• <

Wynik wyszukiwania - "ekosystem morski" - Wiadomości

Jak na ekosystem morski wpływa mikroplastik? Raport SodaStream

Jest w glebie, morzu, deszczu, żywności, wodzie pitnej, a nawet ludzkim krwiobiegu. Mowa o mikroplastiku, czyli maleńkich elementach tworzyw sztucznych. Naukowcy od kilku lat biorą je pod lupę, aby zbadać wpływ mikrocząsteczek na zdrowie człowieka i stan środowiska. Czy ich wnioski dają powody do obaw?
29.12.2023

U wybrzeży Hiszpanii pojawiła się meduza o 24 oczach

U wybrzeży Hiszpanii, zwłaszcza Katalonii, pojawiła się nowa odmiana meduzy, zwanej pudełkową ze względu na swój przypominający sześcian kształt - poinformowały media w Hiszpanii. Należy do rodziny Carybdea marsupialis, a jej najbardziej zadziwiającą cechą są 24 oczy zwane ropaliami, rozmieszczone w czterech skupiskach po sześć wokół ciała parzydełkowca.
26.08.2023

Do uzgodnień trafił projekt rozporządzenia ws. przyjęcia planu zagospodarowania przestrzennego morskich wód wewnętrznych Zalewu Wiślanego

Do uzgodnień trafił projekt rozporządzenia w sprawie przyjęcia planu zagospodarowania przestrzennego morskich wód wewnętrznych Zalewu Wiślanego. Pozwala on m.in. zdefiniować uwarunkowania, stan zagrożenia środowiska i możliwości wykorzystania obszaru objętego planem.
24.08.2023

Ørsted rozpoczyna budowę 2 nowych farm wiatrowych na Morzu Północnym

Aktualnie Ørsted realizuje projekt budowy 2 nowych farm wiatrowych na Morzu Północnym. Przygotowane już fundamenty dla Gode Wind 3 oraz Riffgrund 3 wyznaczają pierwszy etap tego przedsięwzięcia. Docelowo obie farmy będą dostarczać łączną moc 1,1 gigawata mocy już od 2025 r.
15.08.2023

Fugro – monitoring bioróżnorodności na MFW za pomocą eDNA

Holenderska firma Fugro, specjalizująca się w geodanych, rozpoczęła projekt BeWild, którego celem jest pomiar bioróżnorodności na morskich farmach wiatrowych.
10.05.2023

Zanieczyszczenie światłem zagraża ekosystemom morskim

Zanieczyszczenie światłem jest powszechne i rozszerza się też na obszary morskie. Różnica między intensywnością i cyklami światła naturalnego i sztucznego była do tej pory słabo zbadana. Sprawie przyjrzeli się naukowcy z brytyjskiego Laboratorium Morskiego w Plymouth.
15.01.2023

Brytyjczycy chcą zbadać wpływ offshore wind na bioróżnorodność morską

Naukowcy z Uniwersytetu Bangor prowadzą badania w ramach nowego projektu ECOWind-ACCELERATE o wartości 2 mln funtów, który ma na celu zidentyfikowanie korzystnego wpływu farm wiatrowych na bioróżnorodność morską.
24.09.2022

Raport ONZ. Czy oceany nas wyżywią?

Najnowszy raport UN FAO pokazuje ogromne zapotrzebowanie na ryby i owoce morza dla zapewnienia globalnego bezpieczeństwa żywnościowego rosnącej populacji. Jednocześnie eksperci wskazują na konieczność „niebieskiej transformacji” i zrównoważonego zarządzania rybołówstwem, by zachować zasoby oceanów w dobrej kondycji.
05.07.2022

Kto uwolni bałtycki potencjał floating wind?

