• <
KONGSBERG_2023
CSL_790x140_2025
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Morski Instytut Rybacki: znakowanie ryb

W celu uzyskania danych służących do szacowania efektywności zarybiania rybami wędrownymi, bardzo często znakuje się wypuszczane ryby. Zabieg ten dostarcza również cennych informacji pozwalających na uzupełnienie wiedzy na temat ekologii poszczególnych grup ryb. Do najczęściej stosowanych metod zaliczyć można znakowanie fizyczne, polegające na umieszczeniu znaczka zawierającego informacje (m.in. kogo powiadomić o złowieniu ryby) wewnątrz ciała ryby lub na jej powierzchni.

19.10.2020, 12:55
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

UOKiK o handlu rybami: nieprawidłowości w ponad 70 proc. sklepów i hurtowni

W ponad 70 proc. sklepów i hurtowni sprzedających ryby wykryto nieprawidłowości, najwięcej zastrzeżeń kontrolerzy Inspekcji Handlowej mieli do ryb mrożonych - poinformował w środę w komunikacie Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

13.12.2017, 10:26
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

„Rybaku, Wędkarzu jeśli złowiłeś znakowaną rybę – przekaż informację ichtiologom”

Pod hasłem „Rybaku, Wędkarzu jeśli złowiłeś znakowaną rybę – przekaż informację ichtiologom” Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy, przy finansowym wsparciu Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej RP, prowadzi akcję promującą przekazywanie znaczków ichtiologicznych przez rybaków i wędkarzy oraz mającą na celu zwiększenie świadomości o konieczności przekazywania informacji o znakowanych rybach do ichtiologów.

29.11.2016, 06:52
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Znakowanie ryb i produktów rybnych - o tym powinien wiedzieć każdy konsument

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przypomina, że produkty rybołówstwa i akwakultury oferowane do sprzedaży konsumentowi w handlu detalicznym, lokalach gastronomicznych i stołówkach, muszą być odpowiednio oznakowane.

01.10.2015, 08:45
SOLID PORT_790_140_2024

Dziękujemy za wysłane grafiki.