ew
Kolacja pięć metrów pod poziomem morza? Wktótce będzie to możliwe! W południowej Norwegii powstaje właśnie pierwsza podwodna restauracja w Europie. Jak obiecują twórcy, będzie jednocześnie największa na świecie.
Restaurację o nazwie "Under" zaprojektowała norweska firma architektoniczna Snøhetta, znana z pracy nad Norweską Operą Narodową i Baletem oraz Bibliotheca Alexandrina w Egipcie. Jej grube ściany zostały zaprojektowane z dbałością o wytrzymałość najbardziej zmiennych warunków morskich. Under to pierwszy podwodny projekt Snøhetta.
Jak powiedział jeden z założycieli tej restauracji, Gaute Ubostad: "Chcemy przyciągnąć turystów z całego świata, to nasz główny cel. Wierzę, że będzie to jednocześnie początek nowej ery dla branży turystycznej. Mam nadzieję, że Under stanie się atrakcją, która będzie miała znaczący wpływ na decyzje turystów o przybyciu do Norwegii."
Niewątpliwie, Under będzie liczącym się punktem na gastronomicznej mapie Europy a nawet świata. Zostanie zbudowana na wodach Spangereid w gminie Lindesnes, południowym krańcu Norwegii.
Restauracja będzie w stanie pomieścić 100 gości. Do jej budowy zostało zaangażowanych wiele środowisk badawczych, które łączą wiedzę z zakresu biologii i architektury. Under będzie przypominało skałę wyłaniającą się z morza, na pierwszy rzut oka będzie można pomyśleć że to instalacja artystyczna. Na zdjęciach widoczne jest wejście do restauracji. Jak zapewniają twórcy, "po wejściu do restauracji rozpoczniemy podwodną podróż bez sprzętu do nurkowania. Ogromna, szklana ściana zapewni wgląd w tętniące życiem morze. Będzie okazja zaobserwować wszelkiego rodzaju gatunki ryb, w tym ogromnego dorsza, homary w walkach gladiatorów, foki, małe rekiny czy charakterystyczne wodorosty zmieniające się w zależności od pory roku".
Co więcej, twórcy chcą trochę "oszukać" naturę aby zapewnić gościom rozrywkę. Naukowcy pracują nad szkoleniem ryb. Specjalne oświetlenie i zapachy mają być wykorzystywane do przyciągania dorsza i planktonu do obszaru restauracji. Goście mają czuć się bezpiecznie a dzięki zastosowaniu niezliczonej ilości naturalnych elementów wystroju takich jak drewno czy odpowiednie oświetlenie - nie mają mieć klaustrofobicznych doświadczeń.
Szef kuchni, Nicolai Ellitsgaard Pedersen planuje zaoferować menu, które będzie podążać za rytmem pór roku, z lokalnymi warzywami na wiosnę / lato oraz grzybami i orzechami w zimie, a przez cały rok mają być serwowane skorupiaki.
Otwarcie Under jest planowane na początek 2019 roku. Niestety, za kolację w tym pięknym miejscu z panoramicznym widokiem trzeba będzie sporo zapłacić. Przeciętnie, trzydaniowa uczta będzie kosztować około 2000 koron, co odpowiada 900 zł.
To największy karp złowiony na wędkę. Padł rekord świata (foto)
00:02:49
Brytyjczyk złowił jedną z najniebezpieczniejszych ryb świata (wideo)
Rekord świata pobity. Gigantyczny tuńczyk ważył ponad 400 kg!
00:04:31
Ile tlenu pochodzi z oceanu? Drugie płuco planety [wideo]
Zatrucie Odry - najnowsze informacje
00:00:45
Samiec konika morskiego rodzi tysiąc młodych! Zobacz jeden z najciekawszych porodów w przyrodzie (wideo)
00:00:00
U wybrzeży Norwegii złowiono gigantycznego halibuta
00:00:00
Złowiono 300-kilogramowego olbrzyma (wideo)
00:00:49
Wyłowili 100-kg głowę rekina. Resztę zjadło coś olbrzymiego (wideo)
00:01:10
Największa ryba na świecie znaleziona u wybrzeży Portugalii [video]
00:01:00
Odkryto rybę z samego dna Rowu Mariańskiego! (foto, wideo)
Mors arktyczny nad polskim Bałtykiem. To sensacja i pierwszy taki przypadek w historii
00:05:00
Na tych wyspach podróż w czasie staje się możliwa!
Afryka powoli się rozpada. Naukowcy twierdzą, że powstanie nowy ocean
MRiRW planuje zmniejszyć liczbę statków do połowów na Zalewie Wiślanym i Zalewie Szczecińskim
Trwa drugi etap inwestycji chroniącej Rewę przed powodzią
Delfin, który pływał w pobliżu placu Św. Marka w Wenecji, wyprowadzony na otwarte morze
Tysiące słoni morskich zginęło w wyniku epidemii ptasiej grypy
Prezydent zawetował ustawę o utworzeniu Parku Narodowego Doliny Dolnej Odry. MKiŚ odpowiada
Prezydent podpisał ustawę dot. pomocy dla armatorów statków rybackich