• <

Międzynarodowe Targi Rybne i Spożywcze POLFISH 2024 za nami

kw

23.09.2024 12:42
Strona główna Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo Morskie Międzynarodowe Targi Rybne i Spożywcze POLFISH 2024 za nami
Fot. GospodarkaMorska.pl

W dniach 11-13 września na halach AmberExpo miały miejsce 17. Międzynarodowe Targi Rybne i Spożywcze POLFISH 2024. Są to jedyne w kraju targi rybne i jedne z największych w Europie Środkowo-Wschodniej. Międzynarodowe Targi Gdańskie są ich organizatorem od ponad 30 lat. 

Targi skupiają całą branżę rybną, jest to święto całego łańcucha dostaw, ponieważ spotykają się na nich producenci technologii, transportu, maszyn i urządzeń. Targi zorganizowano w dwóch halach gdańskiego AmberExpo. 

– Mamy 99 wystawców z 11 krajów, natomiast największą część stanowią polskie firmy. Jest to dla nas bardzo ważny projekt i bardzo się cieszymy, że Gdańsk jest stolicą nie tylko bursztynu, ale także przetwórstwa rybnego – mówi Monika Pain, Senior Project Manager w AmberExpo - MTG SA. 

POLFISH to doskonała okazja do spotkań, konsultacji, szkoleń, przeglądu trendów sektora przetwórstwa rybnego i spożywczego oraz nawiązania ważnych dla rozwoju firmy kontaktów handlowych. Do odwiedzenia targów zapraszamy właścicieli i menedżerów sklepów i hurtowni spożywczych oraz rybnych, sieci supermarketów, dyskontów, obiektów gastronomicznych i hotelarskich. Szeroka oferta skierowana jest do szefów kuchni, właścicieli restauracji, kierowników sklepów i firm cateringowych.

Wystawcy targów to czołowi polscy i zagraniczni importerzy ryb i owoców morza, rybnych wyrobów garmażeryjnych i producenci pasz, sprzętu do hodowli, systemów do transportu i przechowywania ryb. Zakres tegorocznych targów POLFISH został poszerzony o produkty spożywcze. Odwiedzający mogli zapoznać się z szeroką gamą produktów pochodzących z regionalnych, ekologicznych hodowli, farm, przetwórni, gospodarstw oraz grup rybackich.

Targi POLFISH 2024 obfitowały w wydarzenia towarzyszące, w tym debaty, prezentacje oraz wywiady poświęcone aktualnym zagadnieniom przemysłu rybnego. Szczególną uwagę poświęcono tematyce zrównoważonych połowów, którą poruszono podczas Seminarium MSC Polska. 

Podczas Targów odbył się także tradycyjny konkurs Mercurius Gedanensis, który co roku wyróżnia najlepsze produkty i technologie branży rybnej. Grand Prix w kategorii produkt rybny zdobyła firma EvraFish Sp. z o.o. z Brus za EvraFish High Protein – sałatkę proteinową azjatycką. Dwa równorzędne medale przyznano firmom Suempol Sp. z o.o. z Bielska Podlaskiego za nugetsy z łososia oraz GRAAL SA z Wejherowa za SUPERFISH Łosoś atlantycki pieczony. W kategorii technologia zwyciężył Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy, Politechnika Koszalińska za przecinarkę świeżych i mrożonych filetów na paski. Ponadto Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymało przedsiębiorstwo HERRING Brygida Stachniuk z Wielkiej Nieszawki za całokształt działalności w sektorze przetwórstwa rybnego, która jest przykładem efektywnego wykorzystania krajowych i unijnych środków pomocowych.

Miniona edycja cieszyła się dużym zainteresowaniem, a wielu wystawców już teraz zadeklarowało udział w kolejnej, która odbędzie się w dniach 9-11 września 2026 roku.

Dziękujemy za wysłane grafiki.