W celu uzyskania danych służących do szacowania efektywności zarybiania rybami wędrownymi, bardzo często znakuje się wypuszczane ryby. Zabieg ten dostarcza również cennych informacji pozwalających na uzupełnienie wiedzy na temat ekologii poszczególnych grup ryb. Do najczęściej stosowanych metod zaliczyć można znakowanie fizyczne, polegające na umieszczeniu znaczka zawierającego informacje (m.in. kogo powiadomić o złowieniu ryby) wewnątrz ciała ryby lub na jej powierzchni.
W ponad 70 proc. sklepów i hurtowni sprzedających ryby wykryto nieprawidłowości, najwięcej zastrzeżeń kontrolerzy Inspekcji Handlowej mieli do ryb mrożonych - poinformował w środę w komunikacie Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Pod hasłem „Rybaku, Wędkarzu jeśli złowiłeś znakowaną rybę – przekaż informację ichtiologom” Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy, przy finansowym wsparciu Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej RP, prowadzi akcję promującą przekazywanie znaczków ichtiologicznych przez rybaków i wędkarzy oraz mającą na celu zwiększenie świadomości o konieczności przekazywania informacji o znakowanych rybach do ichtiologów.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przypomina, że produkty rybołówstwa i akwakultury oferowane do sprzedaży konsumentowi w handlu detalicznym, lokalach gastronomicznych i stołówkach, muszą być odpowiednio oznakowane.
Stena Futura przeszła ceremonię chrztu w Belfaście. Stena Connecta ukończona
Zwodowano największy na świecie statek do układania kabli
Prezydent Elbląga: unijne środki na modernizację portu dadzą miastu silny impuls rozwojowy
Orlen ma kontrakt gazowy z Naftogazem
Świnoujście: zatopiony kuter wydobyty z dna Basenu Północnego. Służby podejrzewają celowe działanie
PRS sprawuje nadzór nad budową okrętu ratowniczego programu „Ratownik”