• <

Wynik wyszukiwania - "Marine Stewardship Council" - Wiadomości

Rośnie presja połowowa; 1/3 stad ryb jest przełowionych

Rosnące zapotrzebowanie na ryby oznacza coraz większą presję połowową na ekosystemy morskie; nadmierne połowy dotyczą już ponad 1/3 stad ryb - wskazuje organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) powołując się na dane ONZ.
20.12.2023

Ekotrendy w turystyce morskiej szansą dla Pomorza, Kaszub i Żuław

Rozwój zrównoważony trafił na pokłady statków pasażerskich. Cruise operatorzy nie pozostają w tyle za innymi branżami i stawiają na turystykę przyjazną dla środowiska na morzy i w portach. Nowe produkty turystyczne odpowiadają zrównoważonej gospodarce. Armatorzy włączają się w działania na rzecz ochrony środowiska, co jest pozytywnie odbierane przez większość pasażerów. Nowe statki przystosowane są do zasilania z lądu.
13.10.2023

MSC przyznała nagrody za zrównoważone rybołówstwo

Organizacja pozarządowa Marine Stewardship Council (MSC), działająca na rzecz zrównoważonego rybołówstwa, doceniła podmioty, które w ciągu ostatniej dekady wyróżniły się w Polsce największym zaangażowaniem w rozwój Programu MSC.
13.09.2023

Konsumenci wybiorą najlepszy produkt z certyfikatem MSC

Organizacja pozarządowa Marine Stewardship Council (MSC), działająca na rzecz zrównoważonego rybołówstwa, organizuje plebiscyt, w którym konsumenci poprzez głosowanie wybiorą „Najlepszy Produkt MSC 2023”. Do udziału w nim swoje produkty zgłosiło 13 firm – zarówno producenci, jak i sieci handlowe oferujące certyfikowane produkty MSC. Plebiscyt połączony jest z konkursem, w którym konsumenci mogą wygrać atrakcyjne nagrody.
23.06.2023

Łódź. Śmieciowa instalacja w Orientarium z okazji Światowego Dnia Oceanów

W strefie oceanicznej Orientarium ZOO Łódź stanęła instalacja zrobiona ze 120 tysięcy sprasowanych butelek i innych odpadów, która w obchodzonym w czwartek Światowym Dniu Oceanów przypominać będzie zwiedzającym o problemie zaśmiecania wód.
09.06.2023

Światowy Dzień Oceanów 2023. Czas na pakt z Oceanem!

Życie na Ziemi nie byłoby możliwe bez oceanów. To one regulują klimat, dostarczają tlen niezbędny do życia większości organizmów na planecie oraz pochłaniają dwutlenek węgla, łagodząc tym samym skutki globalnego ocieplenia. Złożone ekosystemy oceanów pełne są tysięcy gatunków fauny i flory. Stanowią także źródło pożywienia dla miliardów ludzi i zapewniają utrzymanie wielu społeczności w różnych zakątkach świata. Jednak, by nadal mogły spełniać swoje funkcje, potrzebują działań z naszej strony.
07.06.2023

Wszystkie ręce na pokład! Rusza kampania z okazji 10-lecia MSC w Polsce

Organizacja pozarządowa Marine Stewardship Council (MSC) działa w Polsce już 10 lat, promując zrównoważone rybołówstwo, by morza i oceany pozostały zdrowe i pełne ryb. W tym czasie wielkość produkcji przetwórstwa rybnego w naszym kraju wzrosła o ponad 38%, a liczba certyfikowanych produktów zaliczyła blisko 14-krotny wzrost.
24.04.2023

Morze Bałtyckie potrzebuje odpowiedzialnych rybaków i konsumentów

22 marca obchodzimy Światowy Dzień Ochrony Morza Bałtyckiego. Ma on zwrócić uwagę na problemy związane z ochroną Bałtyku i przypomnieć, że każdy z nas może się przyczynić do poprawy jego kondycji. Jaką rolę odgrywają w tym zrównoważone połowy? I co każdy z nas może zrobić, by wspierać odpowiedzialne rybołówstwo?
21.03.2023

Raport MSC: Co wiemy o dzikim łososiu?

Łosoś to ryba dobrze znana zarówno polskim przetwórcom, jak i konsumentom. Na polskim rynku obecny jest głównie łosoś hodowlany, jednak coraz częściej pojawia się także łosoś dziki, poławiany gospodarczo na dużą skalę.
27.09.2022

Światowy Dzień Oceanów. Co wspólnego mają banany z ochroną oceanów?

8 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Oceanów. To doskonała okazja, aby celebrować piękno i bogactwo podmorskiego świata, ale także lepiej poznać i zrozumieć morskie ekosystemy. Organizacja MSC zaprasza w niezwykłą podróż w głąb oceanów – wirtualną lub w 13 miastach w całej Polsce – podczas której poznamy innowacyjne, a czasem zaskakujące rozwiązania, które pomagają chronić oceany i ich mieszkańców. Dowiemy się także, jak każdy z nas może włączyć się w działania na rzecz naszej Błękitnej Planety.
07.06.2022

Spada populacja dziko żyjących ryb. Wśród zagrożonych gatunków jest śledź [WIDEO]

Na wigilijnym stole w Polsce tradycyjnie królują dania rybne. Według firmy badawczej Nielsen konsumpcja ryb w Polsce w miesiącach zimowych wynosi 40 proc. całorocznej sprzedaży. Tymczasem z najnowszego raportu „SOFIA” Światowej Organizacji Żywności wynika, że 1/3 pozyskiwanych obecnie ryb jest poławianych powyżej limitów naukowych, stwarzając ryzyko wyginięcia niektórych gatunków. Dotyczy to również gatunków popularnych wśród polskich konsumentów.
23.12.2021

