jm
Na Terminalu Cukrowym przy Nabrzeżu Wiślanym w Porcie Gdańsk trwa załadunek masowca AK Halima. Na jednostkę ładowany jest wyprodukowany w Polsce cukier.
W Porcie Gdańsk, na Terminalu Cukrowym, będącym częścią Krajowej Grupy Spożywczej, trwa załadunek masowca AK Halima. Ładownie 150-metrowego statku, pływającego pod banderą Barbadosu, wypełniają się 50-kilogramowymi workami z polskim cukrem. Jednostka zabierze tym samym łącznie ok. 22 tys. ton cukru na eksport. To już drugi statek w 2024 roku, obsługiwany w terminalu.
Port Gdańsk opisuje drogę, jaką pokonuje cukier, zanim trafi do ładowni statku. Najpierw podróżuje z silosu magazynowego (to jeden z najwyższych obiektów w mieście – 56 metrów) do magazynu, gdzie na specjalnych stanowiskach jest pakowany w worki. Dopiero stamtąd taśmociągiem transportowany jest na statek. Tam cały ładunek jest pieczołowicie układany.
Port ponadto przypomina, że cukier eksportowany jest w Gdańsku nie tylko z Terminalu Cukrowego, ale także w formie skonteneryzowanej poprzez Baltic Hub.
Sam Terminal Cukrowy Krajowej Grupy Spożywczej ruszył jesienią 2019 roku. Obiekt został usytuowany na Nabrzeżu Wiślanym, dzięki czemu może obsługiwać statki o dużej ładowności. Inwestycja pochłonęła ponad 100 mln ton. Rocznie terminal może przeładowywać około 300 tys. ton cukru. W skład kompleksu wchodzą silos o pojemności 50 000 ton, pakownia cukru, magazyn logistyczny produktu gotowego o pojemności około 8 000 ton i wysokości użytkowej 12 metrów, pomieszczenia biurowe oraz infrastruktura Nabrzeża Wiślanego umożliwiającą bezkolizyjną komunikację drogowo-kolejową.
Konosament – wydanie ładunku na podstawie LOI
Idą zmiany w Porcie Gdynia. Demontaż Bühlera na Nabrzeżu Indyjskim
Zmiany w Chińsko-Polskim Towarzystwie Okrętowym S.A. "Chipolbrok"
Unimot przygotowuje dodatkową infrastrukturę importową dla LPG
W Baltimore otwarto trzecią, tymczasową trasę w pobliżu zniszczonego mostu
MI przygotuje projekt rozporządzenia ws. planu zagospodarowania przestrzennego wód portu morskiego w Dziwnowie