• <

Świętuj Dzień Ryby na Helu

PMK

27.07.2016 08:28 Źródło: własne

Partnerzy portalu

Świętuj Dzień Ryby na Helu - GospodarkaMorska.pl

W najbliższą, sobotę 30 lipca, na terenie Stacji Morskiej im. Profesora Krzysztofa Skóry IOUG w Helu, dzięki gościnności i zaangażowaniu gospodarzy, odbędzie się wielkie świętowanie Dnia Ryby! MSC Polska zaprasza do wspólnej zabawy! Na wszystkich gości czekać będzie moc atrakcji m.in. fotobudka i wodne tatuaże MSC, a także gry i zabawy edukacyjne oraz happening. Dla prawdziwych miłośników przyrody, przygotowana została również gra „Śladami Bałtyckiej Przyrody”. W Kinie Morświna przez cały dzień wyświetlane będą przyrodnicze filmy, a tym jak każdy z nas może chronić morza i oceany opowiedzą naukowcy i specjaliści z organizacji pozarządowych.

Na placu przed wejściem do fokarium Stacji Morskiej im. Profesora. Krzysztofa Skóry Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego, na uczestników czekać będą atrakcje przegotowane również przez MSC Polska. Wszyscy będą mogli posłuchać historii o dobrym rybaku, będzie można obejrzeć niezwykłą wystawę edukacyjną, zrobić sobie wodny tatuaż MSC oraz pamiątkowe zdjęcie w foto budce dedykowanej Dniu Ryby. O godzinie 15.00 zapraszamy również na happening „Płyniemy ze Skarpiem Bałtyku” zorganizowany przez Klub Gaja. Na uczestników, którzy „popłyną” razem z nami w happeningu czekać będę specjalne koszulki.

„Morza i oceany zajmują 71% powierzchni Ziemi. Wytwarzają większość dostępnego tlenu, pozwalają na utrzymanie różnych gałęzi gospodarki i dostarczają nam pożywienia. Ryby i owoce morza stanowią źródło białka dla ponad 3 mld ludzi na całym świecie, a byt kilkuset milionów ludzi zależy od gospodarki rybackiej. Niestety zbyt często o tym zapominamy – mówi Anna Dębicka z organizacji pozarządowej MSC Polska. Dzień Ryby stanowi doskonałą okazję do przypomnienia o tych ważnych kwestiach. Jest też przede wszystkim  okazją do  działania.”

O tym, że każdy z nas może włączyć się w działania na rzecz ochrony mórz i oceanów opowiedzą również naukowcy ze Stacji Morskiej im. Profesora. Krzysztofa Skóry IOUG oraz pozostali partnerzy Dnia Ryby. Na stoisku Klubu Gaja czekać będą zabawy m.in. „Rzeka idealna”, „Kto tu mieszka”, „Dizajn z Rybą”; o ssakach morskich opowie WWF Polska; na pytanie „Dlaczego ryb mają chorobę morską” odpowie Wydział Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego, a krajobrazie nadmorskich wydm opowiedzą przedstawiciele Nadmorskiego Parku Krajobrazowego oraz Błękitna Szkoła we Władysławowie. Nie zabraknie ciekawostek o ptakach przygotowanych przez Grupę Badaczy Ptaków Wodnych KULIG. Atrakcje przygotowało również Miasto Hel.

Przy okazji Dnia Ryby warto przypomnieć sobie, że nasze codzienne decyzje zakupowe ryb i owoców morza mają ogromny wpływ na stan środowiska naturalnego. Możemy o nie dbać nie tylko od święta. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO, Sofia 2016) blisko 90% światowych zasobów dziko żyjących ryb jest przełowionych, nadmiernie eksploatowanych lub zagrożonych wyginięciem.  58,5%  z nich jest w pełni wyławianych, co oznacza brak możliwości zwiększania połowów. Dlatego w dzisiejszych czasach tak ważny jest wybór ryb i owoców morza pochodzących ze zrównoważonych połowów oznaczonych niebieskim certyfikatem MSC. Wybierając ryby i owoce morza z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC mamy pewność, że produkty pochodzą z przyjaznych środowisku zrównoważonych połowów. Zrównoważony połów to taki, który w mniejszym stopniu wpływa na ekosystem morski, sprzyja innym zwierzętom morskim i pozostawia więcej ryb w morzach i oceanach.

Partnerzy portalu

Dziękujemy za wysłane grafiki.