Algi morskie, bardzo liczne przy popularnych portugalskich plażach, choć utrudniają miłośnikom kąpieli pływanie w morzu, przedsiębiorców inspirują do nowych zastosowań, m.in. wyrobu biokosmetyków, a nawet produkcji pieczywa.
Zamknięcie podczas weekendu kilku plaż środkowego wybrzeża Portugalii z powodu nadmiaru zanieczyszczeń nie miało związku z nadmierną podczas tegorocznego sezonu wakacyjnego obecnością alg, ale ograniczeniami Covid-19 i pogorszeniem się jakości wody.
Tegoroczne wakacje to kolejny sezon wakacyjny z licznymi algami u brzegów Portugalii.
Lizboński ekonomista Miguel Monteiro wskazuje tymczasem, że choć nadmiar alg może utrudniać wczasowiczom korzystanie z kąpielisk, to z roku na rok przybywa firm oraz sposobów wykorzystania tych glonów morskich w przemyśle.
“Z alg morskich korzystają dziś niektóre firmy w wyrobie kremów i innych kosmetyków bazujących na naturalnych substancjach” - powiedział PAP Monteiro.
Ekspert przypomniał, że po wielu latach wykorzystywania alg przez mieszkających przy turystycznych kurortach rolników jako naturalnego nawozu, częściej goszczą one obecnie w przemyśle spożywczym i branży gastronomicznej.
Od ponad dwóch lat zastosowanie w gastronomii alg upowszechnia m.in. Politechnika w Leirii, której inżynierowie produkcji wprowadzili już na rynek m.in. chleb z dodatkiem alg, a także kefir oraz lody na bazie tych glonów.
W ostatnich latach przepisy dotyczące wyrobu produktów spożywczych na bazie alg morskich, opracowane przez Politechnikę w Leirii, zdobyły kilka nagród w portugalskich konkursach na innowacyjność produkcji spożywczej.
Konferencja „Ukierunkowany połów danych” podsumowująca projekt FindFISH
Naukowcy z obserwatorium astronomicznego UJ będą szukać wody w kosmosie
Metan z gazociągów Nord Stream wpłynął negatywnie na populację dorszy
Japońska firma wystawiła automaty do sprzedaży mięsa wielorybów. Desperacka próba ratowania ginącego biznesu?
Fokarium rekrutuje wolontariuszy
Zielony wodór wspierany przez UE. Green Hydrogen Partnership z nowymi projektami