Narażenie na tzw. wieczne chemikalia, wynikające ze spożywania ryb i owoców morza wydaje się być niedoszacowane – informuje pismo „Exposure and Health”.
Siedem i pół tysiąca mieszkańców indonezyjskiej wyspy Rempang ma czas do końca miesiąca na wyprowadzenie się z domów, by zwolnić teren pod budowę chińskiej fabryki szkła i "Eco City" – informuje w czwartek portal telewizji Al-Dżazira. W ubiegłym tygodniu doszło do starć protestujących mieszkańców z policją.
Naukowcy zaprezentowali „krążki z kalmarów” wydrukowane z białek glonów i fasoli. Mają być smaczne i zdrowe; można je smażyć, piec i gotować.
Firma zaprezentowała nowy projekt trawlera do połowu krewetek z naciskiem na niskie zużycie paliwa. Oferta powstała z myślą o ułatwieniu pracy rybaków, która byłaby zgodna z prowadzoną przez firmę polityką dekarbonizacji rybołówstwa.
22 marca obchodzimy Światowy Dzień Ochrony Morza Bałtyckiego. Ma on zwrócić uwagę na problemy związane z ochroną Bałtyku i przypomnieć, że każdy z nas może się przyczynić do poprawy jego kondycji. Jaką rolę odgrywają w tym zrównoważone połowy? I co każdy z nas może zrobić, by wspierać odpowiedzialne rybołówstwo?
W zeszłym roku Seafood Watch ustalił, że sieci używane do połowu homarów w Maine spowodowały w ostatnim czasie zaplątanie się wieloryba północnoatlantyckiego. To nie pierwszy taki przypadek, co zdaniem ekologów może przyczynić się do zagrożenia populacji tych morskich ssaków. Zachęcają również do usunięcia homara z listy zrównoważonej żywności, co z kolei grozi konfliktem z rybakami, dla których połowy skorupiaków to nie tylko biznes, ale źródło wielu miejsc pracy w rybołówstwie i branży stoczniowej.
Nie tylko mikroplastik stanowi duże zagrożenie dla organizmów jako zanieczyszczenie wód, równie groźne są mikrowłókna – piszą naukowcy na łamach „Frontiers in Marine Science”.
Holenderska stocznia podpisała kontrakt z nowozelandzką firmą Sanford Limited, zajmującą się dystrybucją owoców morza, na zaprojektowanie i zbudowanie nowego statku do połowu krewetek, przeznaczonego do operowania na Oceanie Arktycznym.
W latach 2019–2020 wydatki gospodarstw domowych na produkty rybołówstwa i wyroby akwakultury wzrosły o 17%. Spożycie świeżych ryb wzrosło o 7% w wymiarze wartościowym i o 4% wzrosło spożycie wyrobów – podają analitycy EUMOFA w najnowszym raporcie "The EU Fish Market".
Dlaczego sieci widmo są niebezpieczne dla zwierząt, w jaki sposób oraz przez kogo usuwane są z morza i jakie zwierzęta w ogóle żyją w Bałtyku? Na te i inne pytania odpowiedzi poszukają eksperci i zaproszeni goście w weekend 19-20 marca w Akwarium Gdyńskim.
Sejm uchwalił ustawę mającą usprawnić finansowanie inwestycji offshore wind w części pożyczkowej KPO
Coraz gorsza kondycja sieci – skąd wziąć 500 mld zł na infrastrukturę energetyczną?
Dni Otwarte „Cutting Meets Welding" poświęcone automatyzacji cięcia i spawania
Reguły Hague-Visby w systemie prawa angielskiego
Konferencja „Świat, który nadchodzi. Lokalne i regionalne konsekwencje wyzwań globalnych"
Statek wpłynął w zamkniętą strefę, gdy trwały ćwiczenia z ostrą amunicją. Mogło dojść do tragedii