ew
Z okazji Jubileuszu 20-lecia powołania Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb (PSPR) 24-26 maja 2018 r. w Kołobrzegu odbyła się Konferencja Przetwórców Ryb pod honorowym patronatem Marka Gróbarczyka, Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej. Wydarzenie połączone było z promocją Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w kontekście możliwości uzyskania wsparcia w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze 2014-2020”.
W konferencji uczestniczyła Mariola Chojnacka, Dyrektor Generalna w MGMiŻŚ, która drugiego dnia (25 maja) odczytała list gratulacyjny od ministra Marka Gróbarczyka. Reprezentując Ministra, w jego imieniu wręczyła najbardziej zasłużonym działaczom PSPR odznaczenia państwowe: Krzyże Kawalerskie Orderu Odrodzenia Polski oraz Złote Srebrne i Brązowe Krzyże Zasługi, jak również odznaczenia resortowe: „Zasłużony Pracownik Morza”.
Konferencję otworzył Jerzy Safader, Prezes PSPR. Następnie Janusz Wrona, Dyrektor Departamentu Rybołówstwa w MGMiŻŚ omówił charakterystykę polskiej wymiany handlowej produktami rybołówstwa w latach 1998-2020. W dalszej kolejności wystąpił Tomasz Tereszkiewicz, Dyrektor Departamentu Wsparcia Rybactwa w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, który przedstawił prezentację na temat funduszy pomocowych dla przetwórstwa ryb w ramach PO Rybactwo i Morze 2014-2020. Kolejnym prelegentem był Jacek Kucharski, Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii. Zaprezentował on dwa tematy: osiągnięcia we współpracy Inspekcji Weterynaryjnej oraz PSPR w ciągu ostatnich 20-lat, a także program monitorowania poziomu dioksyn, dioksynopodobnych i niedioksynopodobnych PCB w rybach i produktach rybołówstwa z rejonu Morza Bałtyckiego, których wyniki będą wykorzystywane dla potrzeb Inspekcji Weterynaryjnej. Następnie głos zabrał dr Zbigniew Karnicki, który omówił założenia Kodeksu dobrych praktyk w przetwórstwie rybnym. Na konferencji wystąpili również: Gudmundur Sigporsson z Icelandic Ocean Cluster, Maciej Patalas - Head of Development Poland & CEE, Laura Bovin - Fumoir Grizzly Inc. oraz Stephan Vrignaud - przedstawiciel NOAA na Europę.
Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb przez ostatnie 20 lat przyczyniło się do konsolidacji podmiotów i rozwoju branży rybnej w Polsce. Dążenie do zapewnienia wykorzystania potencjału przetwórstwa rybnego oraz do zwiększenia efektywności wymiany handlowej jest jednym z priorytetów Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej. Dzięki zaangażowaniu Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb w roku 2017 i 2018, podczas międzynarodowych targów Seafood Expo Global, Polska prezentowała potencjał przetwórstwa rybnego na wspólnym stoisku narodowym.
II Forum Morskie Radia Gdańsk. Eksperci o tym, kto powinien oczyścić dno Bałtyku z broni chemicznej
Morze wyrzuca martwe delfiny na brzeg. Jaki to ma związek z wojną w Ukrainie?
Rozbił się dron do pomiarów emisji ze statków na Morzu Bałtyckim
USA: recykling nie zmniejsza zaśmiecenia oceanów
Ørsted testuje fundamenty morskich turbin wiatrowych jako schronienie dla koralowców
Drukarki 3D ratują rafy koralowe!
Ropa brent | 64,38 $ | baryłka | 0,00% | 21:58 |
Cyna | 34700,00 $ | tona | 2,44% | 20 maj |
Cynk | 3754,00 $ | tona | 2,93% | 20 maj |
Aluminium | 2930,00 $ | tona | 3,72% | 20 maj |
Pallad | 2680,00 $ | uncja | 0,00% | 21:57 |
Platyna | 1191,10 $ | uncja | 0,00% | 21:59 |
Srebro | 25,11 $ | uncja | 0,00% | 21:59 |
Złoto | 1731,30 $ | uncja | 0,00% | 21:59 |