pc
W 2016 r. połowy dorsza spadły o 27 %, a cena ryb wzrosła o około 5,8 %. To wyniki raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, opublikowanego w styczniowym numerze magazynu „Rynek rolny”. Dotyczył on połowów i spożycia ryb w okresie od stycznia do listopada ubiegłego roku.
Od stycznia do listopada połowy ryb na Bałtyku wyniosły 130,7 tys. t. To o 3,4 % więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. W przypadku relacji miesięcy listopad 2016 do listopada 2015, połowy były mniejsze o 7,3 tys t (o 14,3 %).
Największy wzrost połowów odnotowano w przypadku storni i śledzia – wzrost odpowiednio o 57,1 % i 12,5 %. Zmniejszyły się za to połowy szprota. Na koniec listopada wykorzystanie kwot połowowych dla szprotów wyniosło 95,2 %, dla śledzi – 77,1 %, a dla dorszy – 68,1 %.
O 15 % w porównaniu do 2015 r. wzrosła produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach rybnych (zatrudnienie powyżej 49 osób). 3-krotny wzrost zanotowano w produkcji ryb świeżych i chłodzonych, przez co stała się ona trzecią największą grupą produktów wytwarzanych przez przetwórstwo krajowe. Przychody z zakładów przetwórstwa ryb, wśród badanych 61 firm, wyniosły 7,38 mld zł i były 0 17 % większe niż w 2015 roku.
Eksport ryb i przetworów w badanym okresie zwiększył się o 12 %, a import ryb o 5,6 %. Najwięcej importowano śledzia i łososia. Z powodu ceny, import tej ostatniej ryby był jednak mniejszy o 2,7 % niż w 2015 r.
W porównaniu do 2015 r., o ok. 5,8 % zwiększyły się także ceny ryb. Najbardziej, bo o 11 %, podrożały ryby świeże i mrożone.
Nieformalna rada ministrów UE ds. rybołówstwa
Aukcja charytatywna z okazji Dnia Bałtyku
Cermaq podejmuje szerszą współpracę z Cognizant w celu dalszego podnoszenia wydajności operacyjnej
Ocean Ark. DNV i Ocean Sovereign podpisują porozumienie dotyczące innowacyjnego statku do hodowli ryb
Chemia w morzu i na plaży. Zanieczyszczamy oceany globalnie, trujemy się lokalnie
Raport NIK: człowiek zagraża Półwyspowi Helskiemu