Zwabiona przynętą 4,5-metrowa samica rekina w bardzo efektowny sposób podniosła adrenalinę grupie nurków na Malediwach.
Rekiny tygrysie możemy zaobserwować w wodach tropikalnych na całym świecie. Rozmiary tych przepięknych dzikich zwierząt budzą respekt, szczególnie w zestawieniu z reputacją dotyczącą menu, do którego możemy zaliczyć zarówno mniejsze rekiny, jak i kałamarnice, ptaki, żółwie, węże morskie, delfiny i …ssaki.
Ustępujące jedynie wielkim białym, mają niesamowicie ostre zęby i potężne szczęki, bez większego wysiłku rozbijające skorupy żółwi czy małży.
Nurkowanie w towarzystwie zwierząt o „takiej” opinii budzi respekt, a przynajmniej powinno budzić. Zapewne podwodni turyści uczestniczący w tym „uatrakcyjnionym nurkowaniu”, będą o tym wspominać jeszcze długo, również za sprawą filmu, nakręconego przez Kapitana Mohameda Shamoona, który na co dzień zajmuje się organizacją nurkowań na Malediwach.
Nagranie pokazuje, zwabioną przynętą głodną samicę rekina, o wdzięcznym imieniu Sara, która z impetem zabrała się za głowę żaglicy i zachłanne ją zjadała siejąc przy tym spustoszenie pośród podwodnego życia.
Jak widać, przebywanie na dnie w małej odległości od rekina, choć
nasuwa się raczej stwierdzenie, od „takiego” rekina, na dodatek
wcinającego z zapamiętaniem ulubione danie, musi robić wrażenie,
niesamowite wrażenie! Sara należy do grupy około 20 rekinów,
które żerują w okolicach, rozpoznawalnych na tyle, żeby nadąć im imiona.
Zdaniem organizatora "atrakcji", Kapitana Ameena, nurkującego w
okolicach od 22 lat, ulubionym daniem pośród okolicznych żarłaczy są
głowy żaglic.
Źródło: Kamila Ostasz/Bluelife
Eksperci z PAN: jest bezdyskusyjne, że to człowiek poprzez emisję gazów cieplarnianych spowodował ocieplenie
Rusza akcja zarybiania i sprzątania Odry
Torqeedo chce produkować elementy do statków wykonane w 100% z recyklingu plastikowych odpadków wydobytych z oceanu
Marzec z rekordem temperatury oceanów – ponad 21 st. C
GIOŚ: przeprowadzono badania geofizyczne Morza Bałtyckiego na obszarze ponad 7 tys. km2
W rybach i owocach morza jest więcej PFAS niż by się wydawało