sons
Przecinkowce, czyli mięsożerne bakterie pojawiają się ostatnio w Bałtyku. Na ich obecność wpływa wzrastająca temperatura wody. Mogą wywołać groźne stany zapalne, zatrucia pokarmowe, a w skrajnym przypadku nawet śmierć
Liczba zarażeń przecinkowcem może wzrosnąć w nadchodzących latach w wyniku globalnego ocieplenia, w szczególności na wybrzeżu Morza Bałtyckiego. Według Niemieckiego Federalnego Instytutu ds. Oceny Ryzyka, (BfR) wzrost temperatury wody wokół mórz i ujść rzek ułatwia rozprzestrzenianie się bakterii tolerujących sól.
Bałtyk sprzyja bakteriom
Bałtyk jest jednym z najszybciej ocieplających się mórz na świecie. „Przecinkowce rozmnażają się w temperaturze wody przekraczającej 20 stopni” - powiedział Eckhard Strauch, szef biura konsultingowego Vibrios z BfR. Ze względu na dłuższe okresy nagrzewania, temperatura wody ciągle wzrasta wzrosnąć, co polepsza warunki bytowe bakterii.
Stężenie soli w Morzu Bałtyckim jest na średnim poziomie i wciąż maleje, co także wpływa na rozmnażanie się drobnoustrojów. Przecinkowce (Vibrios) są szeroko rozpowszechnione na całym wybrzeżu Morza Bałtyckiego, występują także na wybrzeżu Morza Północnego u ujścia rzek.
W Niemczech w cieplejszych miesiącach letnich w latach 2018 i 2019 wielu pacjentów zarażonych przecinkowcem po kąpieli w Bałtyku zmarło. Ile osób zostanie zarażonych w tym roku - zależy od pogody. Jednak według Światowej Organizacji Meteorologicznej (WMO), tego lata mogą paść nowe rekordy temperatury.
Bakterie szczególnie niebezpieczne dla osób starszych
Młodzi i generalnie zdrowi rzadko są diagnozowani na infekcję przecinkowcem - zgodnie z Instytutem Roberta Kocha (RKI). Bakterie zagrażają szczególnie osom starszym i z osłabionym układem odpornościowym. Osoby z wcześniej istniejącymi schorzeniami, takimi jak cukrzyca, choroby wątroby lub nowotwór są szczególnie narażone na zarażenie i ciężki przebieg choroby.
Vibrios może powodować ciężkie zakażenia ran, objawy wiążą się z silnym miejscowym bólem, gorączką i dreszczami. U osób które zaraziły się poprzez zjedzenie zainfekowanych owoców morza cierpią także na chorobę żołądkowo-jelitową. Infekcja zwykle leczy się przy pomocy antybiotykami.
W rybach i owocach morza jest więcej PFAS niż by się wydawało
Młode foki na plażach. Co robić?
Szwedzki Greenpeace przeprowadził akcję przeciwko tankowaniu rosyjskiej floty cieni
MI: żeby pomóc armatorom rybołówstwa rekreacyjnego kluczowe będą zmiany ustawowe
Ruszyły zapisy na 24. Marsz Śledzia
Europarlament przyjął przepisy, które uderzą w polskie przetwórstwo rybne