Polscy rybacy z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. Szansa na nowe rynki

Cztery organizacje rybołówstwa z polskiego Wybrzeża oficjalnie otrzymały właśnie certyfikat MSC dotyczący połowu na Bałtyku trzech gatunków ryb płaskich – storni (popularnie zwanej flądrą), gładzicy i turbota. To dowód na to, że polscy rybacy łowią je w sposób zrównoważony, pozwalając zachować stada ryb w dobrej kondycji oraz nie szkodząc środowisku naturalnemu. To pierwszy na świecie certyfikat dla turbota i storni, co pozwoli polskim rybakom dotrzeć do nowych klientów i zwiększyć konkurencyjność na rynku. Tym bardziej że dla co
29.09.2021

Certyfikat MSC zawieszony przez zły stan stada śledzi w centralnym Bałtyku

Certyfikaty MSC (Marine Stewardship Council) dla wszystkich rybołówstw poławiających śledzie ze stada centralnego Bałtyku zostają zawieszone. Jest to odpowiedź MSC na opublikowany przez ICES w maju raport dotyczący stanu zasobów podstawowych gatunków ryb w Bałtyku.
16.08.2021

Zbliża się Światowy Dzień Oceanów. Nauka i edukacja kluczem do skutecznej ochrony

Życie na Ziemi nie mogłoby istnieć bez mórz i oceanów. Od ich kondycji zależy przyszłość naszej planety i nas samych. Obchodzony 8 czerwca Światowy Dzień Oceanów jest doskonałą okazją, by zastanowić się, w jaki sposób powinniśmy korzystać z zasobów mórz i oceanów, aby je chronić, a przynajmniej im nie szkodzić. Organizacja pozarządowa MSC przypomina, że to od naszych codziennych decyzji zależy przyszłość oceanów i zachęca do wspólnej edukacji oraz podejmowania odpowiedzialnych, przyjaznych środowisku wyborów.
04.06.2021

MSC przyznało granty dla projektów naukowo-badawczych wspierających zrównoważone rybołówstwo

Organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) przyznała granty o łącznej wartości 650 tys. GBP na realizację projektów naukowo-badawczych wspierających zrównoważone rybołówstwo oraz ochronę ekosystemów morskich m.in. projekty na rzecz zwiększenia bezpieczeństwa obserwatorów na statkach czy ograniczenia przyłowu.
28.04.2021

Biedronka pomaga oczyszczać Morze Bałtyckie

Już prawie 40 000 koszy na kółkach i ponad 800 wózków sklepowych w sieci Biedronka powstaje z poddanych recyklingowi, wyłowionych z mórz i oceanów lin oraz sieci rybackich z tworzyw sztucznych.
23.03.2021

Zostań morskim bohaterem – pomóż chronić Morze Bałtyckie

Jak śpiewała w latach 90-tych Majka Jeżowska „na plaży fajnie jest”. Dziś, prawie 30 lat później kondycja Morza Bałtyckiego i jego złocistych plaż uległa drastycznemu pogorszeniu. Wakacyjne skakanie w morskiej pianie coraz częściej ograniczają zakwity sinic, a zamiast muszelek i bursztynów w piasku królują śmieci. Z okazji obchodzonego 22 marca Światowego Dnia Ochrony Morza Bałtyckiego organizacja pozarządowa MSC przypomina, że dokonując odpowiedzialnych wyborów każdy z nas może zostać morskim bohaterem.
19.03.2021

Po co sprawdzać certyfikat przed zakupem ryby?

Białe ryby to jedne z najpopularniejszych ryb wśród polskich konsumentów. Wybierając dorsza, mintaja, mirunę, morszczuka czy halibuta warto sprawdzić także czy posiadają one niebieski certyfikat MSC, dzięki czemu nasz wybór przysłuży się zachowaniu zdrowych ekosystemów morskich.
12.02.2021

Z powodu przełowienia tracimy pożywienie dla 72 mln ludzi

Według obliczeń organizacji pozarządowej MSC (Marine Stewardship Council) z powodu nieodpowiedniego zarządzania zasobami mórz i oceanów, rocznie tracimy białko, pozwalające wyżywić 72 mln ludzi. Zrównoważone zarządzanie zasobami ryb i owoców morza oznaczałoby więcej pożywienia, które mogłoby zaspokoić potrzeby rosnącej populacji mieszkańców naszej planety.
18.01.2021

Czy wystarczy śledzi na kolejne święta?

Nikt z nas nie wyobraża sobie świąt bez pysznego śledzia czy tradycyjnej ryby po grecku. Tymczasem problem nadmiernych połowów i nieodpowiedniego zarządzania rybołówstwem może na zawsze wykreślić z naszego menu wiele gatunków ryb. To czy dzikie ryby pozostaną obecne na świątecznym stole także w przyszłości zależy od odpowiedzialnych decyzji producentów, sieci handlowych, rządów, ale także nas wszystkich! Organizacja pozarządowa MSC kolejny rok z rzędu organizuje świąteczną kampanię edukacyjną przypominając, aby na święta, tak sam
23.12.2020

Konsumenci „głosują widelcami” – nowa fala aktywizmu na rzecz ochrony zasobów morskich

Polscy konsumenci coraz częściej „głosują widelcami”, wybierając ryby i owoce morza ze zrównoważonych źródeł, a troska o nasz ocean napędza nową falę aktywizmu konsumenckiego. Wyniki badania przeprowadzonego przez agencję GlobeScan pokazują, że na przestrzeni ostatnich lat wzrosły obawy Polaków o środowisko, ale także ich chęć do działania na rzecz ochrony zasobów morskich.
05.11.2020

