• <
escort_980x120_gif_2020

Mięsożerne bakterie w Bałtyku!

Strona główna Rybołówstwo, ekologia Mięsożerne bakterie w Bałtyku!
Mięsożerne bakterie w Bałtyku! - GospodarkaMorska.pl

sons

22.06.2020 Źródło: własne

Przecinkowce, czyli mięsożerne bakterie pojawiają się ostatnio w Bałtyku. Na ich obecność wpływa wzrastająca temperatura wody. Mogą wywołać groźne stany zapalne, zatrucia pokarmowe, a w skrajnym przypadku nawet śmierć

Liczba zarażeń przecinkowcem może wzrosnąć w nadchodzących latach w wyniku globalnego ocieplenia, w szczególności na wybrzeżu Morza Bałtyckiego. Według Niemieckiego Federalnego Instytutu ds. Oceny Ryzyka, (BfR) wzrost temperatury wody wokół mórz i ujść rzek ułatwia rozprzestrzenianie się bakterii tolerujących sól.

Bałtyk sprzyja bakteriom

Bałtyk jest jednym z najszybciej ocieplających się mórz na świecie. „Przecinkowce rozmnażają się w temperaturze wody przekraczającej 20 stopni” - powiedział Eckhard Strauch, szef biura konsultingowego Vibrios z BfR. Ze względu na dłuższe okresy nagrzewania, temperatura wody ciągle wzrasta wzrosnąć, co polepsza warunki bytowe bakterii.

Stężenie soli w Morzu Bałtyckim jest na średnim poziomie i wciąż maleje, co także wpływa na rozmnażanie się drobnoustrojów. Przecinkowce (Vibrios) są szeroko rozpowszechnione na całym wybrzeżu Morza Bałtyckiego, występują także na wybrzeżu Morza Północnego u ujścia rzek.

W Niemczech w cieplejszych miesiącach letnich w latach 2018 i 2019 wielu pacjentów zarażonych przecinkowcem po kąpieli w Bałtyku zmarło. Ile osób zostanie zarażonych w tym roku - zależy od pogody. Jednak według Światowej Organizacji Meteorologicznej (WMO), tego lata mogą paść nowe rekordy temperatury.

Bakterie szczególnie niebezpieczne dla osób starszych

Młodzi i generalnie zdrowi rzadko są diagnozowani na infekcję przecinkowcem - zgodnie z Instytutem Roberta Kocha (RKI). Bakterie zagrażają szczególnie osom starszym i z osłabionym układem odpornościowym. Osoby z wcześniej istniejącymi schorzeniami, takimi jak cukrzyca, choroby wątroby lub nowotwór są szczególnie narażone na zarażenie i ciężki przebieg choroby.

Vibrios może powodować ciężkie zakażenia ran, objawy wiążą się z silnym miejscowym bólem, gorączką i dreszczami. U osób które zaraziły się poprzez zjedzenie zainfekowanych owoców morza cierpią także na chorobę żołądkowo-jelitową. Infekcja zwykle leczy się przy pomocy antybiotykami.

Źródło:
własne
 Ropa brent 42,94 $ baryłka  -0,76% 06:58
 Cyna 17080,00 $ tona -2,15% 10 lip
 Cynk 2145,00 $ tona 0,61% 10 lip
 Aluminium 1639,00 $ tona -1,21% 10 lip
 Pallad 2010,20 $ uncja  0,66% 06:53
 Platyna 850,55 $ uncja  1,08% 06:52
 Srebro 19,33 $ uncja  1,31% 06:58
 Złoto 1807,80 $ uncja  0,35% 06:58

Dziękujemy za wysłane grafiki.