Obrót ładunków w polskich portach w 2023 r. wzrósł o 14,3 proc. rdr - podał w poniedziałek GUS. Zmniejszył się za to ruch pasażerski oraz liczba towarów transportowanych przez polskich przewoźników. Z danych Urzędu wynika, że spadła ilość poławianych w Bałtyku ryb, natomiast zwiększyły się połowy dalekomorskie.
Przepisy dotyczące warunków wykonywania rybołówstwa komercyjnego powinny uwzględniać interesy polskich rybaków, nie powinny utrudniać połowów czy być zbyt restrykcyjne - ocenili uczestnicy dyskusji na posiedzeniu sejmowej komisji Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.
Realizacja propozycji Komisji Europejskiej w sprawie przyszłorocznych połowów na Morzu Bałtyckim, czyli całkowity zakaz połowów śledzia i szprota, oznaczałaby katastrofę dla polskich rybaków - mówił w poniedziałek w Luksemburgu po zakończeniu pierwszego dnia Rady ds. Rolnictwa i Rybołówstwa Krzysztof Ciecióra, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W 2023 roku polscy rybacy będą mogli złowić o 32 proc. więcej śledzi niż w roku bieżącym - poinformował w poniedziałek w Luksemburgu wiceminister rolnictwa RP Krzysztof Ciecióra, biorący tam udział w Radzie ds. Rolnictwa i Rybołówstwa.
22 marca obchodzimy Światowy Dzień Ochrony Morza Bałtyckiego – czy mamy powody do świętowania? Organizacja pozarządowa MSC zachęca do poszerzania wiedzy na temat ochrony Bałtyku oraz zaprasza szkoły do udziału w konkursie „Może poznajmy nasze morze”.
Na wigilijnym stole w Polsce tradycyjnie królują dania rybne. Według firmy badawczej Nielsen konsumpcja ryb w Polsce w miesiącach zimowych wynosi 40 proc. całorocznej sprzedaży. Tymczasem z najnowszego raportu „SOFIA” Światowej Organizacji Żywności wynika, że 1/3 pozyskiwanych obecnie ryb jest poławianych powyżej limitów naukowych, stwarzając ryzyko wyginięcia niektórych gatunków. Dotyczy to również gatunków popularnych wśród polskich konsumentów.
Kołobrzeska Grupa Producentów Ryb, jako jedna z czterech organizacji rybackich, otrzymała certyfikat MSC na szprota. To prestiżowe wyróżnienie jest potwierdzeniem, że certyfikowane połowy szprota na Morzu Bałtyckim są realizowane z poszanowaniem równowagi naturalnej oraz bez szkody dla środowiska i zasobów morskich. To drugi certyfikat MSC, który polscy rybacy bałtyccy otrzymali w ciągu zaledwie dwóch miesięcy.
Spożycie ryb w Polsce z roku na rok rośnie. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w tym roku wyniesie 14 kg na mieszkańca. Najchętniej jemy śledzie, mintaje i makrele.
27 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Rybołówstwa. Święto to ustanowiła Światowa Konferencja ds. Rybołówstwa w 1984 roku, a ma ono m.in. zwrócić uwagę na problem zmniejszających się, z powodu zmian klimatycznych oraz nadmiernej eksploatacji, naturalnych zasobów mórz i oceanów.
Główny Urząd Statystyczny opublikował informację "Gospodarka morska w Polsce w 2020 r." Wynika z niej, że w portach morskich spadły: obroty ładunkowe, ruch pasażerów oraz liczba statków zawijających do polskich portów morskich. Według stanu na koniec 2020 r. morska flota transportowa liczyła mniej statków niż przed rokiem. Odnotowano także spadek ładunków przetransportowanych morską flotą przez polskich przewoźników oraz spadek przewozów pasażerów w komunikacji międzynarodowej.
Po modernizacji nabrzeże Chorzowskie gotowe do pracy
Prezydent Chile: sprzeciwimy się wszelkim próbom wydobycia surowców na Antarktydzie
Puchar PZŻ w Krynicy Morskiej otwiera sezon regatowy
Pożar na tankowcu trafionym rakietą wystrzeloną przez Huti
Niespokojnie na wyspach Nowej Kaledonii. To ważny obszar Francji na Pacyfiku
Chińscy hakerzy inlitrują europejską żeglugę. Wykryto szpiegowskie oprogramowanie