• <
KONGSBERG_2023
CSL_790x140_2025
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Naukowcy pracują nad przetwarzaniem małych śledzi na żywność

Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie z kolegami ze Skandynawii prowadzą badania nad ekologicznymi metodami przetwarzania małych ryb o, by uzyskiwać z nich nie tylko paszę, ale też wartościową żywność.

28.07.2024, 11:17
Porty Morskie, Terminale, Logistyka Morska, Transport Morski

W 2023 r. obrót ładunków w polskich portach wzrósł o 14,3 proc.

Obrót ładunków w polskich portach w 2023 r. wzrósł o 14,3 proc. rdr - podał w poniedziałek GUS. Zmniejszył się za to ruch pasażerski oraz liczba towarów transportowanych przez polskich przewoźników. Z danych Urzędu wynika, że spadła ilość poławianych w Bałtyku ryb, natomiast zwiększyły się połowy dalekomorskie.

29.04.2024, 15:09
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Komisja GMiŻŚ: przepisy dot. połowów komercyjnych powinny uwzględniać interesy rybaków

Przepisy dotyczące warunków wykonywania rybołówstwa komercyjnego powinny uwzględniać interesy polskich rybaków, nie powinny utrudniać połowów czy być zbyt restrykcyjne - ocenili uczestnicy dyskusji na posiedzeniu sejmowej komisji Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.

17.01.2024, 21:11
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Komisja Europejska debatuje nad całkowitym zakazem połowów śledzia i szprota. "Katastrofa dla polskich rybaków"

Realizacja propozycji Komisji Europejskiej w sprawie przyszłorocznych połowów na Morzu Bałtyckim, czyli całkowity zakaz połowów śledzia i szprota, oznaczałaby katastrofę dla polskich rybaków - mówił w poniedziałek w Luksemburgu po zakończeniu pierwszego dnia Rady ds. Rolnictwa i Rybołówstwa Krzysztof Ciecióra, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

24.10.2023, 09:20
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Wiceminister Ciecióra w Luksemburgu: udało się podnieść propozycje kwot połowu szprota i śledzia

W 2023 roku polscy rybacy będą mogli złowić o 32 proc. więcej śledzi niż w roku bieżącym - poinformował w poniedziałek w Luksemburgu wiceminister rolnictwa RP Krzysztof Ciecióra, biorący tam udział w Radzie ds. Rolnictwa i Rybołówstwa.

17.10.2022, 21:43
Edukacja Morska, Nauka, Szkoły Morskie, Praca na Morzu

Światowy Dzień Ochrony Morza Bałtyckiego. Czy mamy powody do świętowania?

22 marca obchodzimy Światowy Dzień Ochrony Morza Bałtyckiego – czy mamy powody do świętowania? Organizacja pozarządowa MSC zachęca do poszerzania wiedzy na temat ochrony Bałtyku oraz zaprasza szkoły do udziału w konkursie „Może poznajmy nasze morze”.

22.03.2022, 15:22
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Spada populacja dziko żyjących ryb. Wśród zagrożonych gatunków jest śledź [WIDEO]

Na wigilijnym stole w Polsce tradycyjnie królują dania rybne. Według firmy badawczej Nielsen konsumpcja ryb w Polsce w miesiącach zimowych wynosi 40 proc. całorocznej sprzedaży. Tymczasem z najnowszego raportu „SOFIA” Światowej Organizacji Żywności wynika, że 1/3 pozyskiwanych obecnie ryb jest poławianych powyżej limitów naukowych, stwarzając ryzyko wyginięcia niektórych gatunków. Dotyczy to również gatunków popularnych wśród polskich konsumentów.

23.12.2021, 08:35
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Kołobrzeska Grupa Producentów Ryb otrzymała certyfikat MSC na szprota

Kołobrzeska Grupa Producentów Ryb, jako jedna z czterech organizacji rybackich, otrzymała certyfikat MSC na szprota. To prestiżowe wyróżnienie jest potwierdzeniem, że certyfikowane połowy szprota na Morzu Bałtyckim są realizowane z poszanowaniem równowagi naturalnej oraz bez szkody dla środowiska i zasobów morskich. To drugi certyfikat MSC, który polscy rybacy bałtyccy otrzymali w ciągu zaledwie dwóch miesięcy.

23.11.2021, 08:24
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Częściej jemy ryby, śledź rządzi na polskich stołach

Spożycie ryb w Polsce z roku na rok rośnie. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w tym roku wyniesie 14 kg na mieszkańca. Najchętniej jemy śledzie, mintaje i makrele.

04.11.2021, 11:05
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

27 czerwca - Światowy Dzień Rybołówstwa. Czy ryby bałtyckie są bezpieczne dla zdrowia?

27 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Rybołówstwa. Święto to ustanowiła Światowa Konferencja ds. Rybołówstwa w 1984 roku, a ma ono m.in. zwrócić uwagę na problem zmniejszających się, z powodu zmian klimatycznych oraz nadmiernej eksploatacji, naturalnych zasobów mórz i oceanów.

27.06.2021, 10:11
SOLID PORT_790_140_2024

Dziękujemy za wysłane grafiki.