oprac. MN
W ciągu całego roku w Polsce jemy znacznie mniej niż w innych krajach. O ich konsumpcji (i nie tylko) mieliśmy okazję opowiedzieć w audycji Ludzie i Pieniądze na atenie Radia Gdańsk. Program poprowadził Artur Kiełbasiński, którego gośćmi byli: Mateusz Kowalewski (GospodarkaMorska.pl), Tadeusz Kotarski (Inter Marine) oraz Przemysław Myszka (Baltic Transport Journal).
Statystyki pokazują, że zdecydowanie najwięcej ryb zjadają Chińczycy. Rocznie przeciętny mieszkaniec tego kraju zjada 40 kilogramów. Jeśli chodzi o Europejczyków, liczba ta wynosi 20-21 kilogramów, a Polacy zjadają ich niewiele ponad 12 kilogramów.
- Mam wrażenie, że rynek rybny ma pewien problem znalezienia środka ciężkości pomiędzy popytem, podażą a dostępem do tego surowca. Mamy wiele kampanii od wielu lat. Z drugiej strony słyszymy o stratach kolejnych gatunków ryb w Morzu Bałtyckim. Tak naprawdę trzeba znaleźć złoty środek pomiędzy utrzymaniem stad i konsumpcją. Wszystkie światowe organizacje alarmują, że stada różnych gatunków ryb konsumpcyjnych powoli wymierają. Te podmioty apelują, by ryb jeść jeszcze mniej - zaznaczał Mateusz Kowalewski.
Z kolei według Tadeusza Kotarskiego świadomość konsumpcji ryb wśród Polaków w ostatnich latach rośnie. To oznacza, że chętniej wydajemy na nie pieniądze.
- Są jednak granice cenowe, które to uniemożliwiają. Wyjściem może być zwiększenie podaży ryb. Trzeba pod kontrolą produkować zdrowe ryby z certyfikatami. Jeśli to rozwinęłoby się na większą skalę, to ceny powinny spaść. Konsumpcja w takim wypadku by wzrosła - wyjaśniał.
Środowisko rybackie branży morskiej chciałoby, żeby Polacy spożywali więcej ryb. Jednym ze sposobów na promocję ma być wielki festyn w Warszawie w najbliższy weekend, a podczas niego występy, zabawy i konkursy. Zangażowane w jego organizację jest także Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej. Z drugiej strony mówi się, że nie będziemy jedli więcej ryb dopóki będą one tak drogie.
Festyn to dobry pomysł na promowanie tego rodzaju żywności? Spożycie ryb dla przemysłu i gospodarki morskiej jest istotne.
- Jestem ciekaw na czym skupi się ta warszawska akcja. Można położyć akcent na zdrowie, czyli namawiać na wydanie pieniędzy ze względu na pozytywny wpływ tego rodzaju jedzenia. Tylko czy wszyscy są w stanie kupić rybę dobrej jakości skoro są one tak drogie? Poza tym jest jeszcze inna grupa konsumentów, czyli smakosze, którzy nie przykładają uwagi do zdrowotnych wartości, a po prostu lubią jeść ryby - zastanawiał się Przemysław Myszka.
To największy karp złowiony na wędkę. Padł rekord świata (foto)
00:02:49
Brytyjczyk złowił jedną z najniebezpieczniejszych ryb świata (wideo)
Rekord świata pobity. Gigantyczny tuńczyk ważył ponad 400 kg!
00:04:31
Ile tlenu pochodzi z oceanu? Drugie płuco planety [wideo]
Zatrucie Odry - najnowsze informacje
00:00:45
Samiec konika morskiego rodzi tysiąc młodych! Zobacz jeden z najciekawszych porodów w przyrodzie (wideo)
00:00:00
U wybrzeży Norwegii złowiono gigantycznego halibuta
00:00:00
Złowiono 300-kilogramowego olbrzyma (wideo)
00:00:49
Wyłowili 100-kg głowę rekina. Resztę zjadło coś olbrzymiego (wideo)
00:01:10
Największa ryba na świecie znaleziona u wybrzeży Portugalii [video]
00:01:00
Odkryto rybę z samego dna Rowu Mariańskiego! (foto, wideo)
MRiRW planuje zmniejszyć liczbę statków do połowów na Zalewie Wiślanym i Zalewie Szczecińskim
Trwa drugi etap inwestycji chroniącej Rewę przed powodzią
Delfin, który pływał w pobliżu placu Św. Marka w Wenecji, wyprowadzony na otwarte morze
Tysiące słoni morskich zginęło w wyniku epidemii ptasiej grypy
Prezydent zawetował ustawę o utworzeniu Parku Narodowego Doliny Dolnej Odry. MKiŚ odpowiada
Prezydent podpisał ustawę dot. pomocy dla armatorów statków rybackich