• <

Połowy dorsza spadają, cena ryb rośnie

pc

16.01.2017 17:47 Źródło: własne

Partnerzy portalu

Połowy dorsza spadają, cena ryb rośnie - GospodarkaMorska.pl

W 2016 r. połowy dorsza spadły o 27 %, a cena ryb wzrosła o około 5,8 %. To wyniki raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, opublikowanego w styczniowym numerze magazynu „Rynek rolny”. Dotyczył on połowów i spożycia ryb w okresie od stycznia do listopada ubiegłego roku.

Od stycznia do listopada połowy ryb na Bałtyku wyniosły 130,7 tys. t. To o 3,4 % więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. W przypadku relacji miesięcy listopad 2016 do listopada 2015, połowy były mniejsze o 7,3 tys t (o 14,3 %).

Największy wzrost połowów odnotowano w przypadku storni i śledzia – wzrost odpowiednio o 57,1 % i 12,5 %. Zmniejszyły się za to połowy szprota. Na koniec listopada wykorzystanie kwot połowowych dla szprotów wyniosło 95,2 %, dla śledzi – 77,1 %, a dla dorszy – 68,1 %.

O 15 % w porównaniu do 2015 r. wzrosła produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach rybnych (zatrudnienie powyżej 49 osób). 3-krotny wzrost zanotowano w produkcji ryb świeżych i chłodzonych, przez co stała się ona trzecią największą grupą produktów wytwarzanych przez przetwórstwo krajowe. Przychody z zakładów przetwórstwa ryb, wśród badanych 61 firm, wyniosły 7,38 mld zł i były 0 17 % większe niż w 2015 roku.

Eksport ryb i przetworów w badanym okresie zwiększył się o 12 %, a import ryb o 5,6 %. Najwięcej importowano śledzia i łososia. Z powodu ceny, import tej ostatniej ryby był jednak mniejszy o 2,7 % niż w 2015 r.

W porównaniu do 2015 r., o ok. 5,8 % zwiększyły się także ceny ryb. Najbardziej, bo o 11 %, podrożały ryby świeże i mrożone.

Partnerzy portalu

Dziękujemy za wysłane grafiki.