pc
Antybakteryjne ekstrakty z bursztynu, aplikacja do analizy i przetwarzania dźwięku i bezalkoholowy napój na bazie herbaty - te pomysły na biznes zwyciężyły w tegorocznej, 16. edycji "Gdyńskiego Biznesplanu". W tym roku 234 studentów złożyło 195 pomysłów.
Zwycięzców konkursu "Gdyński Biznesplan" ogłoszono podczas gali w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym w poniedziałek w Gdyni.
Odpowiedzialne za organizację konkursu, Gdyńskie Centrum Wspierania Przedsiębiorczości poinformowało, że w konkursie udział wzięły 234 osoby, które zgłosiły 195 oryginalnych pomysłów na biznes. Złożono 45 biznesplanów, z których do finału zakwalifikowano dziewięć projektów – zdaniem jurorów – mających największe szanse na realizację.
Beata Grzegorska z Gdyńskiego Centrum Wspierania Przedsiębiorczości poinformowała, że laureatem tegorocznej edycji jest Igor Kaczmarczyk, autor pomysłu na biznes „Sukcynolab – Antybakteryjne ekstrakty z bursztynu”. Laureat w nagrodę otrzymał 30 tys. zł, wiele nagród rzeczowych i usług ułatwiających rozpoczęcie własnego biznesu. Proponowanym produktem firmy ma być gama aktywnych surowców kosmetycznych lub farmaceutycznych (w szczególności przeciwko antybiotykoopornym szczepom bakteryjnym) produkowanych z bursztynu bałtyckiego dzięki technologii opracowanej w Amber Laboratories.
Paweł Zborny i Mateusz Kaźmierczak otrzymali wyróżnienie za biznesplan dotyczący autorskiej aplikacji LetMeNote do analizy i przetwarzania dźwięku. Podano, że za jej pomocą można przerabiać utwory muzyczne na zapis nutowy komputerowo, z dokładnością do 99 proc. przy jednoczesnym ograniczeniu kosztów, jakie generowałoby opracowywanie nut przez ludzi. Wyróżnieni otrzymali m.in. 10 tys. złotych.
Drugie wyróżnienie przyznano Mariuszowi Jakubowskiemu za Fairmental #PijeszFair. Biznesplan dotyczy kombuchy, bezalkoholowego napoju na bazie herbaty, który powstaje w procesie fermentacji przy udziale bakterii i drożdży. Słodki napar herbaty zamienia się w okresie od 7 do 20 dni w napój o bardzo dobrych właściwościach zdrowotnych. Wyróżniony otrzymał m.in. 5 tys. złotych.
Prezydent Gdyni, Wojciech Szczurek podczas uroczystości zapewniał, że „wszystkie projekty, które są zgłaszane do konkursu, otaczane są opieką, wsparciem i doradztwem”. Ocenił, że „jest to ogromny kapitał dla wszystkich tych, którzy w tym konkursie startują”. Prezydent jest przekonany, że „każdy z jego uczestników jest zwycięzcą”.
W tym roku najwięcej pomysłów dotyczyło: gastronomii (28), turystyki, rekreacji, sportu i rozrywki (27), ICT – (24) oraz designu, projektowania i sztuki (23). Ponad 170 pomysłów dotyczyło sektora usług, 24 branży handlowej i 36 produkcyjnej.
Ideą Konkursu jest umożliwienie realizacji pomysłów biznesowych przez ludzi, którzy albo nie mają jakichkolwiek doświadczeń w tym zakresie albo niewielkie i niezbyt udane. Organizatorzy starają się dotrzeć przede wszystkim do osób nie prowadzących jeszcze działalności gospodarczej lub działających na rynku mikro i małych przedsiębiorstw. Tegoroczna edycja skierowana była wyłącznie do studentów. Najwięcej projektów złożyli studenci Uniwersytetu Gdańskiego (88) i Politechniki Gdańskiej (53).
W trakcie konkursu przeprowadzane są szkolenia dla wszystkich uczestników w zakresie prawidłowej konstrukcji biznesplanów oraz zakładania działalności gospodarczej, spotkania z ekspertami w dziedzinie marketingu, księgowości czy prawa. Konkurs ma wspierać indywidualną przedsiębiorczość i pomagać jego uczestnikom w zakresie samorealizacji na rynku pracy.
Warunkiem stawianym laureatom „Gdyńskiego Biznesplanu” jest prowadzenie przyszłej działalności na terenie Gdyni (lub przeniesienie tam obecnej).
W organizowanym w Gdyni od 2003 r. konkursie wzięło udział prawie sześć tysięcy osób, które zgłosiły prawie 5,7 tysiąca pomysłów biznesowych.
Niezwykłe zabytki odkryte podczas remontu Żurawia
Thales inauguruje nowe centrum testowe dla fregat typu F126
Konferencja poświęcona morskiej flocie handlowej pod narodową banderą w murach Wydziału Nawigacyjnego UMG
20-lecie Polski w UE. Zwiedzanie latarń morskich 1 maja za złotówkę
Jak przetrwać i ratować na morzu? Ćwiczenia i badania na Bałtyku z udziałem studentów i pracowników uczelni morskich
Historia kołem się toczy. XVII-wieczny festyn pod Gdańskim Żurawiem