Rada Ministrów przyjęła we wtorek projekt dostosowujący polskie prawo do europejskich przepisów dotyczących szczegółowych wymagań związanych z transportem morskim płynnych olejów i tłuszczów. Zmiany mają na względzie zapewnienie bezpieczeństwa żywności.
Projekt nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia został przygotowany przez resort zdrowia w związku z koniecznością dostosowania prawa krajowego do unijnych regulacji.
Projekt określa szczegółowe wymagania związane z transportem morskim płynnych olejów i tłuszczów. Dotyczy to także wymagań higienicznych w odniesieniu do transportu morskiego surowego cukru (luzem).
"Zmiany mają na względzie zapewnienie bezpieczeństwa żywności" - napisano w komunikacie po posiedzeniu rządu.
Ustawa ma wejść w życie po 14 dniach od daty ogłoszenia.(
Rynek kontenerowy nadal w dołku
Oceanarium w kołobrzeskim porcie – nowa, całoroczna atrakcja?
Hongkong wypada z czołówki najbardziej zatłoczonych portów świata
Jest wyrok Trybunału Konstytucyjnego ws. nieruchomości portowych
Rozpoczęła się decydująca faza realizacji Morskiego Terminala Przeładunkowego
Grupa OTL z dużym wzrostem z działalności portowej