W okolicach Mostu Cłowego w Szczecinie oraz w przesmyku na jeziorze Dąbie zwiększył się poziom tlenu w Odrze – poinformował we wtorek Zachodniopomorski Urząd Wojewódzki. Wpływ na sytuację mają głównie warunki atmosferyczne m.in. zmniejszenie temperatury, wiatr oraz opady deszczu.
Według danych przekazanych przez Zachodniopomorski Urząd Wojewódzki w Szczecinie poziomu tlenu w Odrze zwiększył się w dwóch miejscach: w przesmyku na jeziorze Dąbie wynosi 9,42 mg/l, gdzie w poniedziałek zanotowano 2,94 mg/l oraz w pobliżu Mostu Cłowego w Szczecinie, gdzie wynosi 2,27 mg/l, a to o 1,03 mg/l więcej niż w poniedziałek.
"Wartość minimalna tlenu umożliwiająca rybom normalne bytowanie to 4,0 mg/l" – przekazał rzecznik prasowy wojewody zachodniopomorskiego Michał Ruczyński.
Poziom poniżej tej wartości odnotowano w Mescherin, Radziszewie oraz w dwóch lokalizacjach w Szczecinie - przy Moście Cłowym i Moście Długim.
Jak przekazano w poniedziałek przeprowadzono 50 kontroli bezpieczeństwa żywności, sprawdzono 15 targowisk skontrolowano 9 sklepów, 7 punktów gastronomicznych i jedną hurtownie.
"Nie stwierdzono sprzedaży i wykorzystywania do produkcji żywności ryb z Odry. Przeprowadzonych zostało również 17 kontroli gospodarstw rolnych, podczas których nie stwierdzono nawadniania upraw wolą z Odry, Zalewu i Dąbia" – dodał Ruczyński.
Łącznie od 12 do 21 sierpnia przeprowadzono 547 kontroli w zakresie wprowadzania do obrotu ryb z Odry oraz nawadniania upraw wodą z Odry. Badana jest też woda pitna w ujęciach indywidualnych i studniach przydomowych: od 11 do 22 sierpnia pobrano 351 próbek wody pitnej do badań.
Do natleniania wody w rzece skierowano 31 pomp.
Eksperci z PAN: jest bezdyskusyjne, że to człowiek poprzez emisję gazów cieplarnianych spowodował ocieplenie
Rusza akcja zarybiania i sprzątania Odry
Torqeedo chce produkować elementy do statków wykonane w 100% z recyklingu plastikowych odpadków wydobytych z oceanu
Marzec z rekordem temperatury oceanów – ponad 21 st. C
GIOŚ: przeprowadzono badania geofizyczne Morza Bałtyckiego na obszarze ponad 7 tys. km2
W rybach i owocach morza jest więcej PFAS niż by się wydawało