MSC rozpoczęło nabór wniosków w ramach funduszu Ocean Stewardship Fund 2021

Organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) zaprasza rybołówstwa, naukowców, doktorantów oraz organizacje pozarządowe do składania wniosków o finansowanie w ramach funduszu Ocean Stewardship Fund (OSF). Fundusz powstał, by wspierać i przyspieszyć rozwój zrównoważonego rybołówstwa. Granty w wysokości od 5 tys. do 50 tys. GBP przyznawane są w pięciu różnych kategoriach.
16.10.2020

MSC publikuje nowe dane na temat rozwoju zrównoważonego rybołówstwa i rynku certyfikowanych ryb

Organizacja pozarządowa MSC opublikowała nowy raport roczny „Celebrating and supporting sustainable fisheries” przedstawiający działania organizacji i jej partnerów na całym świecie. Raport pokazuje postępy w kierunku zrównoważonej produkcji ryb i owoców morza oraz wskazuje na konieczność zwiększenia wysiłków, aby sprostać wyzwaniom, przed jakimi stoją oceany.
02.10.2020

MSC wśród 110 organizacji wzywających do ograniczenia globalnej emisji gazów cieplarnianych dla ochrony ekosystemów morskich

American Fisheries Society wraz ze 110 organizacjami naukowymi zajmującymi się naukami o wodzie wydało 14 września br. bezprecedensowe oświadczenie, w którym podnosi alarm dotyczący zmian klimatu i ich wpływu na zasoby morskie oraz słodkowodne. Wśród sygnatariuszy oświadczenia znajduje się organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council).
22.09.2020

Jak zaangażować młodych w ochronę Błękitnej Planety?

Szukasz pomysłu na interesujące zajęcia dla dzieci i młodzieży? Nowy pakiet bezpłatnych materiałów edukacyjnych na temat ochrony mórz i oceanów już jest dostępny! Znajdziesz w nim m.in.: scenariusz lekcji i prezentacje, film edukacyjny oraz ćwiczenia sprawdzające zdobytą wiedzę. Słowem – wszystko, co pozwoli uczniom łatwo i przyjemnie odkrywać tajemnice morskich ekosystemów. Przygotowaliśmy też materiały uzupełniające – przepisy kulinarne, gry i zabawy edukacyjne, morski zeszyt oraz konkurs dla szkół podstawowych.
14.09.2020

Rybołówstwa małoskalowe w programie MSC

Organizacja MSC opublikowała raport „Rosnąca fala: rybołówstwa małoskalowe w programie MSC”. Jest to pierwsza w historii ocena rosnącego zaangażowania rybołówstw małoskalowych w program MSC. Raport pokazuje w jaki sposób realna poprawa stanu ekosystemów morskich pociąga za sobą także szereg korzyści społeczno-gospodarczych na lądzie.
07.09.2020

USA liderem zrównoważonych połowów kałamarnicy

29 czerwca br. rybołówstwo Seafreeze Limited i Sea Fresh z USA uzyskało certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC dla połowów kałamarnic. To osiągnięcie pokazuje, że USA jest niekwestionowanym liderem w produkcji certyfikowanych kałamarnic na świecie, jako że jedyne dwa rybołówstwa posiadające certyfikat MSC działają na wodach Atlantyku należących do USA.
11.08.2020

Razem dla Wody na 16. Dniu Ryby w Helu

Stacja Morska Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego im. prof. Krzysztofa Skóry, Klub Gaja i MSC Polska zapraszają na Dzień Ryby w Helu 25 lipca 2020 roku. W ramach wydarzenia Klub Gaja na stoisku edukacyjnym podsumuje projekt realizowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+ „WoW - Written on Water: new models of work-based learning for promoting European scientific career”.
22.07.2020

Wyśledź śledzia z MSC - Rynek śledzi ze zrównoważonych połowów

Śledź to jedna z najbardziej popularnych ryb morskich kojarzonych z polską kulturą kulinarną. Nieprzerwanie króluje na naszych stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia, karnawału, Ostatków czy Wielkiego Postu. Konsumenci coraz częściej decydują się na wybór certyfikowanych śledzi ze zrównoważonych połowów, zwracając uwagę na pochodzenie produktów oraz wpływ rybołówstwa na środowisko.
24.06.2020

Zanieczyszczenia i nadmierne połowy zagrożeniem dla oceanów. Wiele gatunków ryb może zniknąć

Zmiany klimatyczne i zanieczyszczenie plastikiem to jedne z największych zagrożeń dla mórz i oceanów. Kolejny problem to przeławianie stad, co stanowi zagrożenie dla wielu gatunków. W niektórych przypadkach – na przykład polskiego dorsza – potrzebne są radykalne działania, takie jak tymczasowy całkowity zakaz połowów. Duży wpływ na sytuację mają jednak sami konsumenci. – To od naszych codziennych decyzji zależy przyszłość oceanów – przypomina Anna Dębicka z programu MSC z okazji obchodzonego 8 czerwca Światowego Dnia Ocean
08.06.2020

To już dzisiaj! Światowy Dzień Oceanów

Oceany pełnią kluczową rolę dla życia na Ziemi, jednak wskutek działalności człowieka znajdują się pod rosnącą presją. 8 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Oceanów. Warto przy tej okazji zastanowić się, co każdy z nas może zrobić, aby chronić ekosystemy morskie, a przynajmniej im nie szkodzić. Organizacja pozarządowa MSC przypomina, że to od naszych codziennych decyzji zależy przyszłość Błękitnej Planety i zachęca do podejmowania odpowiedzialnych i przyjaznych środowisku wyborów.
08.06.2020

