Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób ECDC w swoim nowym raporcie wymienia Zatokę Gdańską jako jeden z nadbałtyckich regionów ze sprzyjającymi dla rozwoju przecinkowców warunkami. W najbliższym czasie ich liczba w gdańskich kąpieliskach może się zwiększyć. Odpowiada za to m.in. rosnąca temperatura wody.
Przecinkowce, czyli mięsożerne bakterie pojawiają się ostatnio w Bałtyku. Na ich obecność wpływa wzrastająca temperatura wody. Mogą wywołać groźne stany zapalne, zatrucia pokarmowe, a w skrajnym przypadku nawet śmierć
Wraz z ocieplaniem się Bałtyku, na coraz większej części polskiego wybrzeża poważnym zagrożeniem staną się typowe dla mórz tropikalnych mięsożerne bakterie przecinkowce szczepu Vibrio vulnificus, spokrewnione z przecinkowcem cholery - prognozują autorzy międzynarodowego, multidyscyplinarnego dokumentu The Lancet Countdown, którego celem jest monitorowanie wpływu zmian klimatu na zdrowie.
Niemieckie władze potwierdziły w czwartek podaną wcześniej przez media wiadomość o zgonie kobiety, która zapadła na infekcję bakteryjną po zarażeniu się w trakcie kąpieli w Bałtyku przecinkowcami szczepu Vibrio vulnificus.
Reguły Hague-Visby w systemie prawa angielskiego
W Porcie Antwerpia-Brugia do użytku wszedł pierwszy na świecie holownik napędzany metanolem
Taka noc zdarza się raz w roku! Narodowe Muzeum Morskie otwiera po zmroku sześć oddziałów
Grupa Budimex wśród wykonawców elektrowni jądrowej w Polsce
Minister obrony Wielkiej Brytanii potwierdza budowę nowych okrętów dla piechoty morskiej
Wspólne ćwiczenia sił morskich USA i Tajwanu. Rośnie współpraca obu państw w obliczu zagrożenia ze strony Chin