Konsumpcja ryb w Polsce jest na stosunkowo niskim poziomie. Cały czas mówimy mniej więcej o 12-13 kg spożywanych ryb – powiedział w rozmowie z portalem GospodarkaMorska.pl na Kongresie Rybnym, który w piątek zakończył się w Sopocie, Grzegorz Mech z GfK Polonia. Tymczasem średnia europejska to 22 kg, a światowa – 24 kg zjadanych ryb rocznie. To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, białka, witamin i składników mineralnych, dlatego badania wskazują, że na naszych talerzach ryby powinny pojawiać się przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Eksperci z PAN: jest bezdyskusyjne, że to człowiek poprzez emisję gazów cieplarnianych spowodował ocieplenie
Rusza akcja zarybiania i sprzątania Odry
Torqeedo chce produkować elementy do statków wykonane w 100% z recyklingu plastikowych odpadków wydobytych z oceanu
Marzec z rekordem temperatury oceanów – ponad 21 st. C
GIOŚ: przeprowadzono badania geofizyczne Morza Bałtyckiego na obszarze ponad 7 tys. km2
W rybach i owocach morza jest więcej PFAS niż by się wydawało