Polskie rybołówstwo szprota i śledzia przystępuje do oceny MSC

Polskie organizacje rybackie poławiające bałtyckiego szprota i śledzia przystąpiły do oceny według Standardu Zrównoważonego Rybołówstwa MSC, który służy do ewaluacji rybołówstw pod kątem ich wpływu na dzikie populacje ryb, oddziaływania na ekosystem morski oraz sposobu zarządzania. Oceny dokonuje zespół niezależnych naukowców i ekspertów z jednostki certyfikującej SAI Global.
03.06.2020

Polacy gotowi do działania na rzecz ochrony oceanów

Oceany pełnią kluczową rolę dla życia na Ziemi, jednak wskutek działalności człowieka znajdują się pod rosnącą presją. 8 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Oceanów. Warto przy tej okazji zastanowić się, co każdy z nas może zrobić, aby chronić ekosystemy morskie, a przynajmniej im nie szkodzić. Organizacja pozarządowa MSC przypomina, że to od naszych codziennych decyzji zależy przyszłość Błękitnej Planety i zachęca do podejmowania odpowiedzialnych i przyjaznych środowisku wyborów.
03.06.2020

Granty MSC dla projektów naukowo-badawczych wspierających zrównoważone połowy

Organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) ufundowała granty o łącznej wysokości ponad 650 tys. funtów. Zostały one przyznane w ramach funduszu Ocean Stewardship Fund rybołówstwom oraz grupom badawczym pracującym na rzecz ochrony oceanów oraz zasobów ryb i owoców morza.
11.05.2020

COVID-19: MSC wprowadza 6-miesięczną prolongatę procesu oceny i certyfikacji

Rybołówstwa otrzymały propozycję sześciomiesięcznego przedłużenia standardowych terminów procesu oceny i certyfikacji według Standardu Zrównoważonego Rybołówstwa MSC. Takie kroki organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) podjęła po raz pierwszy w swojej 22-letniej historii, co odzwierciedla ogromne wyzwania, jakie pandemia stawia przed przemysłem rybnym na całym świecie.
30.03.2020

Stocznia Safe przekazała Holendrom kolejny trawler rybacki [foto, wideo]

31 października stocznia Safe w Gdańsku przekazała klientowi częściowo wyposażony, nowoczesny trawler rybacki typu twin-rigger o nazwie Turma Nova. To już trzecia jednostka z serii dla holenderskiej stoczni Damen Maskaant.
03.11.2019

Turma Nova zwodowana w gdańskiej stoczni Safe

Wczoraj, w stoczni Safe w Gdańsku został zwodowany częściowo wyposażony, nowoczesny trawler rybacki typu twin-rigger o nazwie Turma Nova. To już trzecia jednostka z serii dla holenderskiej stoczni Damen Maskaant.
29.10.2019

Najnowszy raport MSC: zrównoważone połowy ryb i owoców morza nabierają tempa

Sprzedaż ryb i owoców morza z certyfikatem MSC osiągnęła milion ton rocznie. Raport Working together for thriving oceans opublikowany 10 października br. przez organizację pozarządową MSC wskazuje na stały wzrost popytu oraz podaży na ryby i owoce morza ze zrównoważonych połowów.
17.10.2019

Dorsz z Morza Północnego traci certyfikat zrównoważonego rybołówstwa

Certyfikaty MSC dla rybołówstw dorsza na Morzu Północnym zostają zawieszone, po tym jak liczebność stada spadła poniżej bezpiecznego poziomu biologicznego. Zawieszenie dotyczy wszystkich rybołówstw posiadających certyfikat MSC, które poławiają dorsza na Morzu Północnym.
26.09.2019

Stocznia Safe zwodowała kolejny trawler rybacki dla Ekofish Group (foto, wideo)

Nowoczesny Jonge Johannes już na wodzie. Wodowanie częściowo wyposażonego trawlera rybackiego typu twin-rigger odbyło się w poniedziałek w gdańskiej stoczni Safe. Jednostka powstaje na zamówienie stoczni Damen Maaskant Shipyards Stellendam dla holenderskiej firmy rybackiej Ekofish Group.
16.07.2019

Jaka jest przyszłość atlantyckiej makreli?

W maju 2019 r. ICES opublikowało zrewidowane doradztwo, w którym stado makreli z północno-wschodniego Atlantyku szacowane jest na 4,16 milionów ton. Jest to zdecydowanie więcej niż w doradztwie opublikowanym w październiku 2018 r. Czy to wystarczy, aby został przywrócony certyfikat MSC?
06.06.2019

Warsztaty MSC dotyczące aktualizacji Standardu Łańcucha Dostaw

Organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) zaprasza wszystkich partnerów i interesariuszy do udziału w bezpłatnych warsztatach „Wiarygodność i gwarancja pochodzenia ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów”, które odbędą się 30 maja br. (czwartek) podczas targów POLFISH w Gdańsku.
22.05.2019

Aktualizacja Standardu Łańcucha Dostaw MSC

MSC (Marine Stewardship Council) ogłosiło nowe wymogi dla dostawców oraz przetwórców ryb i owoców morza. Najważniejsze zmiany dotyczą wprowadzenia niezależnych audytów dotyczących kwestii pracowniczych w firmach w łańcuchu dostaw, jeśli istnieje ryzyko, że stosują one praktyki pracy przymusowej albo pracy dzieci.
04.05.2019

Norweski producent wzmacnia swoje zaangażowanie w zrównoważony rozwój dzięki certyfikacji MSC

Wszystkie butelki Möller’s Tran Norweski, sprzedawane w ponad 20 krajach, będą oznaczone niebieskim certyfikatem MSC, który jest wiarygodnym znakiem potwierdzającym pochodzenie produktów ze zrównoważonych źródeł i identyfikowalności produktów.
03.05.2019

Stocznia Safe zwodowała w Gdańsku nowoczesny trawler rybacki (foto, wideo)

