• <
Kongres Polskie Porty 2030 edycja 2024
mewo_2022
Porty Morskie, Terminale, Logistyka Morska, Transport Morski

Niemcy. Rośnie spożycie kokainy, niemieckie porty stają się głównymi kanałami przerzutowymi w Europie

Rośnie spożycie kokainy w Niemczech, a konsumpcja jej pochodnych, w tym cracku, zwiększa się w wielu miastach. Coraz więcej narkotyku na europejski rynek trafia przez Hamburg i Bremerhaven – informuje portal RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).

07.08.2023, 06:07
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Ekolodzy: światowe spożycie ryb wzrosło w ciągu ostatnich 30 lat o ponad 120 proc.

Światowe spożycie ryb wzrosło w ciągu ostatnich 30 lat o ponad 120 proc. powodując rosnącą presję, by zwiększać połowy - zwraca uwagę dyrektor programu MSC w Polsce i Europie Centralnej Anna Dębicka. Wskazuje, że powoduje to, iż ponad 34 proc. stad ryb jest przeławianych.

08.06.2021, 11:08
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Nadciąga „niebieska rewolucja”? Mowi chce zwiększyć światowe spożycie ryb (wideo)

Firma Mowi, światowy potentat w branży akwakultury i jeden z największych na świecie dostawców owoców morza, wydała swoją strategię zrównoważonego rozwoju pod nazwą "Blue Revolution Plan" (Plan Niebieskiej Rewolucji). Ma ona pozwolić na wytwarzanie większej ilości żywności pochodzącej z oceanu przy jednoczesnej trosce o stan planety.

19.12.2019, 10:19
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Wzrasta konsumpcja ryb na świecie. Średnie spożycie globalne to 20 kg, w Polsce – 13 kg na osobę

Ludzie na całym świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. W ciągu ostatniego półwiecza ich konsumpcja na osobę wzrosła dwukrotnie. Średnie spożycie w Państwie Środka to 40 kg, a w Europie – 23 kg na osobę. Statystyczny Polak zjada rocznie tylko 12 kg. Zwiększone zapotrzebowanie na ryby i dodatkowo niewłaściwe połowy prowadzą jednak do znacznego pogorszenia stanu mórz i oceanów.

23.07.2016, 08:46
nauta_2024

Dziękujemy za wysłane grafiki.