• <

20-lecie Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb

ew

28.05.2018 10:46 Źródło: MGMiŻŚ
Strona główna Ekologia Morska, Rybołówstwo 20-lecie Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb

Partnerzy portalu

20-lecie Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb - GospodarkaMorska.pl

Z okazji Jubileuszu 20-lecia powołania Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb (PSPR) 24-26 maja 2018 r. w Kołobrzegu odbyła się Konferencja Przetwórców Ryb pod honorowym patronatem Marka Gróbarczyka, Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej. Wydarzenie połączone było z promocją Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w kontekście możliwości uzyskania wsparcia w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze 2014-2020”.

W konferencji uczestniczyła Mariola Chojnacka, Dyrektor Generalna w MGMiŻŚ, która drugiego dnia (25 maja) odczytała list gratulacyjny od ministra Marka Gróbarczyka. Reprezentując Ministra, w jego imieniu wręczyła najbardziej zasłużonym działaczom PSPR odznaczenia państwowe: Krzyże Kawalerskie Orderu Odrodzenia Polski oraz Złote Srebrne i Brązowe Krzyże Zasługi, jak również odznaczenia resortowe: „Zasłużony Pracownik Morza”.

Konferencję otworzył Jerzy Safader, Prezes PSPR. Następnie Janusz Wrona, Dyrektor Departamentu Rybołówstwa w MGMiŻŚ omówił charakterystykę polskiej wymiany handlowej produktami rybołówstwa w latach 1998-2020. W dalszej kolejności wystąpił Tomasz Tereszkiewicz, Dyrektor Departamentu Wsparcia Rybactwa w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, który przedstawił prezentację na temat funduszy pomocowych dla przetwórstwa ryb w ramach PO Rybactwo i Morze 2014-2020. Kolejnym prelegentem był Jacek Kucharski, Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii. Zaprezentował on dwa tematy: osiągnięcia we współpracy Inspekcji Weterynaryjnej oraz PSPR w ciągu ostatnich 20-lat, a także program monitorowania poziomu dioksyn, dioksynopodobnych i niedioksynopodobnych PCB w rybach i produktach rybołówstwa z rejonu Morza Bałtyckiego, których wyniki będą wykorzystywane dla potrzeb Inspekcji Weterynaryjnej. Następnie głos zabrał dr Zbigniew Karnicki, który omówił założenia Kodeksu dobrych praktyk w przetwórstwie rybnym. Na konferencji wystąpili również: Gudmundur Sigporsson z Icelandic Ocean Cluster, Maciej Patalas - Head of Development Poland & CEE, Laura Bovin - Fumoir Grizzly Inc. oraz Stephan Vrignaud - przedstawiciel NOAA na Europę.

Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb przez ostatnie 20 lat przyczyniło się do konsolidacji podmiotów i rozwoju branży rybnej w Polsce. Dążenie do zapewnienia wykorzystania potencjału przetwórstwa rybnego oraz do zwiększenia efektywności wymiany handlowej jest jednym z priorytetów Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej. Dzięki zaangażowaniu Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb w roku 2017 i 2018, podczas międzynarodowych targów Seafood Expo Global, Polska prezentowała potencjał przetwórstwa rybnego na wspólnym stoisku narodowym.

Partnerzy portalu

Surowce

 Ropa brent 64,38 $ baryłka  0,00% 21:58
 Cyna 34700,00 $ tona 2,44% 20 maj
 Cynk 3754,00 $ tona 2,93% 20 maj
 Aluminium 2930,00 $ tona 3,72% 20 maj
 Pallad 2680,00 $ uncja  0,00% 21:57
 Platyna 1191,10 $ uncja  0,00% 21:59
 Srebro 25,11 $ uncja  0,00% 21:59
 Złoto 1731,30 $ uncja  0,00% 21:59

Dziękujemy za wysłane grafiki.