Kolejne w tym roku wodowanie w gdańskiej stoczni Safe. We wtorek zwodowany został częściowo wyposażony nowoczesny trawler rybacki typu twin-rigger. Spes Nova, bo takie imię otrzyma jednostka, powstaje na zamówienie stoczni Damen Maaskant Shipyards Stellendam. Do armatora – holenderskiej firmy rybackiej Ekofish Group – trafi w październiku tego roku.
02.05.2019

Testy DNA produktów rybnych i owoców morza. Wiemy, co jedzą konsumenci

Czy konsumenci jedzą to, co myślą, że jedzą? Oszustwa związane z nieprawidłowo oznakowanymi rybami i owocami morza to duży problem. Szacuje się, że 30% spożywanych na całym świecie ryb i owoców morza jest błędnie oznakowanych. Tymczasem badania DNA pokazują, że w przypadku produktów z certyfikatem MSC jest to mniej niż 1%.
20.03.2019

Światowy Dzień Dzikiej Przyrody po raz pierwszy poświęcony życiu pod wodą

3 marca obchodzimy Światowy Dzień Dzikiej Przyrody, ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych. Po raz pierwszy tematem przewodnim jest „Życie pod wodą: dla ludzi i planety”. Jest to niezwykle ważne, ponieważ podwodny świat nie tylko jest miejscem życia milionów gatunków, ale również odgrywa kluczową rolę w życiu ludzi.
01.03.2019

MSC powołuje Fundusz Zarządzania Oceanami o wartości 1 miliona funtów

Międzynarodowa organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) powołała Fundusz Zarządzania Oceanami (Ocean Stewardship Fund) o wartości 1 miliona funtów brytyjskich. Będzie on wspierał rybołówstwa w ich drodze do zrównoważonego rozwoju, a zgromadzone środki zostaną przekazane na nowe badania naukowe.
30.10.2018

Organizacja MSC wyróżniła firmy zaangażowane w ochronę zasobów mórz i oceanów

Sześć firm: FRoSTA, ALDI, Biedronka, Kaufland, Lidl i Mirko otrzymało specjalne wyróżnienia przyznane przez organizację pozarządową MSC (Marine Stewardship Council). Firmy zostały wyróżnione za działania na rzecz promocji zrównoważonego rybołówstwa i certyfikowanych produktów oraz rozwoju programu MSC w Polsce.
27.09.2018

Zaczyna brakować ryb

Rośnie globalne spożycie ryb. Już teraz przeciętny człowiek konsumuje ponad 20 kg ryb rocznie. Coraz większy popyt na ryby nie pozostaje bez wpływu na cały ekosystem. Co trzecie stado ryb jest już przeławiane. Najgorzej wygląda sytuacja na Morzu Śródziemnym i Czarnym, ale problem nie omija także Bałtyku. W bardzo złym stanie jest populacja dorsza i łososia bałtyckiego. Eksperci podkreślają, że należy kupować ryby tylko ze zrównoważonych połowów, żeby kolejne pokolenia mogły się cieszyć ich smakiem.
21.07.2018

Czy ryb wystarczy także dla przyszłych pokoleń?

Najnowszy Raport Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pokazuje, że ludzie na świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. Tak dużo, że tempo wzrostu światowej konsumpcji ryb i owoców morza przewyższa już tempo wzrostu liczby ludzi na świecie.
12.07.2018

Pierwsze fińskie rybołówstwo otrzymało certyfikat MSC

Fińskie rybołówstwo bałtyckiego śledzia i szprota (Baltic herring and sprat trawl and trap net fishery) jako pierwsze w Finlandii otrzymało certyfikat MSC, uzyskując wysokie oceny w ramach wszystkich zasada Standardu Zrównoważonego Rybołówstwa MSC. Uzyskanie certyfikatu przez fińskie rybołówstwo śledzia i szprota, sprawiło, że około 95% całkowitych fińskich połowów jest zgodnych ze standardami MSC. WWF Finlandia gratuluje Fińskiemu Związkowi Rybackiemu (Suomen Ammattikalastajaliiton, SAKL) zakończonego sukcesem procesu ce
12.07.2018

Projekt Fish For Good wspiera rybołówstwa na drodze do zrównoważonych połowów

Projekt Fish for Good to inicjatywa, której celem jest wprowadzenie bardziej zrównoważonych praktyk połowowych w rybołówstwach krajów rozwijających się. W ramach projektu w Republice Południowej Afryki udało się zgromadzić szerokie grono interesariuszy w celu przeprowadzenia analizy porównawczej i wprowadzenie ulepszeń w wybranych rybołówstwach.
09.07.2018

Stan zasobów ryb w Bałtyku – prognozy i zarządzanie na 2019 rok

Międzynarodowa konferencja dotycząca stanu zasobów ryb, w szczególności dorsza w Morzu Bałtyckim, odbyła się 15 czerwca w Szczecinie. Przedstawiono prognozy i zarządzanie na rok 2019. Spotkanie zostało zorganizowane przez Departament Rybołówstwa MGMiŻŚ.
26.06.2018

Sushi Factory wykorzystuje ryby i owoce morza z certyfikatami MSC i ASC

Sushi Factory jest pierwszą w Polsce i jedną z pierwszych w Europie fabryką oferującą zestawy sushi także z certyfikatami MSC i ASC. Oznacza to, że ryby i owoce morza wykorzystywane przez Sushi Factory przy produkcji zestawów sushi oraz przekąsek onigiri i wrap pochodzą ze zrównoważonych źródeł. Producent właśnie poinformował o nawiązaniu współpracy z dostawcami posiadającymi certyfikaty MSC i ASC.
29.03.2018

MSC przyjmuje plan wzmacniający wiarygodność modelu działania oraz rewizji wymogów certyfikacji

