• <

Wynik wyszukiwania - "seafood" - Wiadomości

Badania puszkowanych łososi pomogły ocenić zmiany stanu mórz w ciągu 40 lat

Porównując próbki łososia zakonserwowane w puszkach, naukowcy z University of Washington ujawnili zmiany w morskich ekosystemach, jakie zachodziły w ciągu ostatniego czterdziestolecia. O wynikach tych analiz informują na łamach „Ecology and Evolution”.
11.04.2024

Łosoś pod lupą Komisji Europejskiej. Trwa śledztwo w sprawie zmowy cenowej norweskich firm

Komisja Europejska poinformowała producentów łososia z Norwegii - Cermaq, Grieg Seafood, Bremnes, Leroy, Mowi i SalMar, o swojej wstępnej opinii, zgodnie z którą naruszyli oni przepisy antymonopolowe Unii Europejskiej, tworząc zmowę rynkową w sprawie sprzedaży norweskiego łososia w UE.
25.01.2024

Nowa inwestycja dla offshoru w Świnoujściu

Euro Terminal jak wiele polskich spółek przygotowuje się do udziału w rozwoju polskiego rynku offshore. Ukończenie najnowszej inwestycji – rampy RO-RO to kolejny krok do rozwoju firmy i współpracy z kluczowymi graczami na rynku turbin wiatrowych. Razem z firmami tj. Vestas czy Orlen tworzą silny hub w zachodniopomorskim dla morskich farm wiatrowych.
05.10.2023

Pożar kutra rybackiego w Tacomie

Straż Przybrzeżna Stanów Zjednoczonych, Agencja Ochrony Środowiska (EPA) oraz Straż Pożarna w Tacoma kontynuują działania związane z pożarem, który wybuchł na statku rybackim Kodiak Enterprise, podczas gdy był on zacumowany w Trident Seafoods na szlaku wodnym Hylebos w Tacomie, w stanie Washington.
11.04.2023

Połowy homarów i krabów zagrażają populacji waleni?

W zeszłym roku Seafood Watch ustalił, że sieci używane do połowu homarów w Maine spowodowały w ostatnim czasie zaplątanie się wieloryba północnoatlantyckiego. To nie pierwszy taki przypadek, co zdaniem ekologów może przyczynić się do zagrożenia populacji tych morskich ssaków. Zachęcają również do usunięcia homara z listy zrównoważonej żywności, co z kolei grozi konfliktem z rybakami, dla których połowy skorupiaków to nie tylko biznes, ale źródło wielu miejsc pracy w rybołówstwie i branży stoczniowej.
20.03.2023

Rybołówstwo, akwakultura i ekosystemy morskie: przejście na czystą energię i ochrona ekosystemów jako czynniki zrównoważonego rozwoju i odporności

Komisja przedstawia dziś pakiet środków zmierzających do poprawy zrównoważenia i odporności unijnego sektora rybołówstwa i akwakultury. Obejmuje on cztery elementy: komunikat w sprawie transformacji energetycznej w unijnym sektorze rybołówstwa i akwakultury, plan działania na rzecz ochrony i odbudowy ekosystemów morskich dla zapewnienia zrównoważonego i odpornego rybołówstwa, komunikat w sprawie wspólnej polityki rybołówstwa dziś i jutro oraz sprawozdanie w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury.
21.02.2023

Rynek ryb w Unii Europejskiej. Polska poniżej średniej w spożyciu, powyżej w eksporcie

W 2021 r. spożycie produktów z ryb i owoców morza w krajach Unii Europejskiej rosło. W 2021 r. wydatki gospodarstw domowych na ryby i owoce morza w UE-27 wzrosły o 7% w porównaniu do 2020 r. Trend ten utrzymuje się od 2019 r. – informuje EUMOFA (European Market Observatory for Fisheries and Aquaculture Products) w najnowszym raporcie.
04.01.2023

Norwegia – rekordowy eksport ryb. Polska wiodącym importerem, ale nie konsumentem

Wartość eksportu norweskich ryb i innych produktów morza osiągnęła w I półroczu 2022 r. 70,1 mld NOK (7 mld USD). Jest to wzrost o 31%, czyli 16,4 mld NOK (1,6 mld USD) w porównaniu z pierwszym półroczem ubiegłego roku. Około 10% połowów i produkcji farm rybnych o wartości około 7 mld NOK trafiło do Polski.
18.08.2022

