Połowy ryb są kluczowe dla gospodarki światowej, wpływają na
bezpieczeństwo żywieniowe i ekonomiczne. W 2018 r. wartość światowego
rynku tuńczyka osiągnęła 11,6 mld USD, a tylko w rejonie Azji i Pacyfiku
przemysł tuńczykowy zatrudnia ponad 6 mln osób. Niestety ogromny popyt
na tuńczyka skutkuje zachwianiem równowagi biologicznej. Działania
North Buru and Maluku Fair Trade Fishing Association z Indonezji oraz
Fishing Industry Association z Papui Nowej Gwinei, organizacji
zajmujących się połowami tuńczyka, przeszły ocenę zgodności rybołówstwa
ze standardem MSC i dają nadzieję na odbudowę ekosystemów morskich.
Rybołówstwo tuńczyka z Indonezji
Indonezja
wspiera rybołówstwo małoskalowe oraz działa na rzecz zrównoważonych
połowów tuńczyka. Sposób prowadzenia połowów przez indonezyjskich
rybaków, prowadzących działalność na małych, jedno- lub dwuosobowych
łodziach, wykorzystujących haki i wędy, spełnia międzynarodowy Standard
Zrównoważonego Rybołówstwa MSC. Rybołówstwo North Buru and Maluku Fair
Trade Fishing Association, poławiające tuńczyka żółtopłetwego przy
pomocy węd ręcznych, jako drugie w Indonezji otrzymało certyfikat
zrównoważonego rybołówstwa MSC.
Rybacy z Buru z prowincji
Maluku, zrzeszeni w dziewięciu organizacjach sprawiedliwego handlu,
brali udział w Projekcie Udoskonalenia Rybołówstwa (ang. Fishery
Improvement Project) od kwietnia 2013 r. W październiku 2014 r.
otrzymali certyfikat zgodności ze standardem Fair Trade USA Capture
Fisheries Standard.
– Gratulujemy firmom zajmującym się połowami
tuńczyka żółtopłetwego z Indonezji otrzymania certyfikatu MSC. Ich
działania w zakresie zrównoważonych połowów stanowią przykład dla
innych. Utrzymanie certyfikacji wymaga współpracy z innymi organizacjami
rybackimi oraz Komisją ds. Rybołówstwa na Zachodnim i Środkowym
Pacyfiku (WCPFC) na rzecz uzgodnienia odpowiednich metod zarządzania,
aby skutecznie chronić stada tuńczyka żółtopłetwego – powiedział Patrick
Caleo, Dyrektor Regionalny MSC na Azję i Pacyfik.
Droga do zrównoważonego rybołówstwa Indonezji
Powszechny
system zarządzania rybołówstwem opracowany przez stowarzyszenie Fair
Trade pomógł spełnić wymogi Standardu Zrównoważonego Rybołówstwa MSC.
Fair Trade to dodatkowy sposób na weryfikację przestrzegania praw
pracowniczych, co również jest bardzo ważna kwestią w przypadku
ubiegania się o certyfikat MSC.
Yayasan Masyarakat dan Perikanan
Indonesia (MDPI), niezależna fundacja koncentrująca swoje działania na
wdrażaniu odpowiedzialnych i zrównoważonych praktyk rybackich, zapewniła
wsparcie dla rybołówstwa, pomagając w rozwoju lokalnej społeczności,
projektach środowiskowych, szkoleniach dotyczących bezpieczeństwa na
morzu oraz kształtowaniu umiejętności zarządzania rybołówstwem.
Ocenę
zgodności rybołówstwa ze standardem MSC przeprowadziła niezależna
jednostka certyfikująca SCS Global Services przy wsparciu ze strony
North Buru and Maluku Fair Trade Fishing Associations, Anova Food LLC,
Coral Triangle Processors LCC, PT Harta Samudra oraz MDPI. Ocena MSC
obejmuje trzy główne zasady: stabilność stada, wpływ na ekosystem morski
i skuteczne zarządzanie rybołówstwem.
– Droga do uzyskania
certyfikacji MSC to przykład efektywnej współpracy między wszystkimi
stronami: konsumentami, organizacją Yayasan Masyarakat dan Perikanan
Indonesia oraz MMAF, zarówno na szczeblu lokalnym jak i krajowym. Razem
byliśmy w stanie wdrożyć działania związane z projektem, takie jak:
gromadzenie danych, rejestracja statków oraz komitetów współzarządzania –
wszystko po to, aby spełnić oba standardy Fair Trade i MSC – powiedział
Blane Olson z Anova Food LLC.
Rybołówstwo tuńczyka z Papui Nowej Gwinei
W
maju br. certyfikat MSC otrzymały także sześćdziesiąt cztery statki
należące do Fishing Industry Association z Papui Nowej Gwinei
poławiające tuńczyka bonito oraz tuńczyka żółtopłetwego w wyłącznej
strefie ekonomicznej Papui Nowej Gwinei oraz na wodach archipelagu.
