pc/MGMiŻŚ
Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej zaprasza na stoisko narodowe, zorganizowane po raz pierwszy przez resort na największych światowych targach przetwórstwa rybnego Global Seafood Expo w Brukseli. Udział w imprezie (w dniach 25-27 kwietnia) to dla nowoczesnych, konkurencyjnych polskich zakładów szansa na promocję i zagraniczne kontrakty.
Global Seafood Expo, organizowane od 24 lat w Brukseli, to dla polskich i światowych producentów i przetwórców rybnych najbardziej prestiżowa i najważniejsza impreza targowa, która gromadzi 26 tys. kupujących, dostawców oraz przedstawicieli branży przetwórstwa. Co roku na targach prezentuje się około 1 700 wystawców z 80 krajów z całego świata.
Wyspecjalizowane, nowoczesne polskie zakłady przetwórstwa rybnego, uprawnione do sprzedaży produktów na rynku Unii Europejskiej i eksportu do państw trzecich, mają możliwość zaprezentowania unikatowych i konkurencyjnych produktów najwyższej jakości, charakterystycznych dla polskiego morza bałtyckiego, polskich rzek i jezior.
– Dostrzegając duży potencjał i konkurencyjność Polski w branży przetwórstwa rybnego, Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, odpowiedzialne za rozwój i promocję tego sektora gospodarki w Polsce, zorganizowało po raz pierwszy polskie stoisko narodowe w ramach targów Global Seafood Expo. Zaprezentuje się na nim kilkanaście polskich zakładów przetwórstwa rybnego – zapowiada Marek Gróbarczyk, minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej.
Minister podkreśla, że inicjatywa ta umożliwi wybranym polskim firmom zaprezentowanie bogatej, nierzadko niszowej oferty handlowej (jak np. kawior, jesiotr, karp czy konserwy ze szprota) i potencjału przetwórczego, a tym samym umocni ich konkurencyjność na wymagającym rynku.
Zdaniem szefa resortu, ważne jest także aktywne wsparcie sprzedaży produktów polskich producentów, którzy od lat mają ugruntowaną opinię najlepszych dostawców, w szczególności ryb wędzonych, takich jak łosoś i pstrąg, produktów i półproduktów ze śledzia oraz filetów z ryb białych, z dorszem na czele.
– Zgodnie z przewidywaniami, dynamiczny rozwój polskiego przetwórstwa utrzyma się w najbliższych latach. Konieczny jest zatem rozwój współpracy międzynarodowej poprzez poszerzanie kontaktów z nabywcami produktów rybnych z całego świata. Niezbędna jest także dokładna analiza rynku, która pozwoli spełnić oczekiwania konsumentów i konkretnych odbiorców. Polskie stoisko narodowe jest jednym z działań zmierzających do osiągnięcia tego celu – mówi Gróbarczyk.
Podczas targów planowane są oficjalna wizyta Marka Gróbarczyka, ministra gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej, i spotkania z potencjalnymi partnerami dotyczące współpracy.
Polskie stoisko będzie się wyróżniać nie tylko wielkością i ciekawym, nowoczesnym projektem w barwach narodowych. Przewidziane są pokazy kulinarne i catering z wykorzystaniem polskich produktów rybołówstwa i akwakultury, dystrybucja materiałów informacyjnych, promujących rodzime produkty rybne, a także występy duetu skrzypcowego promujące polską kulturę.
Udział MGMiŻŚ w targach Seafood został sfinansowany w ramach projektu w zakresie działania „Środki dotyczące obrotu” w ramach Priorytetu 5. „Wspieranie obrotu i przetwarzania”, zawartego w Programie Operacyjnym „Rybactwo i Morze” na lata 2014–2020. Projekt realizowany jest w partnerstwie Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej z Organizacją Producentów Ryb Jesiotrowatych.
Eksperci z PAN: jest bezdyskusyjne, że to człowiek poprzez emisję gazów cieplarnianych spowodował ocieplenie
Rusza akcja zarybiania i sprzątania Odry
Torqeedo chce produkować elementy do statków wykonane w 100% z recyklingu plastikowych odpadków wydobytych z oceanu
Marzec z rekordem temperatury oceanów – ponad 21 st. C
GIOŚ: przeprowadzono badania geofizyczne Morza Bałtyckiego na obszarze ponad 7 tys. km2
W rybach i owocach morza jest więcej PFAS niż by się wydawało