Sebastian Kobus, Anna Sosnowska/WWF Polska/media.w
Środa Popielcowa rozpoczyna okres Wielkiego Postu. Jedzenie ryb zamiast mięsa jest popularną tradycją podczas sześciotygodniowego postu, który kończy się Wielkanocą. Sezon wielkopostny w dużym stopniu zwiększa sprzedaż ryb i owoców morza, co w konsekwencji wywiera dodatkową presję na przełowione morza i oceany. Około 33% światowych stad ryb morskich jest przełowione, a 60% jest poławiane na najwyższym możliwym poziomie. Mimo tego konsumpcja ryb bez wyrzutów sumienia jest możliwa.
– Konsumenci mogą być częścią rozwiązania problemu i nie muszą w tym celu całkowicie rezygnować z jedzenia ryb i owoców morza. Wybieranie ryb ze zrównoważonych połowów wpływa korzystnie na morza, oceany i miliony ludzi, których życie zależy od rybołówstwa, jako ich źródła pożywienia i utrzymania – mówi Anna Sosnowska, specjalistka ds. ochrony ekosystemów morskich, nawołując konsumentów do zapoznania się z zaleceniami zawartymi w Poradniku Rybnym WWF.
Jak kupować ryby i owoce morza odpowiedzialnie:
Wspólna odpowiedzialność
– Ryby morskie są naszym wspólnym dobrem, dlatego wszyscy powinniśmy się o nie troszczyć. Czas postu może być też dla nas momentem dodatkowej refleksji na temat wpływu naszych decyzji konsumpcyjnych na środowisko i ludzi od niego zależnych. Wierzę, że świadomi problemu przełowienia konsumenci, w trosce o przyszłość naszych dzieci, będą chętnie wybierać ryby pochodzące ze zrównoważonych połowów – dodaje Sosnowska.
Zrównoważone połowy można określić jako połowy odpowiednich gatunków ryb i innych organizmów morskich na dopuszczalnym poziomie, przy respektowaniu oficjalnego doradztwa naukowego. Istotne jest również respektowanie obowiązującego prawa oraz stosowanie zrównoważonych technik połowowych, które mają na celu ograniczenie negatywnego skutku prowadzonej działalności połowowej na środowisko morskie, w tym ograniczenie tzw. przyłowu (przypadkowego połowu zwierząt morskich), zredukowanie oddziaływania na dno morskie i niszczenia morskich siedlisk przydennych.
Opis problemu
Wybór ryby ze zrównoważonych połowów przyczynia się do długoterminowej odbudowy i ochrony stad ryb. Tym samym taki wybór wspiera ponad 800 milionów ludzi na całym świecie, którzy bezpośrednio lub pośrednio są zależni od rybołówstwa jako źródła dochodu. Konsumpcja ryb w Europie w szczególności dotyka ludzi zależnych od ekosystemów morskich w krajach rozwijających się. Duże ilości ryb i owoców morza są importowane w celu zaspokojenia popytu europejskiego - Unia Europejska jest największym importerem żywności morskiej na świecie. Około 50% importowanych ryb i owoców morza w Unii Europejskiej pochodzi z krajów globalnego południa.
Pobierz Poradnik Rybny WWF i książkę kucharską: http://ryby.wwf.pl/
Zegarek najbogatszego pasażera "Titanica" sprzedany za 900 tys. funtów
Niezwykłe zabytki odkryte podczas remontu Żurawia
Thales inauguruje nowe centrum testowe dla fregat typu F126
Konferencja poświęcona morskiej flocie handlowej pod narodową banderą w murach Wydziału Nawigacyjnego UMG
20-lecie Polski w UE. Zwiedzanie latarń morskich 1 maja za złotówkę
Jak przetrwać i ratować na morzu? Ćwiczenia i badania na Bałtyku z udziałem studentów i pracowników uczelni morskich