Najnowszy Raport Roczny 2015-16 „Od odpowiedzialnych rybaków do smakoszy ryb i owoców morza” organizacji pozarządowej MSC (Marine Stewardship Council) pokazuje wzrost liczby rybołówstw i firm w łańcuchu dostaw z certyfikatem MSC. Tegoroczny Raport prezentuje również zaangażowanie organizacji i osób, które są motorami pozytywnych zmian w długiej drodze od morza do naszych talerzy.
Wolumen połowów z certyfikatem MSC wzrósł o 6% od roku 2014-15. Obecnie w 97 krajach sprzedawanych jest ponad 20 tysięcy produktów z logo MSC, z czego ponad 1300 produkowanych jest w Polsce. Pochodzenie każdego z nich można prześledzić wstecz aż do rybołówstw, które spełniają światowej klasy standardy MSC dla zrównoważonego rybołówstwa. To aż 19 % wzrost w porównaniu z poziomem w marcu 2015 r. Produkty te powstają w 3 334 firmach (16 % wzrost w porównaniu z ubiegłym rokiem) w aż 82 krajach świata. 88 z tych firm to producenci z Polski, a Polscy konsumenci mogą wybierać certyfikowane ryby i owoce spośród ponad 350 produktów
z niebieskim certyfikatem MSC.
„Wzrost liczby firm w łańcuchu dostaw MSC i produktów z logo MSC jest dowodem, że popyt na identyfikowalne, certyfikowane ryby i owoce morza rośnie.” – mówi Rupert Howes, CEO MSC. – „Coraz więcej sprzedawców i marek wybiera MSC, by zadeklarować swoje poparcie dla zrównoważonego rozwoju mórz i oceanów. To uruchomia reakcję łańcuchową – od morza do talerza. Od certyfikowanych rybaków do konsumentów ryb i owoców morza – każde ogniwo w istotny sposób przyczynia się do zapewnienia tętniących życiem mórz i oceanów dla nas i przyszłych pokoleń.”
Rosnący rynek
Raport MSC prezentuje również niektóre z zobowiązań podjętych przez wiodących sprzedawców na świecie takich jak np. poszerzenie oferty produktów z logo MSC przez niemieckiego Lidl, czy inicjatywy Sainsbury’s, Carrefour, Migros, Coles czy Aeon. O sukcesie MSC na polskim rynku ryb i owoców morza, wskazują natomiast niezwykle udane kampanie realizowane w Polsce z sieciami handlowymi Alma, Carrefour, IKEA, Kaufland oraz markami FRoSTA, Contimax i Lisner – wspomniane w Raporcie: kampania „Z morza na talerz” oraz dwukrotnie nagrodzona kampania „Świąteczny śledzik ze znakiem MSC”. Te inicjatywy są niezwykle ważne, bo jak wynika z przeprowadzonego przez MSC w 2016 roku badania konsumentów, zrównoważone podejście stanowi ważny bodziec decyzji zakupowych, a konsumenci są gotowi do zmiany swoich zwyczajów zakupowych, by chronić morza i oceany.
„MSC zapewnia mechanizm, który pobudza do działania zróżnicowaną społeczność, dzięki której dokonuje się prawdziwa i trwała zmiana w ekosystemach morskich. Dziękuję naszym partnerom, których oddanie przyczynia się do zapewnienia zdrowych mórz i oceanów - dziś i dla przyszłych pokoleń.” – dodaje Howes.
Wpływ na wody
Rybołówstwa z certyfikatem MSC wyłowiły ponad 9,3 miliona ton ryb i owoców morza w 2015-16*, co stanowi niemal 10% wolumenu wszystkich światowych połowów dziko żyjących ryb i owoców morza. Dane MSC pokazują, że 83% (2,6 milionów ton) ryb złowionych w północno-wschodnim Atlantyku posiada certyfikat MSC. Według stanu na 31 marca 2016 r., 286 rybołówstw posiadało certyfikat MSC.
W roku 2015-16 nowy certyfikat otrzymało 38 rybołówstw, w tym kilku znaczących liderów: hiszpańskie cechy rybackie w Asturii jako pierwsze uzyskały certyfikat dla połowów ośmiornicy, zaś China Southern Fishing zostało pierwszym chińskim rybołówstwem z certyfikatem MSC poławiającym tuńczyka. Także Kanada dokonała milowego kroku, uzyskując pierwszy w kraju certyfikat MSC dla stada dorsza atlantyckiego. Certyfikacja rybołówstwa dorszowego w obszarze 3Ps otwiera nowy rozdział w historii dorsza w Kanadzie.
