• <
Kongres Polskie Porty 2030 edycja 2024

Ekologiczne opakowania ze skorup owoców morza

30.12.2020 12:20 Źródło: własne

Partnerzy portalu

Ekologiczne opakowania ze skorup owoców morza - GospodarkaMorska.pl
fot. ec.europa.eu

Wysokiej jakości opakowanie ma zasadnicze znaczenie dla trwałości produktów z owoców morza. Obecnie większość opakowań jest wykonana z plastiku jednorazowego użytku, co stanowi duże źródło zanieczyszczeń. Dlatego przemysł przetwórstwa spożywczego poszukuje zrównoważonych alternatyw, a finansowany ze środków UE projekt FISH4FISH jest częścią rozwiązania tego problemu.

Przemysł przetwórstwa owoców morza musi poprawić zbywalność i przedłużyć okres przydatności do spożycia świeżych ryb, złowionych lub hodowanych. Tradycyjnym rozwiązaniem są tworzywa sztuczne. Jednocześnie przemysł produkuje rocznie ponad 10 000 ton odpadów ze skorupiaków. Jednak odpady ze skorupiaków, w szczególności skorupy i resztki kałamarnic są bogate w chitynę, materiał, z którego można wyprodukować cenne składniki opakowań.

Finansowany ze środków UE projekt FISH4FISH zamyka krąg między odpadami a konsumpcją. W ramach projektu  dokonano przełomu w opracowywaniu nowego aktywnego materiału polimerowego opartego na chitynie ze skorupiaków, w połączeniu z odpadami ligniny. Taki materiał łączy w sobie trwałość, bezpieczeństwo, działanie przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe, ochronę przed promieniowaniem UV i ulepszone właściwości mechaniczne, łatwą biodegradowalność i kompostowalność. Jest to materiał wykonany ekonomicznie.

Celem projektu jest produkcja prototypów folii i tacek dla sektora pakowania ryb. Takie opakowanie wydłuża okres przydatności do spożycia, a po zużyciu można je całkowicie przetworzyć w domowym systemie kompostowania i wykorzystać jako nawóz i mikrobiologiczne środki konserwujące dla roślin.

Gospodarka Morska
fot. ec.europa.eu


FISH4FISH została założona przez konsorcjum sześciu partnerów z Hiszpanii i Włoch, zarówno ze świata akademickiego, jak i biznesu. Koordynator projektu, Rebecca Pogni, profesor nadzwyczajny chemii fizycznej na Uniwersytecie w Sienie, widzi wielkie perspektywy dla tego nowego materiału: „Rynek i konsumenci są gotowi na nową generację aktywnych opakowań do żywności, aby wydłużyć okres przydatności do spożycia żywności i ograniczyć stosowanie tworzyw sztucznych, z korzyścią dla środowiska i gospodarki”. Chociaż głównym celem projektu FISH4FISH jest pakowanie żywności, wyprodukowane biopolimery mogą potencjalnie znaleźć zastosowanie w bardzo wielu innych branżach.

Finansowanie przez UE projektu FISH4FISH to bardzo konkretny wkład w europejską gospodarkę o obiegu zamkniętym i niebieską gospodarkę. Pomogło to w zapewnieniu zrównoważonej eksploatacji zasobów odnawialnych, promując biologiczne, przyjazne dla środowiska i korzystne technologie, które tworzą wysokowydajne materiały do ??szerokiego zakresu zastosowań. Innowacyjne materiały dodają nową wartość do przemysłu odpadów rybnych, jednocześnie zwiększając konkurencyjność przemysłu przetwórstwa rybnego. Dzięki wydłużeniu czasu przechowywania i znacznemu ograniczeniu marnotrawstwa żywności, jest to również korzystne dla sektora handlu detalicznego żywnością. Projekt pobudza sektor bioprodukcji, wprowadzając materiał, który mógłby rozwiązać problem środowiskowy, a także aktywnie przyczynia się do zmniejszenia zanieczyszczenia morza tworzywami sztucznymi.

źródło: European Comission

Partnerzy portalu

Dziękujemy za wysłane grafiki.