Wysokiej jakości opakowanie ma zasadnicze znaczenie dla trwałości produktów z owoców morza. Obecnie większość opakowań jest wykonana z plastiku jednorazowego użytku, co stanowi duże źródło zanieczyszczeń. Dlatego przemysł przetwórstwa spożywczego poszukuje zrównoważonych alternatyw, a finansowany ze środków UE projekt FISH4FISH jest częścią rozwiązania tego problemu.
Przemysł przetwórstwa owoców morza musi poprawić zbywalność i przedłużyć okres przydatności do spożycia świeżych ryb, złowionych lub hodowanych. Tradycyjnym rozwiązaniem są tworzywa sztuczne. Jednocześnie przemysł produkuje rocznie ponad 10 000 ton odpadów ze skorupiaków. Jednak odpady ze skorupiaków, w szczególności skorupy i resztki kałamarnic są bogate w chitynę, materiał, z którego można wyprodukować cenne składniki opakowań.
Finansowany ze środków UE projekt FISH4FISH zamyka krąg między odpadami a konsumpcją. W ramach projektu dokonano przełomu w opracowywaniu nowego aktywnego materiału polimerowego opartego na chitynie ze skorupiaków, w połączeniu z odpadami ligniny. Taki materiał łączy w sobie trwałość, bezpieczeństwo, działanie przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe, ochronę przed promieniowaniem UV i ulepszone właściwości mechaniczne, łatwą biodegradowalność i kompostowalność. Jest to materiał wykonany ekonomicznie.
Celem projektu jest produkcja prototypów folii i tacek dla sektora pakowania ryb. Takie opakowanie wydłuża okres przydatności do spożycia, a po zużyciu można je całkowicie przetworzyć w domowym systemie kompostowania i wykorzystać jako nawóz i mikrobiologiczne środki konserwujące dla roślin.
FISH4FISH została założona przez konsorcjum sześciu partnerów z
Hiszpanii i Włoch, zarówno ze świata akademickiego, jak i biznesu.
Koordynator projektu, Rebecca Pogni, profesor nadzwyczajny chemii
fizycznej na Uniwersytecie w Sienie, widzi wielkie perspektywy dla tego
nowego materiału: „Rynek i konsumenci są gotowi na nową generację
aktywnych opakowań do żywności, aby wydłużyć okres przydatności do
spożycia żywności i ograniczyć stosowanie tworzyw sztucznych, z
korzyścią dla środowiska i gospodarki”. Chociaż głównym celem projektu
FISH4FISH jest pakowanie żywności, wyprodukowane biopolimery mogą
potencjalnie znaleźć zastosowanie w bardzo wielu innych branżach.
Finansowanie
przez UE projektu FISH4FISH to bardzo konkretny wkład w europejską
gospodarkę o obiegu zamkniętym i niebieską gospodarkę. Pomogło to w
zapewnieniu zrównoważonej eksploatacji zasobów odnawialnych, promując
biologiczne, przyjazne dla środowiska i korzystne technologie, które
tworzą wysokowydajne materiały do ??szerokiego zakresu zastosowań.
Innowacyjne materiały dodają nową wartość do przemysłu odpadów rybnych,
jednocześnie zwiększając konkurencyjność przemysłu przetwórstwa rybnego.
Dzięki wydłużeniu czasu przechowywania i znacznemu ograniczeniu
marnotrawstwa żywności, jest to również korzystne dla sektora handlu
detalicznego żywnością. Projekt pobudza sektor bioprodukcji,
wprowadzając materiał, który mógłby rozwiązać problem środowiskowy, a
także aktywnie przyczynia się do zmniejszenia zanieczyszczenia morza
tworzywami sztucznymi.
źródło: European Comission
GIOŚ: przeprowadzono badania geofizyczne Morza Bałtyckiego na obszarze ponad 7 tys. km2
W rybach i owocach morza jest więcej PFAS niż by się wydawało
Młode foki na plażach. Co robić?
Szwedzki Greenpeace przeprowadził akcję przeciwko tankowaniu rosyjskiej floty cieni
MI: żeby pomóc armatorom rybołówstwa rekreacyjnego kluczowe będą zmiany ustawowe
Ruszyły zapisy na 24. Marsz Śledzia