• <

Załoga zatruła się rybą, 13 marynarzy nie żyje

jm

04.10.2022 22:39
Strona główna Marynarka Wojenna, Bezpieczeństwo Morskie, Ratownictwo Załoga zatruła się rybą, 13 marynarzy nie żyje

Partnerzy portalu

Załoga zatruła się rybą, 13 marynarzy nie żyje - GospodarkaMorska.pl
Fot. Trevor Powell / MarineTraffic.com

Zachodnie media donoszą, że 13 członków załogi masowca Wu Zhou 8 zmarło podczas rejsu. Prawdopodobną przyczyną było zatrucie rybą.

Do wydarzeń doszło na należącym do COSCO masowcu Wu Zhou 8 płynącemu przez Zatokę Tajlandzką 30 września. Służby w Wietnamie otrzymały powiadomienie bezpośrednio ze statku, że na pokładzie doszło do masowego zatrucia i prośbę o natychmiastową pomoc medyczną. W tym czasie statek przepływał około 130 mil morskich na południowy zachód od Vung Tau. Według jednych doniesień na miejsce oddelegowano helikopter wynajęty przez armatora, według innych statek SAR – tak czy inaczej ratownicy zastali na miejscu 10 martwych członków załogi i podjęli 11 pozostałych przy życiu, by przetransportować ich do szpitala na wyspie Con Dao. Jeden z nich zmarł jeszcze w trakcie podróży, dwóch kolejnych – w szpitalu.

Statek płynął z Tajlandii do Chin. Jego status nie jest obecnie znany, prawdopodobnie został zacumowany w oczekiwaniu na zmianę załogi.

Jeden z pozostałych członków załogi miał zeznać, że we czwartek 29 września załodze podano kacze mięso oraz konserwy mięsne pochodzenia chińskiego i nikt nie zgłaszał dolegliwości. Następnego dnia natomiast załoga zjadła rybę z warzywami, na co wielu z nich zareagowało bólem w podbrzuszu, rozwolnieniem i wymiotami. Według słów marynarza, część jego kolegów bardzo szybko zaraportowało pierwsze objawy, natomiast u pozostałych pojawiły się one dopiero nocą.

Przedstawiciel lokalnych władz powiedział agencji Reutera, że pozostali przy życiu marynarze również są w ciężkim stanie. Stwierdził także, że służby nie były w stanie potwierdzić narodowości załogantów, ale „prawdopodobnie są to Chińczycy”.

Nie jest to pierwszy skutek śmiertelnego zatrucia pokarmowego na pokładzie statku w ostatnich latach, ale zdecydowanie najtragiczniejszy. Nie jest to pierwszy skutek śmiertelnego zatrucia pokarmowego na pokładzie statku w ostatnich latach, ale zdecydowanie najtragiczniejszy. W ciągu ostatniego roku z podobnego powodu zmarł jeden z marynarzy rosyjskiego statku April, a także kucharz pokładowy masowca Lanna Naree.


Partnerzy portalu

Dziękujemy za wysłane grafiki.