Forever Oceans otrzymuje największą na świecie koncesję na zrównoważoną produkcję owoców morza

14 stycznia odbyło się spotkanie Billa Biena, dyrektora generalnego Forever Oceans, największego innowatora w dziedzinie zrównoważonej produkcji owoców morza, z Jorge Seifem Juniorem, sekretarzem ds. akwakultury i rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa, Zwierząt Gospodarskich i Zaopatrzenia, którego celem było podpisanie umowy koncesyjnej, otwierającej Brazylii drogę do pozycji wschodzącego lidera w tej właśnie dziedzinie.
14.01.2022

Częściej jemy ryby, śledź rządzi na polskich stołach

Spożycie ryb w Polsce z roku na rok rośnie. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w tym roku wyniesie 14 kg na mieszkańca. Najchętniej jemy śledzie, mintaje i makrele.
04.11.2021

Ekolodzy: światowe spożycie ryb wzrosło w ciągu ostatnich 30 lat o ponad 120 proc.

Światowe spożycie ryb wzrosło w ciągu ostatnich 30 lat o ponad 120 proc. powodując rosnącą presję, by zwiększać połowy - zwraca uwagę dyrektor programu MSC w Polsce i Europie Centralnej Anna Dębicka. Wskazuje, że powoduje to, iż ponad 34 proc. stad ryb jest przeławianych.
08.06.2021

W. Brytania: Protest właścicieli firm połowowych po problemach z eksportem ryb do UE

Ponad 20 ciężarówek wyładowanych skorupiakami stanęło w poniedziałek w pobliżu siedziby brytyjskiego premiera i gmachu parlamentu w centrum Londynu. Właściciele firm połowowych protestują w ten sposób przeciw pobrexitowej biurokracji, która nie pozwoliła im na eksport towaru do UE.
18.01.2021

Ekologiczne opakowania ze skorup owoców morza

Wysokiej jakości opakowanie ma zasadnicze znaczenie dla trwałości produktów z owoców morza. Obecnie większość opakowań jest wykonana z plastiku jednorazowego użytku, co stanowi duże źródło zanieczyszczeń. Dlatego przemysł przetwórstwa spożywczego poszukuje zrównoważonych alternatyw, a finansowany ze środków UE projekt FISH4FISH jest częścią rozwiązania tego problemu.
30.12.2020

Ekolodzy: ponad 1/3 dziko żyjących stad ryb jest nadmiernie poławiana

Pod wodą nie widać katastrofy, jaką wyrządzamy środowisku, a ta może się zbliżać, bo ponad 1/3 dziko żyjących stad ryb jest nadmiernie poławiana - podkreśliła w rozmowie z PAP dyrektor programu MSC w Polsce i Europie Centralnej Anna Dębicka.
24.12.2020

Konsumenci „głosują widelcami” – nowa fala aktywizmu na rzecz ochrony zasobów morskich

Polscy konsumenci coraz częściej „głosują widelcami”, wybierając ryby i owoce morza ze zrównoważonych źródeł, a troska o nasz ocean napędza nową falę aktywizmu konsumenckiego. Wyniki badania przeprowadzonego przez agencję GlobeScan pokazują, że na przestrzeni ostatnich lat wzrosły obawy Polaków o środowisko, ale także ich chęć do działania na rzecz ochrony zasobów morskich.
05.11.2020

Ponad 60% Polaków spożywa ryby i owoce morza średnio raz w tygodniu

Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza każdego roku przeprowadza badania na 25 rynkach, w tym również w Polsce, dzięki którym pozyskuje informacje o nawykach żywieniowych konsumentów. Tegoroczne wyniki pokazują, że ponad 70% Polaków chciałoby zwiększyć ilość ryb i owoców morza w diecie. Są to pozytywne prognozy na przyszłość dla przetwórców i całego przemysłu rybnego, który może dostosowywać produkcję do potrzeb ludzi, które z roku na rok są coraz większe.
24.08.2020

50-lecie nowoczesnej akwakultury w Norwegii

W tym roku przypada 50. rocznica powstania pierwszej hodowli łososia w Norwegii, która zapoczątkowała powstanie norweskiej akwakultury. Wspomnienie historii i początków norweskich hodowców pokazuje ich ambicję, sukcesy i porażki. To dzięki nim dziś łosoś norweski jest dostępny na całym świecie.
17.08.2020