Tegoroczna seria wydarzeń związanych z rozwojem pływającej morskiej energetyki wiatrowej sugeruje, że podsektor technologii wiatrowej, który długo pozostawał w cieniu, może wreszcie zacząć się dynamicznie rozwijać i w znaczącym stopniu przyczynić się nie tylko do dekarbonizacji, ale także wzrostu gospodarczego.
07.06.2022

Degradacja Bałtyku postępuje. Nowy plan naprawczy wymaga pilnego wdrożenia

Przywrócenie dobrego stanu środowiska morskiego Bałtyku – to główny cel uwzględniony w znowelizowanej wersji Bałtyckiego Planu Działań HELCOM (BSAP), który został przygotowany w ramach prac Komisji Ochrony Środowiska Morskiego Bałtyku (Komisji Helsińskiej – HELCOM). Z poprzedniej, która zakładała osiągnięcie tego samego celu do końca 2021 roku, w całości udało się zrealizować tylko 25 proc. zadań.
08.02.2022

Ubezpieczyciel X-Press Pearl wypłaca 2,5 miliona dolarów na oczyszczanie środowiska

Ubezpieczyciel statku X-Press Pearl zgodził się zapłacić dodatkowe 2,5 miliona dolarów odszkodowania za szkody w środowisku naturalnym, wyrządzone w związku z katastrofą statku u wybrzeży Colombo na Sri Lance w maju.
29.12.2021

Spada populacja dziko żyjących ryb. Wśród zagrożonych gatunków jest śledź [WIDEO]

Na wigilijnym stole w Polsce tradycyjnie królują dania rybne. Według firmy badawczej Nielsen konsumpcja ryb w Polsce w miesiącach zimowych wynosi 40 proc. całorocznej sprzedaży. Tymczasem z najnowszego raportu „SOFIA” Światowej Organizacji Żywności wynika, że 1/3 pozyskiwanych obecnie ryb jest poławianych powyżej limitów naukowych, stwarzając ryzyko wyginięcia niektórych gatunków. Dotyczy to również gatunków popularnych wśród polskich konsumentów.
23.12.2021

Reach Subsea kupuje norweskiego dostawcę rozwiązań w zakresie monitoringu geofizycznego MFW i CCS

Reach Subsea zawarł umowę z Equinor Ventures w sprawie przejęcia OCTIO, dostawcy rozwiązań w zakresie monitoringu geofizycznego dla pól wydobywczych węglowodorów i zbiorników do składowania CO2.
20.12.2021

Dryfujący wulkaniczny pumeks zbliża się do Tokio, zagraża ekosystemowi i rybołówstwu

Olbrzymie ilości pumeksu z erupcji podwodnego wulkanu unoszą się na powierzchni morza i zbliżają do okolic Tokio. Warstwa pumeksowych kamieni blokuje światło, zagraża morskim zwierzętom, zakłóca rybołówstwo i turystykę – podała we wtorek agencja Kyodo.
17.11.2021

Polscy rybacy z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. Szansa na nowe rynki

Cztery organizacje rybołówstwa z polskiego Wybrzeża oficjalnie otrzymały właśnie certyfikat MSC dotyczący połowu na Bałtyku trzech gatunków ryb płaskich – storni (popularnie zwanej flądrą), gładzicy i turbota. To dowód na to, że polscy rybacy łowią je w sposób zrównoważony, pozwalając zachować stada ryb w dobrej kondycji oraz nie szkodząc środowisku naturalnemu. To pierwszy na świecie certyfikat dla turbota i storni, co pozwoli polskim rybakom dotrzeć do nowych klientów i zwiększyć konkurencyjność na rynku. Tym bardziej że dla co
29.09.2021

Prezes PSEW: "Farmy wiatrowe na Bałtyku są faktem, odwrotu nie ma. Teraz liczy się współpraca, dialog i edukacja" [ROZMOWA]

- Bezsensowna byłaby inwestycja, która miałaby zburzyć inne ekosystemy - mówi Janusz Gajowiecki, prezes Polskiego Stowarzyszenia Energetyki Wiatrowej w rozmowie na temat stanu obecnego i przyszłości polskich farm wiatrowych, legislacji oraz wpływu farm na ekosystem morski.
10.08.2021

Morska Energetyka Wiatrowa na świecie – cz. 3 Holandia

W kolejnej odsłonie Morskiej Energetyki Wiatrowej na świecie, będącej kontynuacją Morska Energetyka Wiatrowa na świecie – cz. 1 USA - GospodarkaMorska.pl Morska Energetyka Wiatrowa na Świecie – cz. 2 Dania - GospodarkaMorska.pl autorzy przyjrzą się regulacjom normującym inwestycje związane z morskimi farmami wiatrowymi na holenderskich obszarach morskich.
03.08.2021

MSC przyznało granty dla projektów naukowo-badawczych wspierających zrównoważone rybołówstwo

Organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) przyznała granty o łącznej wartości 650 tys. GBP na realizację projektów naukowo-badawczych wspierających zrównoważone rybołówstwo oraz ochronę ekosystemów morskich m.in. projekty na rzecz zwiększenia bezpieczeństwa obserwatorów na statkach czy ograniczenia przyłowu.
28.04.2021

Po co sprawdzać certyfikat przed zakupem ryby?