Połowy mintaja na Alasce – jedno z dziesięciu rybołówstw na świecie, które jako jedyne trzykrotnie otrzymały certyfikat zgodności ze standardem MSC – oraz afrykańskie rybołówstwo morszczukowe, antarktyczne połowy kryla oraz norweskie połowy dorsza i plamiaka w północno-wschodniej Arktyce otrzymały certyfikat ponownie. Na całym świecie rybołówstwa z certyfikatem MSC przyczyniają się do mierzalnych, pozytywnych zmian w naszych morzach i oceanach – od zmniejszania przyłowu aż do pogłębienia naukowego zrozumienia środowisk morskich. Dane MSC pokazują, że w trakcie procedury ponownej certyfikacji, 94% certyfikowanych organizacji rybackich zobowiązanych jest do wdrożenia co najmniej jednego usprawnienia w celu utrzymania certyfikatu.
„Wzrost dostępności programu MSC dla rybołówstw z krajów rozwijających się oraz małoskalowych jest kluczowy dla realizacji naszej misji.” – mówi Howes. – „Ich wsparciu służy Światowy Fundusz na rzecz Zrównoważonego Rybołówstwa MSC oraz nowe narzędzia i inicjatywy nastawione są na wsparcie większej liczby rybołówstw w podjęciu pierwszych kroków na drodze do usprawnień w zakresie ochrony środowiska.”
Tuńczyk: światowe dobro
Ubiegły rok był również przełomowy dla rybołówstwa tuńczykowego na świecie, dzięki decyzji Komisji ds. Połowów Tuńczyka na Oceanie Indyjskim (ang. Indian Ocean Tuna Commission - IOTC) dotyczącej przyjęcia zasad kontroli połowów tuńczyka bonito. Propozycja została wysunięta przez Malediwy - pierwsze Państwo w regionie, który otrzymał certyfikat MSC dla swoich połowów haczykowych tuńczyka. Jest nadzieja, że inicjatywa ta utoruje drogę do głębszej współpracy w zarządzaniu stadami tuńczyka.
Wzrost popytu na tuńczyka z certyfikatem MSC – stanowiącego obecnie 16% światowych połowów tuńczyka – znajduje również odzwierciedlenie
w działaniach producentów. Przykładem jest całkowita reorganizacja łańcucha dostaw firmy John West Australia, umożliwiająca wprowadzenie na krajowy rynek największego na świecie wyboru konserw z tuńczykiem z certyfikatem MSC. Obecnie 97% dostaw firmy pochodzi z rybołówstwa tuńczykowego z certyfikatem MSC z krajów PNA. W tym roku uzyskało ono certyfikat dla połowów tuńczyka żółtopłetwego, które stanowią połowę wszystkim połowów tego gatunku w wodach PNA.
To największy karp złowiony na wędkę. Padł rekord świata (foto)
00:02:49
Brytyjczyk złowił jedną z najniebezpieczniejszych ryb świata (wideo)
Rekord świata pobity. Gigantyczny tuńczyk ważył ponad 400 kg!
00:04:31
Ile tlenu pochodzi z oceanu? Drugie płuco planety [wideo]
Zatrucie Odry - najnowsze informacje
00:00:45
Samiec konika morskiego rodzi tysiąc młodych! Zobacz jeden z najciekawszych porodów w przyrodzie (wideo)
00:00:00
U wybrzeży Norwegii złowiono gigantycznego halibuta
00:00:00
Złowiono 300-kilogramowego olbrzyma (wideo)
00:00:49
Wyłowili 100-kg głowę rekina. Resztę zjadło coś olbrzymiego (wideo)
00:01:10
Największa ryba na świecie znaleziona u wybrzeży Portugalii [video]
00:01:00
Odkryto rybę z samego dna Rowu Mariańskiego! (foto, wideo)
MRiRW planuje zmniejszyć liczbę statków do połowów na Zalewie Wiślanym i Zalewie Szczecińskim
Trwa drugi etap inwestycji chroniącej Rewę przed powodzią
Delfin, który pływał w pobliżu placu Św. Marka w Wenecji, wyprowadzony na otwarte morze
Tysiące słoni morskich zginęło w wyniku epidemii ptasiej grypy
Prezydent zawetował ustawę o utworzeniu Parku Narodowego Doliny Dolnej Odry. MKiŚ odpowiada
Prezydent podpisał ustawę dot. pomocy dla armatorów statków rybackich