• <
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Zrównoważone połowy znaczą więcej dla oceanów

8 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Oceanów. To doskonała okazja, aby celebrować piękno i bogactwo podmorskiego świata, ale także lepiej zrozumieć, w jaki sposób nasze działania wpływają na ekosystemy morskie. Organizacja pozarządowa MSC zaprasza do wspólnej edukacji, pokazując w jaki sposób zrównoważone połowy pomagają chronić morską bioróżnorodność i dlaczego znaczą więcej nie tylko dla oceanów, ale także dla nas wszystkich.

05.06.2024, 12:03
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Raport ONZ. Czy oceany nas wyżywią?

Najnowszy raport UN FAO pokazuje ogromne zapotrzebowanie na ryby i owoce morza dla zapewnienia globalnego bezpieczeństwa żywnościowego rosnącej populacji. Jednocześnie eksperci wskazują na konieczność „niebieskiej transformacji” i zrównoważonego zarządzania rybołówstwem, by zachować zasoby oceanów w dobrej kondycji.

05.07.2022, 13:32

Światowy Dzień Oceanów. Co wspólnego mają banany z ochroną oceanów?

8 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Oceanów. To doskonała okazja, aby celebrować piękno i bogactwo podmorskiego świata, ale także lepiej poznać i zrozumieć morskie ekosystemy. Organizacja MSC zaprasza w niezwykłą podróż w głąb oceanów – wirtualną lub w 13 miastach w całej Polsce – podczas której poznamy innowacyjne, a czasem zaskakujące rozwiązania, które pomagają chronić oceany i ich mieszkańców. Dowiemy się także, jak każdy z nas może włączyć się w działania na rzecz naszej Błękitnej Planety.

07.06.2022, 13:30
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

Z powodu przełowienia tracimy pożywienie dla 72 mln ludzi

Według obliczeń organizacji pozarządowej MSC (Marine Stewardship Council) z powodu nieodpowiedniego zarządzania zasobami mórz i oceanów, rocznie tracimy białko, pozwalające wyżywić 72 mln ludzi. Zrównoważone zarządzanie zasobami ryb i owoców morza oznaczałoby więcej pożywienia, które mogłoby zaspokoić potrzeby rosnącej populacji mieszkańców naszej planety.

18.01.2021, 12:40
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

2 maja - Światowy Dzień Tuńczyka

Od steków po sushi i kanapki, tuńczyk jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb na świecie. Tuńczyki poławiane były jeszcze w czasach średniowiecznych. Uważane były – i nadal są – za „królów mórz i oceanów”. Niestety popyt na te ryby spowodował przetrzebienie ich stad. 2 maja w Światowy Dzień Tuńczyka organizacja pozarządowa MSC zachęca do wspierania zrównoważonych połowów tuńczyka poprzez wybór certyfikowanych produktów.

30.04.2019, 10:29
Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo

MSC pierwszym programem certyfikacji ryb i owoców morza uznanym przez GSSI

Marine Stewardship Council (MSC) jest pierwszym na świecie programem certyfikacji ryb i owoców morza, który został uznany przez Global Sustainable Seafood Initiative (GSSI) jako spełniający międzynarodowe wymogi w zakresie wiarygodności i rygoru.

15.03.2017, 14:41
nauta_2024

Dziękujemy za wysłane grafiki.