• <
Kongres Polskie Porty 2030 edycja 2024
mewo_2022
Przemysł Jachtowy, Turystyka Morska, Żeglarstwo Morskie

Mięsożerne bakterie w Bałtyku. W Zatoce Gdańskiej przybywa przecinkowców

Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób ECDC w swoim nowym raporcie wymienia Zatokę Gdańską jako jeden z nadbałtyckich regionów ze sprzyjającymi dla rozwoju przecinkowców warunkami. W najbliższym czasie ich liczba w gdańskich kąpieliskach może się zwiększyć. Odpowiada za to m.in. rosnąca temperatura wody.

13.08.2020, 14:38
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Mięsożerne bakterie w Bałtyku!

Przecinkowce, czyli mięsożerne bakterie pojawiają się ostatnio w Bałtyku. Na ich obecność wpływa wzrastająca temperatura wody. Mogą wywołać groźne stany zapalne, zatrucia pokarmowe, a w skrajnym przypadku nawet śmierć

22.06.2020, 15:58
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Mięsożerne bakterie rosnącym zagrożeniem w coraz cieplejszych wodach Bałtyku

Wraz z ocieplaniem się Bałtyku, na coraz większej części polskiego wybrzeża poważnym zagrożeniem staną się typowe dla mórz tropikalnych mięsożerne bakterie przecinkowce szczepu Vibrio vulnificus, spokrewnione z przecinkowcem cholery - prognozują autorzy międzynarodowego, multidyscyplinarnego dokumentu The Lancet Countdown, którego celem jest monitorowanie wpływu zmian klimatu na zdrowie.

18.11.2019, 06:20
Marynarka Wojenna, Bezpieczeństwo Morskie, Ratownictwo

Kobieta zmarła na infekcję bakteryjną po kąpieli w Bałtyku

Niemieckie władze potwierdziły w czwartek podaną wcześniej przez media wiadomość o zgonie kobiety, która zapadła na infekcję bakteryjną po zarażeniu się w trakcie kąpieli w Bałtyku przecinkowcami szczepu Vibrio vulnificus.

09.08.2019, 07:30
nauta_2024

Dziękujemy za wysłane grafiki.