Jeden dzień, trzy posiłki i tony jedzenia. Tak wyglądał jadłospis dla 3348 członków załogi USS Intrepid.
Armia nie może działać na pusty żołądek. Amerykańska Marynarka Wojenna nie jest wyjątkiem od tej reguły, zwłaszcza jeśli chodzi o marynarzy z lotniskowca USS Intrepid. Amerykańskie muzeum Intrepid Sea, Air & Space udostępniło dane związane z wyżywieniem załogi, która służyła na okręcie podczas II wojny światowej.
Lista produktów
6 tysięcy ziemniaków
226 kg owoców
952 kg mięsa
492 103 litrów wody
54 kg soli
340 pudełek śmietany
1000 puszek warzyw konserwowych
408 kg świeżych warzyw
5 kg przypraw
10800 kostek masła
4200 jaj
9900 kromek chleba
Dodajmy, że historia USS Intrepid była bardzo burzliwa. Okręt przeżył japońskie ataki kamikaze i torpedowe, służył również na wojnie w Wietnamie. Ostatecznie został wycofany ze służby w 1974 roku i jest obecnie zacumowany na rzece Hudson w Nowym Jorku. Mieści się na nim Muzeum Intrepid Sea, Air & Space.
Okręty podwodne mieczem sił morskich. Model odstraszania morskiego definiujący równowagę strategiczną
Na plaży w Lipawie został znaleziony dron. Łotweskie wojsko go zidentyfikowało
ARP S.A. podpisało trzy listy intencyjne w sektorze defence. Celem wzmocnienie krajowego potencjału obronnego
Polska i Norwegia współautorami bezpieczeństwa Bałtyku
Szef MON: zespół zadaniowy ds. programu ORKA przygotował rekomendacje dla rządu
Przełożony start rakiety z polskimi satelitami. Pozwolą skuteczniej monitorować sytuację na Bałtyku