USA liderem zrównoważonych połowów kałamarnicy

29 czerwca br. rybołówstwo Seafreeze Limited i Sea Fresh z USA uzyskało certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC dla połowów kałamarnic. To osiągnięcie pokazuje, że USA jest niekwestionowanym liderem w produkcji certyfikowanych kałamarnic na świecie, jako że jedyne dwa rybołówstwa posiadające certyfikat MSC działają na wodach Atlantyku należących do USA.
11.08.2020

Wyśledź śledzia z MSC - Rynek śledzi ze zrównoważonych połowów

Śledź to jedna z najbardziej popularnych ryb morskich kojarzonych z polską kulturą kulinarną. Nieprzerwanie króluje na naszych stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia, karnawału, Ostatków czy Wielkiego Postu. Konsumenci coraz częściej decydują się na wybór certyfikowanych śledzi ze zrównoważonych połowów, zwracając uwagę na pochodzenie produktów oraz wpływ rybołówstwa na środowisko.
24.06.2020

Bohaterowie oceanów: zrównoważony przemysł rybny stawia czoła pandemii COVID-19

Wybuch pandemii COVID-19 wywarł do tej pory znaczny wpływ na przemysł, powodując szereg implikacji społeczno-gospodarczych. Zrównoważony przemysł rybny i jego pracownicy stoją aktualnie przed największymi w historii wyzwaniami, jakie niesie za sobą pandemia. Aby uchronić rynek przed utratą dostępności produktów rybnych i owoców morza, przemysł stawia na przedsiębiorcze i nowatorskie rozwiązania.
21.05.2020

Granty MSC dla projektów naukowo-badawczych wspierających zrównoważone połowy

Organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) ufundowała granty o łącznej wysokości ponad 650 tys. funtów. Zostały one przyznane w ramach funduszu Ocean Stewardship Fund rybołówstwom oraz grupom badawczym pracującym na rzecz ochrony oceanów oraz zasobów ryb i owoców morza.
11.05.2020

Longliner ze stoczni ALKOR wyruszył na próby morskie (foto, wideo)

Páll Jónsson wyruszył na próby morskie. To longliner dla Islandczyków budowany od podstaw w gdańskiej stoczni ALKOR. Jednostka ma być gotowa do końca tego roku.
05.10.2019

Targi Seafood Expo Global 2019

Minister Marek Gróbarczyk 8 maja 2019 roku odwiedził polski pawilon na targach Seafood Expo Global w Brukseli.
14.05.2019

2 maja - Światowy Dzień Tuńczyka

Od steków po sushi i kanapki, tuńczyk jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb na świecie. Tuńczyki poławiane były jeszcze w czasach średniowiecznych. Uważane były – i nadal są – za „królów mórz i oceanów”. Niestety popyt na te ryby spowodował przetrzebienie ich stad. 2 maja w Światowy Dzień Tuńczyka organizacja pozarządowa MSC zachęca do wspierania zrównoważonych połowów tuńczyka poprzez wybór certyfikowanych produktów.
30.04.2019

Polska na targach Seafood Expo Global 2019 w Brukseli

W dniach 7-9 maja dostępny będzie polski pawilon podczas tegorocznych targów Seafood Expo Global 2019 w Brukseli.
17.04.2019

Podsumowanie wizyty ministra Marka Gróbarczyka w Chińskiej Republice Ludowej

W czasie pięciodniowej wizyty w ChRL minister Marek Gróbarczyk spotkał się z ministrem ds. Zasobów Wodnych QU Dongyuiem, wiceministrem Rolnictwa i Obszarów Wiejskich E Jinpingiem oraz przedstawicielami ministerstwa Transportu Chin, ministrem Li Xiaopengiem i wiceministrem He Jianzhongiem.
06.12.2018

Kolejny ciekawy projekt stoczni Alkor - przedłużyli statek rybacki [foto,wideo]

W piątek z gdańskiej stoczni Alkor wypłynął przebudowany islandzki trawler Huginn VE 55. Kilka miesięcy temu jednostka trafiła do stoczni o około 10 procent krótsza. Podczas przebudowy trawler został m.in. rozcięty na dwie części, między które zostały wmontowane dodatkowe sekcje śródokręcia.
10.11.2018