MSC (Marine Stewardship Council) opublikuje w 2018 r. szeroko konsultowane zmiany w wymogach certyfikacji rybołówstwa oraz przedstawi do konsultacji zmiany w łańcuchu dostaw. Organizacja rozpocznie również realizację nowych projektów mających na celu wzmocnienie przejrzystości i zapewnienie prawidłowości modelu działania oraz zainicjuje proces rewizji Standardu Rybołówstwa MSC.
02.02.2018

Wspólne standardy ASC i MSC dotyczące certyfikacji alg morskich

Organizacje MSC (Marine Stewardship Council) oraz ASC (Aquaculture Stewardship Council) opracowały wspólny standard dotyczący certyfikacji alg morskich. Standard ASC-MSC dotyczący alg morskich jest pierwszym z dwóch programów certyfikacji, łączących doświadczenie z zakresu zrównoważonego rybołówstwa i odpowiedzialnej akwakultury.
31.01.2018

MSC wprowadza nowe wymogi dotyczące oceny rybołówstwa

MSC (Marine Stewardship Council) wzmacnia swoje działania na rzecz udoskonaleń w światowym rybołówstwie przez wprowadzenie nowych wymogów dotyczących oceny rybołówstw w Programie Certyfikacji Rybołówstwa MSC. Zgodnie z nowymi zasadami, wszystkie działania rybackie prowadzone podczas połowów na stadzie docelowym w trakcie jednego wypłynięcia w morze muszą zostać certyfikowane zgodnie ze Standardem Rybołówstwa MSC.
25.01.2018

MSC przyznał kolejny certyfikat

Nowy produkt firmy Suempol – dziki łosoś pacyficzny Chum, wędzony na zimno – posiada certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC. Od 15.01.2018 r. jest dostępny na terenie całej Polski w sklepach sieci Auchan i Leclerc.
16.01.2018

20 lat wspólnie z ponad 400 organizacjami rybackimi zaangażowanymi w program MSC

MSC świętuje dwudziestą rocznicę działalności wydaniem specjalnym Raportu Rocznego, pokazującego dwie dekady wprowadzania zmian na wodach oraz plany na przyszłość.
20.11.2017

Certyfikat MSC dla połowów okonia i sandacza w estońskim jeziorze Pejpus

Przedsiębiorstwo AS Logi-F z Parnawy w Estonii po roku gruntownej oceny uzyskało certyfikat zrównoważonego rybołówstwa Marine Stewardship Council (MSC).
20.11.2017

Śmiałe zobowiązania liderów branży rybnej na rzecz ochrony mórz i oceanów

Firmy i organizacje z łańcucha dostaw ryb i owoców morza zadeklarowały wspólne zobowiązania w ramach wsparcia rozpoczętej dzisiaj konferencji Nasze morza i oceany (Our Ocean), organizowanej przez Unię Europejską. Celem dwudniowego spotkania jest inspiracja do wspólnych rozwiązań i ambitnych deklaracji na rzecz zrównoważonego zarządzania zasobami mórz i oceanów.
05.10.2017

Nowy statek rybacki w polskiej flocie dalekomorskiej

Polski armator rybacki Arctic Navigations sfinalizował zakup statku rybackiego/trawlera-przetwórni o nazwie Polonus (ex Baldvin). Portem macierzystym statku jest Gdynia. Statek będzie poławiał głównie dorsza na wodach Północno-Wschodniego Atlantyku, w ilości około 6 tys. ton rocznie. Wartość rocznego połowu to około 10-12 mln euro. Całość połowów statku Polonus pochodzących z wyżej wymienionego akwenu jest certyfikowana przez agencję MSC (Marine Stewardship Council), odzwierciedlając ich zrównoważony i ekologiczny charakter.
03.10.2017

Grupa Tallink z ważnym certyfikatem. Doceniono jej starania na rzecz zrównoważonego rozwoju

Wielu armatorów chwali się tym, że jednym z elementów ich strategii jest dbałość o zrównoważony rozwój. Do grona tych firm należy również grupa Tallink. Estoński przewoźnik poinformował właśnie o otrzymaniu certyfikatu MSC, który przyznawany jest firmom wykazującym się staraniom na rzecz zrównoważonego rybołówstwa.
29.09.2017

Pierwsze na świecie perły z certyfikatem MSC

Australijskie Stowarzyszenie Producentów Pereł (Pearl Producers Association, PPA) jako pierwsza organizacja poławiaczy naturalnych pereł na świecie uzyskała certyfikat MSC (Marine Stewardship Council).
08.09.2017

MSC dodatkowo wzmacnia niezależną, ekspercką recenzję oceny rybołówstwa

MSC (Marine Stewardship Council) dodatkowo wzmacnia proces recenzji w ramach oceny MSC powołując niezależne Kolegium Recenzji Eksperckiej (Peer Review College). Zadaniem Kolegium jest zapewnienie kompetencji, niezależności i wiarygodność recenzentów zaangażowanych w proces recenzji w ramach oceny MSC, a poprzez to zapewnienie dodatkowej kontroli prawidłowości procesu.
08.08.2017

10 lat certyfikacji MSC w Polsce

Pięć czołowych firm: Espersen, FRoSTA, Lisner, Morpol i Suempol, od lat obecnych na polskim rynku otrzymało specjalną nagrodę przyznaną przez MSC (Marine Stewardship Council) – podziękowanie za 10 lat wspierania budowy zdrowych, stabilnych ekosystemów morskich oraz ochronny zasobów mórz i oceanów dzięki udziałowi w programie certyfikacji MSC.
19.06.2017

ONZ alarmuje – musimy zacząć działać na rzecz ochrony zasobów morskich!

