Rada Ministrów przyjęła we wtorek projekt dostosowujący polskie prawo do europejskich przepisów dotyczących szczegółowych wymagań związanych z transportem morskim płynnych olejów i tłuszczów. Zmiany mają na względzie zapewnienie bezpieczeństwa żywności.
Projekt nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia został przygotowany przez resort zdrowia w związku z koniecznością dostosowania prawa krajowego do unijnych regulacji.
Projekt określa szczegółowe wymagania związane z transportem morskim płynnych olejów i tłuszczów. Dotyczy to także wymagań higienicznych w odniesieniu do transportu morskiego surowego cukru (luzem).
"Zmiany mają na względzie zapewnienie bezpieczeństwa żywności" - napisano w komunikacie po posiedzeniu rządu.
Ustawa ma wejść w życie po 14 dniach od daty ogłoszenia.(
00:04:03
Rekordowy tunel dnie Bałtyku połączy Niemcy i Danię w 2029 roku (wideo)
Prezydent Elbląga: unijne środki na modernizację portu dadzą miastu silny impuls rozwojowy
Okno Maersk na Azję. Firma otwiera centrum logistyczne w Szanghaju
Służby i instytucje przygotowują się do sezonu zimowego. Spotkanie z udziałem ministra infrastruktury
KE dała zielone światło na unijne finansowanie inwestycji w porcie w Elblągu
Fąfara: w przyszłym roku Orlen może dostarczyć Ukrainie 1 mld m sześc. gazu
Południowa perspektywa na dostęp do morza. Porty Szczecin i Świnoujście bramą dla Dolnego Śląska i Opolszczyzny