczna wartość tej gałęzi przemysłu wynosi około 2,9 trylionów USD.
Zmieniamy morza i oceany

Raport Roczny MSC 2014-15 „15 lat certyfikowanych ryb i owoców morza” pokazuje, że miniony rok był szczególnie udany dla zrównoważonych połowów, również dzięki udziałowi w Programie polskich rybaków oraz producentów.
15 lat po pierwszej certyfikacji homara w Australii, w styczniu 2015 roku Polscy rybacy eksploatujący stado wschodnie dorsza z sukcesem zakończyli proces oceny według Standardu MSC dla dobrze zarządzanego i zrównoważonego rybołówstwa. Tym samym otrzymali niebieski certyfikat MSC, który potwierdza ich wysiłek na rzecz ochrony mórz i oceanów, a łowisko dorsza bałtyckiego dołączyło do grupy liczącej już 256 certyfikowanych łowisk w 36 krajach światach. Już blisko 8.8 milionów ton ryb i owoców morza poławianych jest przez rybołówstwa z certyfikatem MSC. To prawie 10% światowych połowów. Program obejmuje również 45,9% światowych połowów ryb białych.*

Apetyt konsumentów rośnie

Ostatnie badania konsumenckie przeprowadzone na zlecenie MSC w 2014 roku** również napawają optymizmem. Apetyt konsumentów na zrównoważone ryby i owoce morza rośnie. 9 na 10 Polaków twierdzi, że zrównoważone rybołówstwo jest ważną dla nich kwestią, a zrównoważone połowy ryb są postrzegane w Polsce, jako jedna z 4. najważniejszych kwestii ekologicznych – po lokalnym pochodzeniu produktów, jajkach od kur z wolnego wybiegu i poszanowaniu praw zwierząt. Aż 55% Polaków uważa również, że sieci handlowe powinny sprzedawać ryby złowione w sposób zrównoważony, a 70% Polaków deklaruje, że w przyszłości będzie sięgać po produkty z logo MSC.

Coraz częściej mają oni z czego wybierać. Na półkach Polskich sklepów znajduje się ponad 300 produktów z niebieskim certyfikatem MSC spośród 17 000 produktów dostępnych w ponad 100 krajach świata. Produkty te produkowane są przez 2 870 firm z aż 77 krajów świata, w tym przez 77 firm z Polski.

Zaangażowanie naszych partnerów stale rośnie

Podejmowane na całym świecie odważne inicjatywy firm również odzwierciedlają rosnącą wartość certyfikowanych ryb i owoców morza. Co raz więcej producentów decyduje, że 100% oferowanych produktów będzie pochodzić ze zrównoważonych źródeł. Wśród nich znalazły się firmy działające w Polsce m.in. IKEA oraz FRoSTA.

„Naszym celem jest przeciwdziałanie jednemu z głównych globalnych wyzwań współczesnego świata– mówi Anna Dębicka, szefowa MSC w Polsce. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. UN Food and Agriculture Organization – FAO), 29% światowych stad jest eksploatowanych w sposób przekraczający zrównoważone limity, a kolejnych 61% jest w pełni eksploatowanych. Możliwe jest natomiast poławianie ryb i owoców morza w sposób zrównoważony, czyli taki, który w mniejszym stopniu wpływa na ekosystem, pozostawiają więcej ryb w morzach i oceanach oraz sprzyjają innym zwierzętom morskim. ”

*Ryby białe określone tu na podstawie definicji WWF. WWF definiuje ryby białe jako te, które posiadają białe mięso. Generalnie są to ryby denne, które najczęściej przetwarzane są na filety. Definicja ta wyłącza tuńczyka i inne podobne do niego gatunki, takie jak: ryby oleiste, pelagiczne jak makrela, śledzie, sardynki, menhadeny, rekiny, raje i chimery. Definicja WWF nie zawiera ryb hodowlanych.

Surowce

 Ropa brent 64,38 $ baryłka  0,00% 21:58
 Cyna 39575,00 $ tona 1,67% 18 paź
 Cynk 3814,00 $ tona 0,53% 18 paź
 Aluminium 3179,00 $ tona 0,54% 18 paź
 Pallad 2680,00 $ uncja  0,00% 21:57
 Platyna 1191,10 $ uncja  0,00% 21:59
 Srebro 25,11 $ uncja  0,00% 21:59
 Złoto 1731,30 $ uncja  0,00% 21:59

Dziękujemy za wysłane grafiki.