W Nowym Yorku w poniedziałek rozpoczęła się pierwsza w historii konferencja ONZ poświęcona gwałtownie pogarszającemu się stanowi mórz i oceanów. Zdaniem Petera Thomasa, przewodniczącego Zgromadzenia Ogólnego ONZ, ochrona mórz i oceanów to najbardziej ambitny z celów zrównoważonego rozwoju. Jednym z głównych tematów będzie zrównoważone rybołówstwo i szansa jaką daje certyfikacja MSC dla ochrony światowych zasobów ryb.
05.06.2017

Pierwsze rybołówstwo szprotowe na Morzu Bałtyckim z certyfikatem MSC

Łotewska Organizacja Producentów Rybackich (LFPO) uzyskała certyfikat zgodności ze Standardem Rybołówstwa Marine Stewardship Council (MSC) dla połowów szprota w rejonie centralnego Bałtyku. Rybołówstwo LFPO jest pierwszą organizacją na Morzu Bałtyckim odznaczoną certyfikatem. Szprot jest jednym z 3 gatunków (oprócz dorsza i śledzia) objętych wieloletnim planem zarządzania na Morzu Bałtyckim, przyjętym w kwietniu 2016 roku przez Parlament Europejski.
25.05.2017

POLFISH 14. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych

POLFISH 14. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych to jedyne w Polsce i jedne z największych w Europie Środkowej specjalistyczne targi branży rybnej. Miejsce spotkań dostawców surowca z przetwórcami oraz producentów produktów rybnych z hurtownikami i kupcami z sieci sklepów. Odbędą się one 7-9 czerwca w Gdańsku.
24.05.2017

Ambitny cel MSC: certyfikacja 20% połowów morskich na świecie do roku 2020

Świętując dwudziesty rok działalności Marine Stewardship Council (MSC) wyznacza ambitną strategię na kolejne lata. Plan określa dążenie MSC, by do 2030 roku ponad jedna trzecia połowów morskich na świecie posiadała certyfikat lub uczestniczyła w programie MSC. Ambicją MSC jest również wzmocnienie zaangażowania i wpływu w krajach Globalnego Południa, w odniesieniu do Wielkich Ekosystemów Morskich (Large Marine Ecosystems/ LME), priorytetowych rynków i gatunków oraz wobec konsumentów, jednocześnie stale zapewniając wartość d
27.04.2017

Certyfikat MSC dla duńskich połowów dobijaka, okowiela oraz szprota

Połowy dobijaka, okowiela i szprota prowadzone przez Duńską Organizację Producentów Rybackich (Danish Fishermen's Producers' Organisation/ DFPO) oraz Duńską Organizację Producentów Ryb Pelagicznych (Danish Pelagic Producers Organisations/ DPPO) uzyskały certyfikat zgodności ze Standardami Rybołówstwa Marine Stewardship Council (MSC).
29.03.2017

MSC pierwszym programem certyfikacji ryb i owoców morza uznanym przez GSSI

Marine Stewardship Council (MSC) jest pierwszym na świecie programem certyfikacji ryb i owoców morza, który został uznany przez Global Sustainable Seafood Initiative (GSSI) jako spełniający międzynarodowe wymogi w zakresie wiarygodności i rygoru.
15.03.2017

Rybołówstwo śledzia i szprota przystępuje do oceny MSC

Fiński Związek Rybacki (Finnish Fishermen's Association, FFA) 31 stycznia 2017 r. zgłosił rybołówstwo śledziowe i szprotowe do pełnej oceny zgodności ze Standardem Rybołówstwa Marine Stewardship Council (MSC). Rybołówstwo to pozyskuje ponad 90% morskich połowów Finlandii i jako pierwsze w tym kraju przystępuje do oceny MSC.
03.02.2017

Ambasadorka MSC laureatką Plebiscytu Gwiazdy Dobroczynności

Nagrodę w kategorii Ekologia Katarzyna Żak otrzymała za współpracę z MSC, m.in. udział w kampaniach „Światowy Dzień Oceanów” i „Świąteczny śledzik ze znakiem MSC”.
30.01.2017

Na polskie stoły trafia 9 tys. ton tuńczyka rocznie. To niewiele w porównaniu do krajów Europy Zachodniej

Tuńczyk jest rybą popularną w wielu dietach, głównie dzięki korzystnym dla zdrowia wartościom odżywczych. Jego konsumpcja w Polsce nadal jest jednak niewielka. Krajowi konsumenci kupują około 9 tys. ton opartych na nim wyrobów, głównie w puszkach, ale też w słoikach z oliwą i olejem. Intensyfikacji spożycia tuńczyka ma służyć program certyfikacji prowadzony przez organizację MSC, dzięki któremu wiadomo, że połowy zostały przeprowadzone z troską o środowisko naturalne.
13.12.2016

Połowy z certyfikatem MSC to blisko 10 milionów ton

Najnowszy Raport Roczny 2015-16 „Od odpowiedzialnych rybaków do smakoszy ryb i owoców morza” organizacji pozarządowej MSC (Marine Stewardship Council) pokazuje wzrost liczby rybołówstw i firm w łańcuchu dostaw z certyfikatem MSC. Tegoroczny Raport prezentuje również zaangażowanie organizacji i osób, które są motorami pozytywnych zmian w długiej drodze od morza do naszych talerzy.
24.10.2016

Rio 2016 serwuje ryby z odpowiedzialnych zrównoważonych połowów

Uczestnicy Igrzysk Olimpijskich i Paraolimpijskich będą mogli delektować się rybami pochodzącymi ze zrównoważonych i odpowiedzialnych połowów dzięki wysiłkom Komitetu Organizacyjnego Olimpiady Rio 2016 i jego partnerów.
04.08.2016

