• <
Kongres Polskie Porty 2030 edycja 2024

Seafood Expo. Stoisko narodowe na największych światowych targach przetwórstwa rybnego

pc/MGMiŻŚ

09.04.2017 10:32 Źródło: własne
Strona główna Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo Morskie Seafood Expo. Stoisko narodowe na największych światowych targach przetwórstwa rybnego

Partnerzy portalu

Seafood Expo. Stoisko narodowe na największych światowych targach przetwórstwa rybnego - GospodarkaMorska.pl

Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej zaprasza na stoisko narodowe, zorganizowane po raz pierwszy przez resort na największych światowych targach przetwórstwa rybnego Global Seafood Expo w Brukseli. Udział w imprezie (w dniach 25-27 kwietnia) to dla nowoczesnych, konkurencyjnych polskich zakładów szansa na promocję i zagraniczne kontrakty.

Global Seafood Expo, organizowane od 24 lat w Brukseli, to dla polskich i światowych producentów i przetwórców rybnych najbardziej prestiżowa i najważniejsza impreza targowa, która gromadzi 26 tys. kupujących, dostawców oraz przedstawicieli branży przetwórstwa. Co roku na targach prezentuje się około 1 700 wystawców z 80 krajów z całego świata.

Wyspecjalizowane, nowoczesne polskie zakłady przetwórstwa rybnego, uprawnione do sprzedaży produktów na rynku Unii Europejskiej i eksportu do państw trzecich, mają możliwość zaprezentowania unikatowych i konkurencyjnych produktów najwyższej jakości, charakterystycznych dla polskiego morza bałtyckiego, polskich rzek i jezior.

– Dostrzegając duży potencjał i konkurencyjność Polski w branży przetwórstwa rybnego, Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, odpowiedzialne za rozwój i promocję tego sektora gospodarki w Polsce, zorganizowało po raz pierwszy polskie stoisko narodowe w ramach targów Global Seafood Expo. Zaprezentuje się na nim kilkanaście polskich zakładów przetwórstwa rybnego – zapowiada Marek Gróbarczyk, minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej.

Minister podkreśla, że inicjatywa ta umożliwi wybranym polskim firmom zaprezentowanie bogatej, nierzadko niszowej oferty handlowej (jak np. kawior, jesiotr, karp czy konserwy ze szprota) i potencjału przetwórczego, a tym samym umocni ich konkurencyjność na wymagającym rynku.

Zdaniem szefa resortu, ważne jest także aktywne wsparcie sprzedaży produktów polskich producentów, którzy od lat mają ugruntowaną opinię najlepszych dostawców, w szczególności ryb wędzonych, takich jak łosoś i pstrąg, produktów i półproduktów ze śledzia oraz filetów z ryb białych, z dorszem na czele.

– Zgodnie z przewidywaniami, dynamiczny rozwój polskiego przetwórstwa utrzyma się w najbliższych latach. Konieczny jest zatem rozwój współpracy międzynarodowej poprzez poszerzanie kontaktów z nabywcami produktów rybnych z całego świata. Niezbędna jest także dokładna analiza rynku, która pozwoli spełnić oczekiwania konsumentów i konkretnych odbiorców. Polskie stoisko narodowe jest jednym z działań zmierzających do osiągnięcia tego celu – mówi Gróbarczyk.

Podczas targów planowane są oficjalna wizyta Marka Gróbarczyka, ministra gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej, i spotkania z potencjalnymi partnerami dotyczące współpracy.

Polskie stoisko będzie się wyróżniać nie tylko wielkością i ciekawym, nowoczesnym projektem w barwach narodowych. Przewidziane są pokazy kulinarne i catering z wykorzystaniem polskich produktów rybołówstwa i akwakultury, dystrybucja materiałów informacyjnych, promujących rodzime produkty rybne, a także występy duetu skrzypcowego promujące polską kulturę.

Udział MGMiŻŚ w targach Seafood został sfinansowany w ramach projektu w zakresie działania „Środki dotyczące obrotu” w ramach Priorytetu 5. „Wspieranie obrotu i przetwarzania”, zawartego w Programie Operacyjnym „Rybactwo i Morze” na lata 2014–2020. Projekt realizowany jest w partnerstwie Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej z Organizacją Producentów Ryb Jesiotrowatych.

Partnerzy portalu

Dziękujemy za wysłane grafiki.