• <

Maersk otwiera w Peru ogromną chłodnię. To element infrastruktury z myślą o zwiększeniu eksportu owoców z tego państwa

rk

10.07.2025 17:30 Źródło: Maersk
Strona główna Porty Morskie, Terminale, Logistyka Morska, Transport Morski Maersk otwiera w Peru ogromną chłodnię. To element infrastruktury z myślą o zwiększeniu eksportu owoców z tego państwa
Fot. Maersk

A.P. Moller – Maersk oficjalnie otworzył w peruwiańskim Olmos nowe centrum pakowania i logistyki chłodniczej dla branży rolniczej. W zamierzeniu stanowi to strategiczny krok w ramach wsparcia dynamicznie rozwijającego się w tym państwie sektora eksportu produktów rolnych. W związku z ciągłym wzrostem eksportu świeżych owoców z Peru, napędzanym globalnym popytem, pojawiła się potrzeba rozbudowy zaplecza logistycznego, z myślą o zapewnieniu szybkości i świeżości dostaw z gospodarstwa do portu.

Jak informuje Maersk, centrum logistyczne w Dystrykcie Olmos jest strategicznie położone na obszarze, które firma określa jako „serce korytarza rolniczego” w północnym Peru. Cała infrastruktura jest zbudowana od podstaw i zaprojektowana tak, by usprawnić eksport produktów z regionu Lambayeque. Z kolei miasto Olmos urasta tu do roli kluczowego ośrodka rozwoju rolnictwa w tym państwie Ameryki Łacińskiej. Jak podaje peruwiański Narodowy Instytut Statystyki i Informatyki (INEI), Lambayeque jest obecnie jednym z głównych źródeł krajowego eksportu owoców, który w 2024 roku odnotował dynamiczny wzrost eksportu, w tym +35,7% borówek i +29,2% awokado.

Według duńskiego koncernu Maersk w pierwszym roku działalności nowe centrum ma wspomóc transport ponad 10 000 ton produktów, wspierając eksporterów i zwiększając tym samym efektywność łańcucha dostaw. W zamierzeniu zapewni przetwarzanie do 38 ton na godzinę awokado i mango oraz 4,5 tony na godzinę borówek. Jednocześnie cała infrastruktura powstaje, podobnie jak w innych segmentach działalności firmy, zgodnie z celami dekarbonizacji do 2040 roku. Stąd centrum jest wyposażone w zelektryfikowany sprzęt oraz zakładowy system uzdatniania wody. W planach na przyszły rok jest zaplanowana instalacja paneli fotowoltaicznych, aby jeszcze bardziej zmniejszyć wpływ obiektu na środowisko i wspierać wykorzystanie energii odnawialnej.

Fot. Maersk


– Centrum Pakowania i Chłodnictwa w Olmos to coś więcej niż inwestycja logistyczna – to strategiczne zobowiązanie do długoterminowego rozwoju sektora agroeksportu w północnym Peru. Tworząc zakłady w Olmos, umożliwiamy lokalnym producentom konkurowanie w skali globalnej z szybkością i jakością, jakich wymagają dzisiejsze rynki. Nasza decyzja została podyktowana wyjątkowymi wynikami eksportowymi regionu, jego bliskością kluczowych plantacji oraz wyraźną potrzebą zintegrowanej infrastruktury łańcucha chłodniczego, aby w pełni wykorzystać jego potencjał – powiedział Dean Rodin, dyrektor zarządzający na Zachodnie Wybrzeże Ameryki Południowej w Maersk.

– Zaprojektowaliśmy ten obiekt tak, aby spełniał najwyższe międzynarodowe standardy logistyki chłodniczej. Od automatyzacji po bezpieczeństwo żywności, każdy szczegół wspiera naszą misję redukcji odpadów, wydłużenia okresu przydatności do spożycia i dostarczania wysokiej jakości produktów na rynki globalne. Integracja łańcucha chłodniczego odgrywa kluczową rolę w tym procesie: zapewnia bezpieczeństwo żywności, utrzymuje kontrolę jakości i znacznie skraca czas od zbioru do stabilizacji w warunkach chłodniczych. Dzięki zaawansowanym systemom wdrożonym w Olmos jesteśmy w stanie zminimalizować straty i uszkodzenia owoców o co najmniej 10%, pomagając naszym klientom chronić zarówno wartość produktów, jak i reputację – przekazał Juan Eduardo Ritz, regionalny dyrektor ds. magazynowania w chłodni w Maersk Contract Logistics w Ameryce Łacińskiej

Zakład o powierzchni 17 500 m2 jest pierwszym tego typu w północnym Peru, oferującym kompleksowe usługi chłodnicze w ramach logistycznego łańcucha z myślą o zbiorach owoców do eksportu i dostaw dla odbiorców z całego świata. W tym celu utworzono też pięć doków załadunkowych i zintegrowany magazyn z 420 miejscami na kontenery. Przygotowano również zautomatyzowane linie pakowania, a system zarządzania obiektem oraz systemy planowania zasobów przedsiębiorstwa (ERP) pozwalają na kalibrację, elektroniczne sortowanie i przejrzystość obsługi, pozwalając tym samym na bardziej efektywne zarządzanie zapasami oraz wyposażeniem, w tym opakowaniami do składowania i przechowywania owoców.

Na terenie obiektu znajduje się przestrzeń magazynowa z miejscem na 4600 pojemników w klimatyzowanych i chłodniczych pomieszczeniach, a także dwie komory do przechowywania gotowych produktów, mieszczące 2088 palet. Do tego dochodzi siedem linii produkcyjnych szybkiego chłodzenia, każda z 18 stanowiskami, zapewniającymi odpowiednią konserwację. Obiekt jest też wyposażony w specjalistyczne systemy schładzania wstępnego, zaprojektowane specjalnie dla borówek, co stanowi kluczowy etap w procesie obróbki po zbiorach i pomaga szybko zredukować nagrzewanie się pola, wydłużyć okres przydatności do spożycia i zachować jakość owoców podczas transportu.

Obok dużych plantacji, obiekt integruje kluczowe funkcje logistyczne, takie jak przetwórstwo, chłodnie i magazynowanie, zapewniając płynne połączenie z globalną siecią łańcucha dostaw Maersk. Obiekt został zaprojektowany tak, aby zarządzać całym procesem po zbiorach dla trzech głównych rodzajów owoców – awokado, borówek i mango – obejmującym wszystko, od zbioru i przetwarzania z pola, przez pakowanie, przechowywanie w chłodni, po ostateczną wysyłkę do portu.

Centrum oferuje również inne usługi, takie jak składowanie kontenerów, transport chłodniczy na terenie kraju i obsługę celną na miejscu, zapewniając klientom kompleksową obsługę. Ponadto może służyć jako rozwiązanie chłodnicze dla produktów pakowanych, takich jak winogrona, oferując elastyczność i wspierając szerszy zakres eksportu sezonowego.

SOLID PORT_790_140_2024
Port Gdańsk Business Mixer 2025

Dziękujemy za wysłane grafiki.