• <
Kongres Polskie Porty 2030 edycja 2024
mewo_2022
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Nowe danie: drukowane owoce morza

Naukowcy zaprezentowali „krążki z kalmarów” wydrukowane z białek glonów i fasoli. Mają być smaczne i zdrowe; można je smażyć, piec i gotować.

18.08.2023, 09:34
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Naukowcy: mikroalgi mogą wyżywić świat

Algi to potencjalna „superżywność", która może pomóc w zapewnieniu dostatku jedzenia i w ochronie środowiska. W przeliczeniu na akr powierzchni uprawnej mogą wyprodukować 10-20 razy więcej białka, niż soja - twierdzą naukowcy z USA.

21.01.2023, 12:05
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Dyrektor IRŚ: w badanych próbach z Odry stwierdziliśmy masowy zakwit glonów

W badaniach prób wody z Odry stwierdziliśmy jednoznacznie występowanie glonu Prymnesium parvum. Ilości są olbrzymie, po kilkadziesiąt miligramów na litr - powiedział w piątek Grzegorz Dietrich, dyrektor IRŚ. Na aktywność glonów wskazują też parametry chemiczne wody - dodał Ryszard Szetela z PWr.

19.08.2022, 18:19
Edukacja Morska, Nauka, Szkoły Morskie, Praca na Morzu

To prawdziwy cud natury. Dlaczego wody tych jezior mają taki niezwykły kolor? (wideo)

Jest ich zaledwie kilka na całym świecie a ludzie uznali je za fenomen natury. Różowe jeziora podbijają serca podróżników a my wyjaśniamy skąd wzięły swój niezwykły kolor.

22.07.2020, 14:50
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Pierwsza na świecie farma alg morskich z certyfikatem ASC-MSC

Japońska farma uprawiająca mikroalgi została pierwszą na świecie firmą, która uzyskała certyfikat potwierdzający, że spełnia ona nowy standard ASC-MSC dotyczący alg morskich. Mikroalgi mają szerokie zastosowanie: od zdrowej żywności, przez produkcję kosmetyków, aż po biopaliwa.

12.02.2019, 13:36
nauta_2024

Dziękujemy za wysłane grafiki.