Trzydzieści dwa z nich pływają pod banderą Papui Nowej Gwinei, zaś
pozostałe trzydzieści dwa – pod banderą Filipin. Wszystkie posiadają
licencję na prowadzenie połowów jako Locally Based Foreign Fishing
Vessels.
W procesie oceny przeprowadzonej przez niezależny zespół
z SCS Global Services wykazano, że rybołówstwo spełnia wszystkie
dwadzieścia osiem wskaźników efektywności, niezbędnych do uzyskania
certyfikatu MSC, w tym: działania podjęte celem utrzymania zasobów ryb
na zrównoważonym poziomie, przyłów, wpływ na środowisko oraz skuteczne
zarządzanie.
Według najnowszej oceny stada tuńczyka żółtopłetwego
oraz tuńczyka bonito na zachodnio-środkowym Pacyfiku są w dobrej
kondycji, zaś połowy prowadzone są w sposób zrównoważony.
Aby
zyskać pewność, że firmy zajmujące się połowami będą w stanie skutecznie
reagować na zmiany w kondycji stad tuńczyka, jednym z warunków
przyznawania certyfikacji jest wprowadzenie do 2021 r. strategii
połowów, w tym zasad kontroli połowów (HCR) we wszystkich państwach
członkowskich Komisji ds. Rybołówstwa na Zachodnim i Środkowym Pacyfiku
(WCPFC).
Pozostałe warunki certyfikacji obejmują przedstawienie
dowodów potwierdzających skuteczność zarządzania w przypadku wpływu
połowów tuńczyka na wieloryby i rekiny wielorybie oraz zgubionych lub
porzuconych urządzeń koncentrujących FAD, a także usprawnienie procesu
wdrażania systemów zarządzania na poziomie krajowym.
Statki
prowadzą połowy bez użycia urządzeń koncentrujących FAD (FAD-free) lub z
zastosowaniem zakotwiczonych i dryfujących urządzeń FAD, z czego połowy
FAD-free stanowią 74% wszystkich połowów prowadzonych między 2013 a
2017 r. Część połowów FAD-free prowadzonych w obrębie wyłącznej strefy
ekonomicznej uzyskało certyfikat w ramach rybołówstwa PNA Western and
Central Pacific skipjack and yellowfin tuna purse seine fishery.
Połowy
wyładowywane są w portach w Lae, Madang, Wewak oraz Rabaul w Papui
Nowej Gwinei oraz General Santos City na Filipinach. Tuńczyk z tych
łowisk jest eksportowany głównie na rynki Europy, Australii i USA
głównie w formie polędwicy oraz w puszkach.
– Certyfikacja
umożliwi wprowadzenie produktów wytwarzanych w Papui Nowej Gwinei na
nowe rynki, rozwój rybołówstwa i przetwórstwa tuńczyka. Stworzy przy tym
nowe możliwości zatrudnienia, dochodów z obrotu zagranicznego oraz
rozwoju przedsiębiorstw typu „spin-off” – powiedział Sylvester Pokajam,
Prezes PNG Fishing Industry Association.
– Certyfikacja to
nagroda za zaangażowanie Papui Nowej Gwinei na rzecz zrównoważonego
zarządzania połowami tuńczyka. Jest to pierwszy krok w kierunku
uzyskania certyfikatu MSC przez inne kraje, np. w przypadku połowów
tuńczyka żółtopłetwego i tuńczyka białego, krewetki z Zatoki Papua,
kraba błotnego, langusty Torres Strait & Western Province oraz
ogórka morskiego – powiedział John Kasu, Dyrektor zarządzający National
Fishery Authority (NFA).
– W czasach rosnącego popytu na tuńczyka
w puszkach istotne jest pochodzenie produktu. Droga, którą przebywają
ryby i owoce morza pochodzące z łowiska certyfikowanego zgodnie ze
Standardem Zrównoważonego Rybołówstwa MSC, jest szczegółowo monitorowana
od początku do końca łańcucha dostaw. Dzięki temu konsumenci mogą
sprawdzić dokładnie, jaką drogą produkty rybne trafiły z mórz i oceanów
na nasze talerze i mają gwarancję, że zostały one złowione w sposób
zrównoważony. Gratuluję wszystkim, którzy pracowali na rzecz
zrównoważonego rozwoju rybołówstwa Papui Nowej Gwinei – powiedział Bill
Holden, MSC Senior Tuna Fisheries Outreach Manager.
Wodór stworzy rynek wart 1,4 bln dolarów rocznie
Siódma kwalifikacja olimpijska dla Polski w żeglarstwie
Holandia wspiera bezpieczeństwo na Morzu Czerwonym. HNLMS Tromp kończy misję, na swoją wyrusza HNLMS Karel Doorman
CMA CGM i Bpifrance chcą dekarbonizować branżę morską we Francji. Tworzą fundusz o wartości 200 mln euro
Thales inauguruje nowe centrum testowe dla fregat typu F126
Idą zmiany w Porcie Gdynia. Demontaż Bühlera na Nabrzeżu Indyjskim