W Polsce intensywnie rozwija się rynek produktów śledziowych z certyfikatem MSC

Kto z nas nie zna śledzia? Jest to chyba najbardziej popularna ryba morska kojarzona z polską kulturą kulinarną. Okres bożonarodzeniowy, karnawał, Ostatki, Wielki Post – to właśnie czas, w którym ryba ta króluje na naszych stołach, a konsumenci coraz częściej wybierają produkty śledziowe ze zrównoważonych połowów.
31.08.2018

Świętujemy Dzień Ryby

Ryby zapewniają żywność i utrzymanie dla 800 milionów ludzi na całym świecie. Problem w tym, iż zasoby dziko żyjących ryb kurczą się w zastraszającym tempie na skutek niezrównoważonych połowów. Aż 93% światowych zasobów ryb jest przełowionych lub poławianych na najwyższym możliwym poziomie. Sytuację pogarszają również zmiany klimatyczne, które negatywnie wpływają na ekosystemy morskie oraz zanieczyszczenia środowiska morskiego. Za 40 lat ryb może zabraknąć ryb na naszych stołach!
30.07.2018

Gdańska stocznia buduje statek rybacki dla Islandczyków (foto, wideo)

Tydzień temu położyli stępkę, już budują kadłub. W stoczni ALKOR w Gdańsku powstaje longliner na zamówienie islandzkiego armatora. Podpatrzyliśmy, jak przebiegają prace.
25.06.2018

Sighvatur już gotowy. Stocznia ALKOR zakończyła remont islandzkiego longlinera

Sighvatur GK 57 przekazany armatorowi. W sobotę po zakończonym remoncie jednostka wypłynęła z Gdańska do Islandii. W stoczni ALKOR zmieniła się nie do poznania.
18.06.2018

Statek rybacki dla Islandczyków wypłynął na próby morskie. W gdańskiej stoczni zmienił się nie do poznania (foto, wideo)

Sighvatur GK 57 na próbach morskich. Longliner wypłynął z Gdańska we worek. To 13. statek dla Islandczyków przebudowywany w stoczni ALKOR.
13.06.2018

Świętujemy Światowy Dzień Oceanów

Ten szczególny dzień został oficjalnie ustanowiony przez ONZ w 2009 roku i jest doskonałą okazją, aby pokazać piękno podwodnego świata, jak i problemy z którymi się zmaga. W tym dniu, ludzie na całym świecie podejmują szereg akcji mających na celu nagłośnienie jeszcze większego wsparcia na rzecz ochrony środowiska morskiego i dzikiej przyrody z nim związanej. Bez względu na to, gdzie mieszkamy, wszyscy jesteśmy zależni od mórz i oceanów oraz odpowiedzialni za ich stan. To właśnie woda stanowi ok. 70% powierzchni naszej planety.
08.06.2018

20-lecie Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb

Z okazji Jubileuszu 20-lecia powołania Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb (PSPR) 24-26 maja 2018 r. w Kołobrzegu odbyła się Konferencja Przetwórców Ryb pod honorowym patronatem Marka Gróbarczyka, Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej. Wydarzenie połączone było z promocją Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w kontekście możliwości uzyskania wsparcia w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze 2014-2020”.
28.05.2018

Islandzki statek rozcięty na dwie części. W gdańskiej stoczni trwa przebudowa (foto, wideo)

Za kilka miesięcy ten statek będzie jak nowy. Mowa o jednostce rybackiej Huginn VE 55, przebudowywanej obecnie w stoczni ALKOR w Gdańsku. Trawler został już m.in. rozcięty na dwie części, między które wmontowane zostaną specjalne wstawki śródokręcia.
28.05.2018

Islandczycy zaufali gdańskiej stoczni. ALKOR przebudowuje dla nich 14. statek (foto, wideo)

14. statek dla Islandczyków trafił na przebudowę do stoczni ALKOR. To jednostka rybacka Huginn VE 55. W Gdańsku zostanie m.in. przedłużona. Prace potrwają do końca sierpnia.
11.05.2018

Minister Gróbarczyk otworzył polskie stoisko na SeafoodExpo Global i spotkał się z komisarzem Vellą

Marek Gróbarczyk, minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej w środę oficjalnie otworzył polskie stoisko narodowe na targach SeafoodExpo Global. Towarzyszyli mu poseł Dorota Arciszewka-Mielewczyk, europoseł Czesław Hoc oraz arcybiskup Andrzej Dzięga. Na zaproszenie ministra polskie stoisko odwiedził komisarz Karmenu Vella.
26.04.2018

