pc/gov.pl
Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej zaprasza na swoje stoisko zorganizowane podczas 23 Pikniku Naukowego Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik, odbywającego się w dniu 11 maja 2019 r. (sobota) w godzinach 11.00-20.00, w Warszawie na PGE Narodowym.
PO RYBY – na stadion PGE Narodowy – pod takim hasłem w ramach Pikniku Naukowego promujemy Europejski Fundusz Morski i Rybacki (EFMR) i współfinasowany z jego środków, realizowany przez Ministerstwo, Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” (PO RYBY 2014-2020), skierowany głównie do sektora rybołówstwa morskiego, rybactwa śródlądowego, akwakultury, przetwórstwa ryb czy na rozwój obszarów zależnych od rybactwa.
Na stoisku również wiele atrakcji dla dzieci, młodzieży i dorosłych:
Dodatkowo:
To tylko część z atrakcji, jakie przygotowało dla gości Pikniku Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.
Obecność Ministerstwa na terenie imprezy to także świetna okazja do przybliżenia gościom strefy zagadnień i informacji, które są dla MGMiŻŚ codzienną pracą. Znajduje się wśród nich m.in. Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020 (PO RYBY 2014-2020), który zakłada realizację aż sześciu priorytetów:
PO RYBY 2014-2020 daje możliwość udzielenia finansowego wsparcia, które obejmie m.in. sektor rybołówstwa morskiego, rybactwa śródlądowego, a także wsparcie rozwoju obszarów zależnych od rybactwa. Pomoc obejmie również akwakulturę, zintegrowaną politykę morską i w niewielkim zakresie przetwórstwo.
Więcej informacji o Programie finansowanym z Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiegom(w tym o naborach wniosków) na stronie ministerstwa: www.mgm.gov.pl.
Eksperci z PAN: jest bezdyskusyjne, że to człowiek poprzez emisję gazów cieplarnianych spowodował ocieplenie
Rusza akcja zarybiania i sprzątania Odry
Torqeedo chce produkować elementy do statków wykonane w 100% z recyklingu plastikowych odpadków wydobytych z oceanu
Marzec z rekordem temperatury oceanów – ponad 21 st. C
GIOŚ: przeprowadzono badania geofizyczne Morza Bałtyckiego na obszarze ponad 7 tys. km2
W rybach i owocach morza jest więcej PFAS niż by się wydawało