Najnowsze dane pokazują rosnący popyt na mięso z wieloryba. Komercyjne połowy w tym sezonie, który rozpoczął się 1 kwietnia, są większe niż w całym ubiegłym roku.
Popyt na mięso z Wieloryba przez ostatnie lata drastycznie spadał. Malejące zainteresowanie zapowiadało zmierzch tradycyjnych, corocznych polowań na te olbrzymie ssaki. W zeszłym roku upolowano 429 sztuk, z przewidywanej puli 1272.
Według informacji z norweskich mediów państwowych, tylko do końca zeszłego tygodnia odstrzelono 462 wieloryby.
Na ilość upolowanych wielorybów duży wpływ ma nie tylko wzrost cen mięsa, lecz także jego dostępność w Norwegii, zwłaszcza w północnej części, gdzie mięso nadal można regularnie znaleźć w sklepach spożywczych i w menu wielu restauracji.
Wbrew międzynarodowym ustaleniom Japonia, Islandia i Norwegia nadal aktywnie angażują się w połowy wielorybów.
źródło:
Napędy elektryczne prowadzą branże morską w stronę zielonej przyszłości
Jakie ma być nowe muzeum w Łebie? Konsultacje społeczne dot. wystawy w Muzeum Archeologii Podwodnej i Rybołówstwa Bałtyckiego
Niemieccy ekolodzy protestują przeciwko budowie terminalu kontenerowego w Świnoujściu
PRCiP rewolucjonizuje odbudowę brzegów morskich
Zwiększona kontrola zarządzania rybołówstwem w Morzu Śródziemnym i Morzu Czarnym
Nietypowy gość znalazł się na statku. Morska przygoda dzikiego kota