Porównując próbki łososia zakonserwowane w puszkach, naukowcy z University of Washington ujawnili zmiany w morskich ekosystemach, jakie zachodziły w ciągu ostatniego czterdziestolecia. O wynikach tych analiz informują na łamach „Ecology and Evolution”.
Komisja Europejska poinformowała producentów łososia z Norwegii - Cermaq, Grieg Seafood, Bremnes, Leroy, Mowi i SalMar, o swojej wstępnej opinii, zgodnie z którą naruszyli oni przepisy antymonopolowe Unii Europejskiej, tworząc zmowę rynkową w sprawie sprzedaży norweskiego łososia w UE.
Euro Terminal jak wiele polskich spółek przygotowuje się do udziału w rozwoju polskiego rynku offshore. Ukończenie najnowszej inwestycji – rampy RO-RO to kolejny krok do rozwoju firmy i współpracy z kluczowymi graczami na rynku turbin wiatrowych. Razem z firmami tj. Vestas czy Orlen tworzą silny hub w zachodniopomorskim dla morskich farm wiatrowych.
Straż Przybrzeżna Stanów Zjednoczonych, Agencja Ochrony Środowiska (EPA) oraz Straż Pożarna w Tacoma kontynuują działania związane z pożarem, który wybuchł na statku rybackim Kodiak Enterprise, podczas gdy był on zacumowany w Trident Seafoods na szlaku wodnym Hylebos w Tacomie, w stanie Washington.
W zeszłym roku Seafood Watch ustalił, że sieci używane do połowu homarów w Maine spowodowały w ostatnim czasie zaplątanie się wieloryba północnoatlantyckiego. To nie pierwszy taki przypadek, co zdaniem ekologów może przyczynić się do zagrożenia populacji tych morskich ssaków. Zachęcają również do usunięcia homara z listy zrównoważonej żywności, co z kolei grozi konfliktem z rybakami, dla których połowy skorupiaków to nie tylko biznes, ale źródło wielu miejsc pracy w rybołówstwie i branży stoczniowej.
Komisja przedstawia dziś pakiet środków zmierzających do poprawy zrównoważenia i odporności unijnego sektora rybołówstwa i akwakultury. Obejmuje on cztery elementy: komunikat w sprawie transformacji energetycznej w unijnym sektorze rybołówstwa i akwakultury, plan działania na rzecz ochrony i odbudowy ekosystemów morskich dla zapewnienia zrównoważonego i odpornego rybołówstwa, komunikat w sprawie wspólnej polityki rybołówstwa dziś i jutro oraz sprawozdanie w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury.
W 2021 r. spożycie produktów z ryb i owoców morza w krajach Unii Europejskiej rosło. W 2021 r. wydatki gospodarstw domowych na ryby i owoce morza w UE-27 wzrosły o 7% w porównaniu do 2020 r. Trend ten utrzymuje się od 2019 r. – informuje EUMOFA (European Market Observatory for Fisheries and Aquaculture Products) w najnowszym raporcie.
Wartość eksportu norweskich ryb i innych produktów morza osiągnęła w I półroczu 2022 r. 70,1 mld NOK (7 mld USD). Jest to wzrost o 31%, czyli 16,4 mld NOK (1,6 mld USD) w porównaniu z pierwszym półroczem ubiegłego roku. Około 10% połowów i produkcji farm rybnych o wartości około 7 mld NOK trafiło do Polski.
14 stycznia odbyło się spotkanie Billa Biena, dyrektora generalnego Forever Oceans, największego innowatora w dziedzinie zrównoważonej produkcji owoców morza, z Jorge Seifem Juniorem, sekretarzem ds. akwakultury i rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa, Zwierząt Gospodarskich i Zaopatrzenia, którego celem było podpisanie umowy koncesyjnej, otwierającej Brazylii drogę do pozycji wschodzącego lidera w tej właśnie dziedzinie.
Spożycie ryb w Polsce z roku na rok rośnie. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w tym roku wyniesie 14 kg na mieszkańca. Najchętniej jemy śledzie, mintaje i makrele.
Port w Pucku będzie miał nowy falochron i nabrzeże. Jest przetarg
Należący do MSC port afrykański zyskuje przez chaos na Morzu Czerwonym
Pływająca pogłębiarka rozpocznie pracę na Mierzei Wiślanej
Chińscy hakerzy infekują europejskie statki
Poszło z dymem. Wysadzili platformę w suchym doku [WIDEO]
Tak gorąco na Morzu Czerwonym nie było od dawna. Siły koalicji zwalczają Huti w każdej domenie i pomagają ofiarom ataków