Trzeci piknik kulinarny pod hasłem „Zdrowe polskie ryby” dobiegł końca. Wydarzenie odbyło się przed siedzibą Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej. Pokazy kulinarne prowadził ceniony doradca kulinarny Tomasz Królikowski.
Mistrz kuchni prezentował niebanalne a jednocześnie zdrowe dania rybne przygotowane dla uczestników, w myśl głównej idei jego sztuki kulinarnej „wiem, co jem”. Nie mniejszą atrakcją była obecność polskiej aktorki Doroty Czai, która z uśmiechem współprowadziła pokazy. Pani Dorota z nieukrywanym entuzjazmem opowiadała o zdrowej kuchni i stylu odżywania.
Wydarzenie kolejny raz cieszyło się ogromnym zainteresowaniem widzów. Uczestnicy chętnie brali udział w przygotowanych konkursach wiedzy. Najmłodszych pochłonęło tworzenie kolorowej makiety prezentującej podwodne życie morskich stworzeń oraz specjalnie dla nich przygotowane atrakcje plastyczne.
Morską atmosferę wprowadziły występy sceniczne w wykonaniu Grzegorza Tyszkiewicza, który z zapałem wykonywał największe szantowe przeboje.
Organizatorem pikniku jest Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej oraz Departament Rybołówstwa tego resortu, realizujący Program Operacyjny „Rybactwo i Morze”.
Eksperci z PAN: jest bezdyskusyjne, że to człowiek poprzez emisję gazów cieplarnianych spowodował ocieplenie
Rusza akcja zarybiania i sprzątania Odry
Torqeedo chce produkować elementy do statków wykonane w 100% z recyklingu plastikowych odpadków wydobytych z oceanu
Marzec z rekordem temperatury oceanów – ponad 21 st. C
GIOŚ: przeprowadzono badania geofizyczne Morza Bałtyckiego na obszarze ponad 7 tys. km2
W rybach i owocach morza jest więcej PFAS niż by się wydawało