• <
Kongres Polskie Porty 2030 edycja 2024

[WIDEO] Costa Cruises ochrzciła nowy flagowy wycieczkowiec

gm

20.06.2022 18:51
Strona główna Przemysł Jachtowy, Turystyka Morska, Żeglarstwo Morskie [WIDEO] Costa Cruises ochrzciła nowy flagowy wycieczkowiec

Partnerzy portalu

[WIDEO] Costa Cruises ochrzciła nowy flagowy wycieczkowiec - GospodarkaMorska.pl
Fot. Costa Cruises

Nowy flagowy statek linii wycieczkowych Costa Cruises - Costa Toscana - został ochrzczony w Barcelonie.

We czwartek 16 czerwca 2022 r. w porcie w Barcelonie odbył się uroczysty chrzest najnowszego statku włoskiego armatora Costa Cruises. Matką chrzestną Costa Toscana została Chanel – młoda piosenkarka, aktorka i tancerka, reprezentantka Hiszpanii w czasie tegorocznej edycji Konkursu Piosenki Eurowizji. Towarzyszyła ona kapitanowi, Pietro Sinisi, podczas przecinania wstęgi i rozbijania butelki o dziób statku. Imprezę poprowadziło dwóch wyjątkowych mistrzów ceremonii: Carlos Sobera i Flora Gonzalez, dwie gwiazdy hiszpańskiej telewizji. W tygodniu poprzedzającym uroczystość wystąpili oni w siedmiu odcinkach telewizyjnego „odliczania” do dnia ceremonii, nakręconych na pokładzie Costa Toscana. Wydarzenie zakończył występ włoskiego skrzypka Andrea Casta, grającego unikalnym świecącym smyczkiem na elektronicznych skrzypcach. Następnie impreza przeniosła się na zewnętrzny pokład Piazza del Campo, gdzie na gości czekał pokaz akrobatyczny „Molecule Show” z trzystoma kulami napełnionymi helem. W czasie rejsu z Barcelony do Walencji wystąpiła Meduza – najsłynniejsze na świecie włoskie trio producentów muzyki house. Na aperitif i uroczystą kolację dołączył hiszpański szef kuchni Ángel León, znany jako „szef morskiej kuchni” i prowadzący restaurację Aponiente, która otrzymała 3 gwiazdki Michelina.

Costa Cruises i Ángel León jeszcze bardziej zacieśniają współpracę, podejmując ponownie temat zrównoważonego rozwoju w zakresie ochrony środowiska. Fundacja Costa Cruises wspiera pionierski projekt: rozwój „morskiego ziarna”. Centrum badawcze Restaurant Aponiente rozpoczęło uprawę zostery morskiej w Zatoce Kadyksu. Roślina ta przyczynia się do zwiększenia bioróżnorodności morskiej, łagodzenia zmian klimatycznych, pochłaniając i magazynując duże ilości dwutlenku węgla. Jest też w stanie wyprodukować ze swoich nasion „superżywność” o wspaniałych właściwościach odżywczych, która w przyszłości może rozwiązać problem głodu i niedożywienia. Dzięki wsparciu Fundacji Costa Cruises, powierzchnia uprawna ogrodu oceanicznego, która obecnie wynosi około 3000 m2, może zostać powiększona o nowe obszary przybrzeżne.

Costa Toscana jest kolejnym, dziesiątym już, statkiem we flocie Costa Cruises. Armator prognozuje, że lato 2022 będzie czasem znacznego ożywienia w podróżach morskich. Według badań przeprowadzonych na zlecenie Costa Cruises przez Human Highway we Włoszech, Hiszpanii, Francji, Niemczech, Szwajcarii i Austrii, prawie 14 milionów Europejczyków chciałoby wybrać się w rejs w ciągu najbliższych 12 miesięcy. We wszystkich krajach morze jest ulubionym miejscem na relaks, a na idealny urlop składają się: odpoczynek, rozrywka, gastronomia i odkrywanie nowych miejsc.



