• <
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Badania puszkowanych łososi pomogły ocenić zmiany stanu mórz w ciągu 40 lat

Porównując próbki łososia zakonserwowane w puszkach, naukowcy z University of Washington ujawnili zmiany w morskich ekosystemach, jakie zachodziły w ciągu ostatniego czterdziestolecia. O wynikach tych analiz informują na łamach „Ecology and Evolution”.

11.04.2024, 06:00
Prawo Morskie, Finanse Morskie, Ekonomia Morska

Łosoś pod lupą Komisji Europejskiej. Trwa śledztwo w sprawie zmowy cenowej norweskich firm

Komisja Europejska poinformowała producentów łososia z Norwegii - Cermaq, Grieg Seafood, Bremnes, Leroy, Mowi i SalMar, o swojej wstępnej opinii, zgodnie z którą naruszyli oni przepisy antymonopolowe Unii Europejskiej, tworząc zmowę rynkową w sprawie sprzedaży norweskiego łososia w UE.

25.01.2024, 20:11
Energetyka Morska, Wiatrowa, Offshore Wind, Offshore Oil&Gas

Nowa inwestycja dla offshoru w Świnoujściu

Euro Terminal jak wiele polskich spółek przygotowuje się do udziału w rozwoju polskiego rynku offshore. Ukończenie najnowszej inwestycji – rampy RO-RO to kolejny krok do rozwoju firmy i współpracy z kluczowymi graczami na rynku turbin wiatrowych. Razem z firmami tj. Vestas czy Orlen tworzą silny hub w zachodniopomorskim dla morskich farm wiatrowych.

05.10.2023, 16:23
Marynarka Wojenna, Bezpieczeństwo Morskie, Ratownictwo

Pożar kutra rybackiego w Tacomie

Straż Przybrzeżna Stanów Zjednoczonych, Agencja Ochrony Środowiska (EPA) oraz Straż Pożarna w Tacoma kontynuują działania związane z pożarem, który wybuchł na statku rybackim Kodiak Enterprise, podczas gdy był on zacumowany w Trident Seafoods na szlaku wodnym Hylebos w Tacomie, w stanie Washington.

11.04.2023, 10:28
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Połowy homarów i krabów zagrażają populacji waleni?

W zeszłym roku Seafood Watch ustalił, że sieci używane do połowu homarów w Maine spowodowały w ostatnim czasie zaplątanie się wieloryba północnoatlantyckiego. To nie pierwszy taki przypadek, co zdaniem ekologów może przyczynić się do zagrożenia populacji tych morskich ssaków. Zachęcają również do usunięcia homara z listy zrównoważonej żywności, co z kolei grozi konfliktem z rybakami, dla których połowy skorupiaków to nie tylko biznes, ale źródło wielu miejsc pracy w rybołówstwie i branży stoczniowej.

20.03.2023, 19:17
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Rybołówstwo, akwakultura i ekosystemy morskie: przejście na czystą energię i ochrona ekosystemów jako czynniki zrównoważonego rozwoju i odporności

Komisja przedstawia dziś pakiet środków zmierzających do poprawy zrównoważenia i odporności unijnego sektora rybołówstwa i akwakultury. Obejmuje on cztery elementy: komunikat w sprawie transformacji energetycznej w unijnym sektorze rybołówstwa i akwakultury, plan działania na rzecz ochrony i odbudowy ekosystemów morskich dla zapewnienia zrównoważonego i odpornego rybołówstwa, komunikat w sprawie wspólnej polityki rybołówstwa dziś i jutro oraz sprawozdanie w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury.

21.02.2023, 21:28
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Rynek ryb w Unii Europejskiej. Polska poniżej średniej w spożyciu, powyżej w eksporcie

W 2021 r. spożycie produktów z ryb i owoców morza w krajach Unii Europejskiej rosło. W 2021 r. wydatki gospodarstw domowych na ryby i owoce morza w UE-27 wzrosły o 7% w porównaniu do 2020 r. Trend ten utrzymuje się od 2019 r. – informuje EUMOFA (European Market Observatory for Fisheries and Aquaculture Products) w najnowszym raporcie.

04.01.2023, 16:00
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Norwegia – rekordowy eksport ryb. Polska wiodącym importerem, ale nie konsumentem

Wartość eksportu norweskich ryb i innych produktów morza osiągnęła w I półroczu 2022 r. 70,1 mld NOK (7 mld USD). Jest to wzrost o 31%, czyli 16,4 mld NOK (1,6 mld USD) w porównaniu z pierwszym półroczem ubiegłego roku. Około 10% połowów i produkcji farm rybnych o wartości około 7 mld NOK trafiło do Polski.

18.08.2022, 19:59
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Forever Oceans otrzymuje największą na świecie koncesję na zrównoważoną produkcję owoców morza

14 stycznia odbyło się spotkanie Billa Biena, dyrektora generalnego Forever Oceans, największego innowatora w dziedzinie zrównoważonej produkcji owoców morza, z Jorge Seifem Juniorem, sekretarzem ds. akwakultury i rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa, Zwierząt Gospodarskich i Zaopatrzenia, którego celem było podpisanie umowy koncesyjnej, otwierającej Brazylii drogę do pozycji wschodzącego lidera w tej właśnie dziedzinie.

14.01.2022, 14:24
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Częściej jemy ryby, śledź rządzi na polskich stołach

Spożycie ryb w Polsce z roku na rok rośnie. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w tym roku wyniesie 14 kg na mieszkańca. Najchętniej jemy śledzie, mintaje i makrele.

04.11.2021, 11:05
nauta_2024

Dziękujemy za wysłane grafiki.