Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia – poinformowała w poniedziałek Kancelaria Prezydenta RP. Nowela dostosowuje polskie prawo do europejskich przepisów dotyczących transportu morskiego płynnych olejów i tłuszczów.
Jak wskazuje Kancelaria Prezydenta RP, nowelizacja wprowadza do ustawy zmiany redakcyjne.
Została ona przygotowana przez resort zdrowia w związku z koniecznością dostosowania prawa krajowego do unijnych regulacji.
Nowela określa szczegółowe wymagania związane z transportem morskim płynnych olejów i tłuszczów. Dotyczy to także wymagań higienicznych w odniesieniu do transportu morskiego surowego cukru (luzem).
MFW: Nieefektywna ochrona infrastruktury krytycznej w RP przed atakami w cyberprzestrzeni
Umowa o budowę statku – skutki „permissible delay”
Saab i Damen nie mogą się pogodzić z porażką w przetargu na niderlandzką "Orkę". Pójdą na noże z Naval Group?
Czarter na czas – naruszenie obowiązku płatności „hire”
Katastrofa mostu w Baltimore przyczyną strat dla żeglugi
Sea Cargo Charter rozszerza swoją działalność aby przyspieszyć dekarbonizację żeglugi