Naukowcy zaprezentowali „krążki z kalmarów” wydrukowane z białek glonów i fasoli. Mają być smaczne i zdrowe; można je smażyć, piec i gotować.
Algi to potencjalna „superżywność", która może pomóc w zapewnieniu dostatku jedzenia i w ochronie środowiska. W przeliczeniu na akr powierzchni uprawnej mogą wyprodukować 10-20 razy więcej białka, niż soja - twierdzą naukowcy z USA.
W badaniach prób wody z Odry stwierdziliśmy jednoznacznie występowanie glonu Prymnesium parvum. Ilości są olbrzymie, po kilkadziesiąt miligramów na litr - powiedział w piątek Grzegorz Dietrich, dyrektor IRŚ. Na aktywność glonów wskazują też parametry chemiczne wody - dodał Ryszard Szetela z PWr.
Jest ich zaledwie kilka na całym świecie a ludzie uznali je za fenomen natury. Różowe jeziora podbijają serca podróżników a my wyjaśniamy skąd wzięły swój niezwykły kolor.
Japońska farma uprawiająca mikroalgi została pierwszą na świecie firmą, która uzyskała certyfikat potwierdzający, że spełnia ona nowy standard ASC-MSC dotyczący alg morskich. Mikroalgi mają szerokie zastosowanie: od zdrowej żywności, przez produkcję kosmetyków, aż po biopaliwa.
Po modernizacji nabrzeże Chorzowskie gotowe do pracy
Prezydent Chile: sprzeciwimy się wszelkim próbom wydobycia surowców na Antarktydzie
Puchar PZŻ w Krynicy Morskiej otwiera sezon regatowy
Pożar na tankowcu trafionym rakietą wystrzeloną przez Huti
Niespokojnie na wyspach Nowej Kaledonii. To ważny obszar Francji na Pacyfiku
Chińscy hakerzy inlitrują europejską żeglugę. Wykryto szpiegowskie oprogramowanie