Gróbarczyk: chcemy coraz większego przetwórstwa ryb w Polsce

Polityka, którą chcemy realizować, to coraz większe przetwórstwo ryb w Polsce - powiedział w Brukseli minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Marek Gróbarczyk.
25.04.2018

Polscy wystawcy na targach owoców morza w Brukseli

Wiodący polscy przetwórcy promują polskie produkty rybne na największych na świecie targach owoców morza SeaFood Expo Global, które rozpoczęły się we wtorek w Brukseli.
24.04.2018

W Brukseli na SeafoodExpo Global

W dniach 24-26 kwietnia Bruksela jest po raz kolejny międzynarodową stolicą szeroko pojętego przetwórstwa rybnego. Ruszają targi SeafoodExpo Global – wydarzenie skupiające przetwórców związanych z globalnym rynkiem ryb i owoców morza. Ekspozycje odwiedza ponad 26 000 kupujących, dostawców oraz innych specjalistów ds. szeroko pojętego rynku rybołówstwa z ponad 140 krajów.
24.04.2018

MGMiŻŚ: Projekt pogłębienia toru wodnego Szczecin-Świnoujście uzyskał akceptację KE

Projekt pogłębienia toru wodnego Szczecin-Świnoujście uzyskał akceptację KE. Był jednym z tematów piątkowego spotkania ministra gospodarki morskiej Marka Gróbarczyka z unijnym komisarzem Karmenu Vellą.
06.04.2018

Zatopiona w Bałtyku amunicja chemiczna i ryby

Problem wpływu amunicji chemicznej na ekosystem Morza Bałtyckiego, na choroby ryb a nawet na zagrożenie zdrowia konsumentów tych ryb co pewien czas powraca na łamy mediów. W ostatnim czasie pojawiło się wiele alarmistycznych doniesień, przewidujących katastrofę ekologiczną z powodu korodujących beczek i amunicji zawierającej gazy bojowe, zatopionych po II Wojnie Światowej. Wyciekający z nich iperyt i inne środki toksyczne miałyby powodować masowe owrzodzenia u dorszy i zanieczyszczenia ryb zagrażające ludziom, którzy je jedzą. Bu
04.04.2018

Stocznia ALKOR przebudowuje już 13. statek dla Islandczyków (foto, wideo)

13. statek dla Islandii przebudowywany w stoczni ALKOR w Gdańsku. Tym razem to jednostka do połowu ryb o imieniu Sighvatur GK 57. Postęp prac we wtorek oceniali m.in. Kristján Þór Júlíusson, minister rybołówstwa i akwakultury Republiki Islandii, wraz z delegacją.
27.02.2018

Seminarium MSC podczas North Atlantic Seafood Forum w Bergen

Organizacja pozarządowa MSC zaprasza na seminarium Sustainability - Value for profitable Business, które odbędzie się 7 marca 2018 r. w Bergen w Norwegii podczas North Atlantic Seafood Forum (NASF).
15.02.2018

MSC wprowadza nowe wymogi dotyczące oceny rybołówstwa

MSC (Marine Stewardship Council) wzmacnia swoje działania na rzecz udoskonaleń w światowym rybołówstwie przez wprowadzenie nowych wymogów dotyczących oceny rybołówstw w Programie Certyfikacji Rybołówstwa MSC. Zgodnie z nowymi zasadami, wszystkie działania rybackie prowadzone podczas połowów na stadzie docelowym w trakcie jednego wypłynięcia w morze muszą zostać certyfikowane zgodnie ze Standardem Rybołówstwa MSC.
25.01.2018

PRS nadzorował przebudowę statku rybackiego

8 grudnia m/v STORMUR opuścił stocznię ALKOR Sp. z o.o. po przebudowie polegającej głównie na przedłużeniu jednostki poprzez wstawienie sekcji kadłubowej o dł. około 24 m.
12.12.2017

Przebudowa nietypowej jednostki dla islandzkiego armatora w stoczni ALKOR

Nowoczesny, wygodny i nietypowy. W stoczni ALKOR w Gdańsku trwa przebudowa specjalistycznej jednostki do połowu ryb dla islandzkiego armatora Stormur Seafood ehf. Statek został już m.in. wydłużony oraz podniesiono jego pokłady.
28.08.2017

W stoczni ALKOR trwa przebudowa nietypowej jednostki dla islandzkiego armatora. Byliśmy na pokładzie (foto, wideo)