Konsultacje społeczne MSC

MSC (Marine Stewardship Council) podejmie konsultacje z interesariuszami na temat szeregu rozwiązań, którym celem ma być zwiększenie pewności, że organizacje rybackie oraz firmy w łańcuchu dostaw starające się o Certyfikat Zrównoważonego Rybołówstwa lub Certyfikat Łańcucha Dostaw MSC spełniają uznane międzynarodowe normy w zakresie zatrudnienia.
20.07.2016

Prawie wszystkie produkty MSC są prawidłowo oznakowane

Najnowsze wyniki badań DNA produktów rybnych i owoców morza przeprowadzonych na zlecenie organizacji pozarządowej Marine Stewardship Council (MSC), pokazują, że aż 99,6% produktów ze znakiem MSC jest prawidłowo oznakowanych. To ważna wiadomość dla konsumentów. Mogą zaufać certyfikacji MSC.
24.03.2016

Dobry rok dla certyfikowanych połowów

Opublikowany dziś (13.10) Raport Roczny MSC 2014-15 „15 lat certyfikowanych ryb i owoców morza” niezależnej, międzynarodowej organizacjipozarządowej Marine Stewardship Council (MSC) nie pozostawia wątpliwości - miniony rok był tym, w którym rynek zrównoważonych produktów rybnych i owoców morza stale się rozwijał. Konsumenci mieli również coraz więcej możliwości do nagradzania zrównoważonych praktyk rybackich poprzez zakup produktów rybnych z certyfikatem MSC na opakowaniu.
13.10.2015

Powstanie Światowy Fundusz na rzecz Zrównoważonego Rybołówstwa

MSC (Marine Stewardship Council) uruchomiło nowy światowy fundusz wspierający najważniejsze badania naukowe oraz projekty służące poszerzeniu wiedzy i wspierające rybołówstwo małoskalowe oraz rybołówstwa w krajach rozwijających się, które starają się o uzyskanie certyfikatu MSC.
20.07.2015

Wersja 2.0 Standardów Certyfikacji Rybołówstwa MSC odzwierciedleniem najbardziej aktualnego rozumienia zarządzania i praktyki w zakresie zrównoważonego rybołówstwa

Wersja 2.0 Standardów Certyfikacji Rybołówstwa MSC odzwierciedleniem najbardziej aktualnego rozumienia zarządzania i praktyki w zakresie zrównoważonego rybołówstwa.
01.04.2015

MSC opublikowało nową wersję standardów certyfikacji rybołówstwa

Marine Stewardship Council opublikowało aktualizację standardów w zakresie zrównoważonego rybołówstwa pod nazwą Standard Certyfikacji Rybółówstwa wersja 2.0. Zaktualizowane standardy certyfikacji MSC obowiązywać będą od 1 kwietnia 2015 r.
10.12.2014

Dorsz z niebieskim znaczkiem

Marine Stewardship Council, organizacja działająca od 1997 roku na rzecz ochrony zasobów morskich, zwróciła swą uwagę na wschodnie łowiska Bałtyku. Przedmiotem zainteresowania ekologów jest dorsz. MSC chce, by zarówno jego pozyskanie, jak i sprzedaż były certyfikowane. Osoby zaangażowane w przedsięwzięcie twierdzą, że wkrótce bez certyfikatu MSC trudno będzie sprzedać jakąkolwiek rybę.
10.04.2014

Intermarche ukarane za fałszywe twierdzenia o zrównoważonych połowach

PARYŻ, 22 czerwca. Wczoraj zapadło epokowe orzeczenie, które powinno położyć kres wysoce szkodliwym praktykom połowowym. Francuski urząd kontroli reklam (ARPP) stwierdził, że francuska sieć sklepów Intermarche (mająca swoje sklepy także w Polsce) musi wycofać wszystkie reklamy głoszące, że ryby sprzedawane w tej sieci pochodzą ze zrównoważonych głębinowych połowów.
22.06.2012

Panga – powrót ?

Ostatnie lata przynoszą systematyczny, choć niewielki wzrost światowej konsumpcji ryb – ostatnio wynosi on około 17 kg/osobę, światowe połowy ryb i innych organizmów konsumpcyjnych wyniosły w roku 2010 ok. 118 mln ton, z tego blisko 60 mln ton to organizmy pochodzące z akwakultury.
11.01.2012

Certyfikacja polskich połowów dorsza

Nie da się ukryć, że rybołówstwo przestało być jedynie sprawą samych rybaków, bo ryby to dobro narodowe, dobro nas wszystkich. Stąd społeczeństwo, a więc konsumenci ryb chcą, aby tego dobra starczyło na wiele lat i nie było eksploatowane w sposób nieodpowiedzialny.
09.01.2012

Polski Kodeks Odpowiedzialnego Rybołówstwa zostanie podpisany

W dniu 7 grudnia br. o godz. 10:00. pięć rybackich organizacji producenckich podpisze Polski Kodeks Odpowiedzialnego Rybołówstwa. Depozytariuszem tego aktu będzie Sekretarz Stanu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Kazimierz Plocke, jako Minister odpowiedzialny za rybołówstwo.
06.12.2011

Bałtyckie dorsze z certyfikatem, ale na razie w Szwecji

Szwedzcy rybacy są bardziej przyjaźni wobec dorszy niż polscy, wynika z komunikatu opublikowanego przez ekologów z WWF. Nasi armatorzy komentują, że to kolejna szwedzka zagrywka piarowska.
13.07.2011

Szwedzkie połowy dorsza są już przyjazne środowisku

Przyznanie certyfikatu MSC, gwarantującego przyjazne środowisku połowy, szwedzkim rybakom poławiającym dorsza bałtyckiego ze stada wschodniego, to dobra wiadomość – uważa WWF. Chociaż polscy rybacy nadal tego certyfikatu nie mają, to przystąpili już do wstępnej certyfikacji i pójdą śladami Szwedów.
08.07.2011

Dziękujemy za wysłane grafiki.