Prezydent Korei Południowej Jun Suk Jeol i premier Han Duk Su podczas wspólnego cotygodniowego obiadu w poniedziałek zjedli owoce morza - przekazało biuro prezydenta. To część kampanii, która ma pokazać, że po tym, gdy Japonia rozpoczęła uwalnianie wody z uszkodzonej elektrowni atomowej Fukushima, jedzenie owoców morza i ryb jest wciąż bezpieczne.
Owoce morza i ryby są również serwowane przez cały tydzień w stołówce kancelarii prezydenta Korei Płd. w Seulu i cieszą się dużym powodzeniem - dodano w komunikacie.
W czwartek 24 sierpnia Japonia rozpoczęła spuszczanie do Pacyfiku uzdatnionej radioaktywnej wody z uszkodzonej w wyniku trzęsienia ziemi i tsunami w 2011 roku elektrowni atomowej Fukushima. Zarządzająca zamkniętą siłownią firma TEPCO zapewnia, że na bieżąco monitoruje proces uwalniania wody, a stężenie radioaktywnego trytu mieści się w bezpiecznych granicach.
Proces uwalniania wody z Fukushimy wzbudził obawy o bezpieczeństw żywności pochodzącej z morza w całym regionie. Władze Chin wprowadziły całkowity zakaz importu owoców morza i produktów pochodzenia morskiego z Japonii.
Rząd w Seulu zaznacza, że spuszczanie wody z Fukushimy nie będzie niebezpieczne dla produktów morskich, o ile będzie prowadzone pod nadzorem naukowców i z zachowaniem środków bezpieczeństwa.
adj/ ap/
arch.
Fot. Depositphotos
PGE Baltica obejmie patronatem nowy kierunek nauczania o offshore wind w usteckiej szkole
Najwięksi producenci turbin wiatrowych w 2021 roku. Zobacz ranking
Offshore kluczowy w składowaniu CO₂. Nowy raport pokazuje skalę projektów CCS
Offshore Wind – Logistics & Supplies. Czy polska flota offshore to utopia?
Ørsted wprowadza niskohałasową alternatywę dla klasycznej instalacji monopali
Pierwszy komercyjny załadunek LNG w terminalu w Świnoujściu
NWZ Orlenu wybrało dwóch nowych członków rady nadzorczej
ARP S.A. uruchamia program „Atom bez barier” - szansa dla polskich firm na wejście do sektora energetyki jądrowej