Nowoczesny, wygodny i nietypowy. W stoczni ALKOR w Gdańsku trwa przebudowa specjalistycznej jednostki do połowu ryb dla islandzkiego armatora Stormur Seafood ehf. Statek został już m.in. wydłużony oraz podniesiono jego pokłady.
28.08.2017

Targi Seafood Expo Global w Brukseli dobiegły końca

Targi Seafood Expo Global w Brukseli dobiegły końca. Trzydniowe wydarzenie miało charakter globalny dla branży przetwórstwa rybnego. Ta wystawa, organizowana już od 24 lat jest największą tego typu na świecie i najbardziej prestiżową. Gromadzi 26 tysięcy kupujących, dostawców oraz firmy z branży. Corocznie prezentuje się tu ok. 1700 wystawców z 80 krajów.
27.04.2017

Ambitny cel MSC: certyfikacja 20% połowów morskich na świecie do roku 2020

Świętując dwudziesty rok działalności Marine Stewardship Council (MSC) wyznacza ambitną strategię na kolejne lata. Plan określa dążenie MSC, by do 2030 roku ponad jedna trzecia połowów morskich na świecie posiadała certyfikat lub uczestniczyła w programie MSC. Ambicją MSC jest również wzmocnienie zaangażowania i wpływu w krajach Globalnego Południa, w odniesieniu do Wielkich Ekosystemów Morskich (Large Marine Ecosystems/ LME), priorytetowych rynków i gatunków oraz wobec konsumentów, jednocześnie stale zapewniając wartość d
27.04.2017

W Brukseli wystartowały targi SeaFood Expo Global

Po raz pierwszy w trakcie targów zostało zorganizowane stoisko narodowe. Inauguracja polskiego pawilonu jest efektem działań Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej oraz osobistych starań Marka Gróbarczyka, ministra gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej.
25.04.2017

Seafood Expo. Stoisko narodowe na największych światowych targach przetwórstwa rybnego

Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej zaprasza na stoisko narodowe, zorganizowane po raz pierwszy przez resort na największych światowych targach przetwórstwa rybnego Global Seafood Expo w Brukseli. Udział w imprezie (w dniach 25-27 kwietnia) to dla nowoczesnych, konkurencyjnych polskich zakładów szansa na promocję i zagraniczne kontrakty.
09.04.2017

W stoczni ALKOR rozpoczął się kolejny etap nietypowej przebudowy (foto, wideo)

Nietypowa przebudowa w stoczni ALKOR w Gdańsku trwa. Po montażu środkowej części kadłuba i podniesieniu pokładów, rozbudowywana dla islandzkiego armatora Stormur Seafood ehf jednostka będzie teraz wyposażana i malowana. Prace mają zakończyć się jeszcze w tym roku.
30.03.2017

MSC pierwszym programem certyfikacji ryb i owoców morza uznanym przez GSSI

Marine Stewardship Council (MSC) jest pierwszym na świecie programem certyfikacji ryb i owoców morza, który został uznany przez Global Sustainable Seafood Initiative (GSSI) jako spełniający międzynarodowe wymogi w zakresie wiarygodności i rygoru.
15.03.2017

Podwójne wodowanie w stoczni Nauta

3 lipca w Zakładzie Stoczni Remontowej Nauta zostały zwodowane dwa częściowo wyposażone sejnery do połowu ryb. Obie jednostki spłynęły na wodę z pochylni B1, tym samym po raz pierwszy w historii pochylni został wykorzystany system umożliwiający podwójne wodowanie.
06.07.2015

Wyhodowane w UE — komisarz Damanaki wyraża poparcie dla europejskich hodowców ryb i owoców morza na wystawie Seafood Expo Global 2014

Hodowla ryb jest zdrowa i może pomóc w zwalczaniu przełowienia i ochronie dziko żyjących stad ryb. Takie przesłanie ma wystosować dzisiaj komisarz ds. gospodarki morskiej i rybołówstwa, Maria Damanaki, na specjalnie zorganizowanym wydarzeniu podczas światowej wystawy Seafood Expo Global w Brukseli.
08.05.2014

Seafood Connection w Polsce

Holenderski holding z Urk - Seafood Conection, jeden z największych dostawców mrożonych ryb i owoców morza na tamtejszy rynek, przejął 90% udziałów w polskiej Grupie Eurofish.
17.09.2010

Dziękujemy za wysłane grafiki.