Paweł Kuś
Francuski armator CMA CGM stworzył nową generację kontenerów chłodniczych (reeferów) do przewozu homarów w wodzie odwzorowującej ich naturalne warunki środowiskowe. Oznacza to koniec mrożenia tych skorupiaków.
Nowe reefery CMA CGM o nazwie Aquaviva odznaczają się kilkoma unikatowymi charakterystykami. W ich wnętrzu panują warunki idealne dla życia homarów, dzięki systemowi podgrzewania wody oraz dostawy tlenu. Co oczywiście jest bardzo ważne dla sprzedawców i restauratorów, bo otrzymują produkt pierwszej świeżości.
Projekt Aquaviva powstał w wyniku 4 lat badań i rozwoju prowadzonych przez CMA CGM i EMYG Environnement & Aquaculture, firmy specjalizującej się w oczyszczaniu i filtrowaniu wody.
Rozwiązanie zostało przygotowane na rynek europejski i północnoamerykański, ale nie wyklucza się dołączenia innych rynków na świecie. Trwają też prace nad zaadoptowaniem technologii do transportu innych owoców morza.
Unimot przygotowuje dodatkową infrastrukturę importową dla LPG
W Baltimore otwarto trzecią, tymczasową trasę w pobliżu zniszczonego mostu
MI przygotuje projekt rozporządzenia ws. planu zagospodarowania przestrzennego wód portu morskiego w Dziwnowie
Port Elbląg liczy na większy przeładunek
Masowce i tankowce na fali. Analiza rynku tonażowego (tygodnie 11-14/2024)
Przygotowania do bazy offshore. Jak wygląda budowa?