Jak podaje najnowszy raport NORM-VET, w 2019 roku jedynie 1,3% łososi hodowlanych było leczonych antybiotykami i zostało wystawionych jedynie 16 recept skierowanych na hodowlę łososia. Norweska akwakultura nieustannie dąży do całkowitego wyeliminowania antybiotyków, a hodowcy dokładają wszelkich starań, aby dobrostan ryb był na jak najwyższym poziomie. Dzięki temu konsumenci mają dostęp do zdrowej i bezpiecznej żywności.
W 2019 roku we fiordach wzdłuż norweskiego wybrzeża wyhodowano 1,3 mln ton łososia, co stanowi największe ilości w ostatnich latach, a mimo to stosowanie antybiotyków jest na niskim poziomie.
Z roku na rok stosowanie antybiotyków w norweskiej akwakulturze zmniejsza się, a celem jest całkowite wyeliminowanie ich z hodowli łososia norweskiego. Dzięki skutecznym szczepionkom i koncentracji na dobrostanie ryb już od późnych lat 80. odnotowano spadek stosowania antybiotyków w norweskich hodowlach łososia aż o 99%.
Nieformalna rada ministrów UE ds. rybołówstwa
Aukcja charytatywna z okazji Dnia Bałtyku
Cermaq podejmuje szerszą współpracę z Cognizant w celu dalszego podnoszenia wydajności operacyjnej
Ocean Ark. DNV i Ocean Sovereign podpisują porozumienie dotyczące innowacyjnego statku do hodowli ryb
Chemia w morzu i na plaży. Zanieczyszczamy oceany globalnie, trujemy się lokalnie
Raport NIK: człowiek zagraża Półwyspowi Helskiemu