Gospodarka Morska
Fot. Costa Cruises

Mario Zanetti, Prezes Costa Cruises, powiedział:

- To wielki zaszczyt świętować chrzest naszego statku Costa Toscana w Barcelonie – mieście, do którego jesteśmy szczególnie przywiązani. Zorganizowaliśmy imprezę, aby uczcić początek lata, oznaczający wznowienie podróży i początek wakacji. Impreza ma również pokazać kompleksowość oferty Costa: od wysokiej jakości gastronomii, przez różnorodną rozrywkę, po wyjątkowe doświadczenia na lądzie. Według najnowszych badań rynkowych, prawie 14 milionów Europejczyków marzy o popłynięciu w rejs w ciągu najbliższych 12 miesięcy, a rejsy wycieczkowe należą do podróży o największym potencjale odkrywania miejsc docelowych. Musimy wykorzystać to ożywienie, aby promować bardziej zrównoważoną turystykę, która szanuje środowisko naturalne i docenia lokalne społeczności. Nasze zaangażowanie w działania dla środowiska wyraża się nie tylko poprzez wykorzystywanie nowoczesnych technologii, takich jak napęd LNG w Costa Toscana, ale także poprzez wspieranie innowacyjnych projektów, których zakres wykracza poza sektor turystyczny. Przykładem może być projekt szefa kuchni Ángela Leóna.

Costa Toscana to prawdziwe pływające „inteligentne miasto”. Dzięki zastosowaniu skroplonego gazu ziemnego możliwe jest niemal całkowite wyeliminowanie emisji do atmosfery tlenków siarki (zerowa emisja) i cząstek stałych (redukcja o 95-100%), przy jednoczesnym znacznym obniżeniu emisji tlenków azotu (bezpośrednia redukcja o 85%) i CO2 (do 20%). Grupa Costa, do której należą włoska marka Costa Cruises i niemiecka AIDA Cruises, jako pierwsza na świecie w branży rejsów wycieczkowych zastosowała skroplony gaz ziemny, obecnie eksploatując cztery statki zasilane tą technologią: AIDAnova, Costa Smeralda, Costa Toscana i AIDACosma.




Gospodarka Morska
Fot. Costa Cruises

Ponadto na statku zastosowano kilka najnowocześniejszych innowacji technologicznych, których celem jest dalsze ograniczenie wpływu na środowisko. Woda na statku pochodzi z odsolonej wody morskiej. Zużycie energii jest zminimalizowane dzięki inteligentnemu systemowi wydajności energetycznej. Ponadto na statku wszystkie odpady podlegają recyklingowi. Drewno morskie wykorzystane w nowej restauracji Archipelago zostało odzyskane w ramach programu edukacji ekologicznej „Strażnicy Wybrzeża”, realizowanego przez Fundację Costa Crociere. Za każdy posiłek przygotowany w Archipelago, Costa Cruises przekazuje część dochodu na wsparcie projektów środowiskowych i społecznych.

Nowy statek jest hołdem dla Toskanii, rezultatem niezwykłego kreatywnego projektu, którego kuratorem był Adam D. Tihany. Projekt statku podkreśla zalety tego wspaniałego włoskiego regionu, Umeblowanie, oświetlenie, tkaniny i wszystkie akcesoria są zaprojektowane przez 15 artystów i wykonane we Włoszech na specjalne zamówienie Costa Toscana. Na gości czekają niezwykłe atrakcje, w tym między innymi: Solemio Spa, strefy rozrywkowe, tematyczne kawiarnie stworzone we współpracy z głównymi włoskimi markami oraz 21 restauracji i stref gastronomicznych, w tym restauracja Archipelago, oferująca menu stworzone dla Costy przez trzech wspaniałych szefów kuchni, Bruno Barbieri, Hélène Darroze i Ángela León. Na najmłodszych czekają Splash AcquaPark, ze zjeżdżalnią zlokalizowaną na najwyższym pokładzie, nowa strefa z grami wideo oraz Squok Club.

W sezonie letnim 2022 Costa Toscana będzie pływać w tygodniową trasę z postojami w najpiękniejszych miastach w zachodniej części Morza Śródziemnego: Savonie, Civitavecchii/Rzymie, Neapolu, Ibizie, Walencji i Marsylii. W sezonie jesiennym miejsce Ibizy zajmie Palma de Mallorca. Costa Toscana przygotowała dla swoich gości atrakcyjną ofertę wycieczek, dzięki której mogą odkrywać najbardziej autentyczne lokalne tradycje, smaki i kolory.


Gospodarka Morska
Fot. Costa Cruises

Partnerzy portalu

taurus_sea_power_390x100_gif_2020

Dziękujemy za wysłane grafiki.