Białe ryby to jedne z najpopularniejszych ryb wśród polskich konsumentów. Wybierając dorsza, mintaja, mirunę, morszczuka czy halibuta warto sprawdzić także czy posiadają one niebieski certyfikat MSC, dzięki czemu nasz wybór przysłuży się zachowaniu zdrowych ekosystemów morskich.
12.02.2021

Czy wystarczy śledzi na kolejne święta?

Nikt z nas nie wyobraża sobie świąt bez pysznego śledzia czy tradycyjnej ryby po grecku. Tymczasem problem nadmiernych połowów i nieodpowiedniego zarządzania rybołówstwem może na zawsze wykreślić z naszego menu wiele gatunków ryb. To czy dzikie ryby pozostaną obecne na świątecznym stole także w przyszłości zależy od odpowiedzialnych decyzji producentów, sieci handlowych, rządów, ale także nas wszystkich! Organizacja pozarządowa MSC kolejny rok z rzędu organizuje świąteczną kampanię edukacyjną przypominając, aby na święta, tak sam
23.12.2020

Konsumenci „głosują widelcami” – nowa fala aktywizmu na rzecz ochrony zasobów morskich

Polscy konsumenci coraz częściej „głosują widelcami”, wybierając ryby i owoce morza ze zrównoważonych źródeł, a troska o nasz ocean napędza nową falę aktywizmu konsumenckiego. Wyniki badania przeprowadzonego przez agencję GlobeScan pokazują, że na przestrzeni ostatnich lat wzrosły obawy Polaków o środowisko, ale także ich chęć do działania na rzecz ochrony zasobów morskich.
05.11.2020

17-letni syn polskich imigrantów chroni ekosystem morski i pomaga dzieciom w Afryce

Lex Szymczyk, 17-letni licealista z nowojorskiego Long Island, jest nie tylko wzorowym uczniem, ale angażuje się społecznie. Założył dwie organizacje non-profit, których ambicją jest ochrona ekosystemu morskiego w jego sąsiedztwie i pomoc afrykańskim dzieciom.
20.09.2020

Naukowcy wkrótce ujawnią więcej informacji nt. niebieskiej dziury w oceanie

Posiadamy dużo informacji na temat przestrzeni kosmicznej i planet, niż na temat oceanów, które przecież konsekwentnie badamy. Morze daje pożywienie wielu żywym organizmom, a ta biosfera stała się nawet ważniejsza niż wcześniej myśleliśmy.
11.08.2020

Międzynarodowe rybołówstwo śledzia i szprota z Morza Bałtyckiego z certyfikatem MSC

Międzynarodowe duńsko-estońsko-niemiecko-szwedzkie rybołówstwo śledzia i szprota na Morzu Bałtyckim na początku lipca 2020 r. otrzymało certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC.
17.07.2020

Rozpoczyna się ocena polskich połowów ryb płaskich pod kątem certyfikacji MSC

Organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) realizuje wiodący na świecie, niezależny program certyfikacji rybołówstw i znakowania ryb oraz owoców morza pochodzących ze zrównoważonych połowów. Standard Zrównoważonego Rybołówstwa MSC jest owocem ponad 20-letniej współpracy z naukowcami, przedstawicielami przemysłu rybnego oraz organizacjami działającymi na rzecz ochrony przyrody i odzwierciedla najnowszą wiedzę naukową oraz najlepsze praktyki w zakresie zarządzania rybołówstwem.
13.07.2020

Rybołówstwo tuńczyka z Indonezji i Papui Nowej Gwinei z certyfikatem MSC

Połowy ryb są kluczowe dla gospodarki światowej, wpływają na bezpieczeństwo żywieniowe i ekonomiczne. W 2018 r. wartość światowego rynku tuńczyka osiągnęła 11,6 mld USD, a tylko w rejonie Azji i Pacyfiku przemysł tuńczykowy zatrudnia ponad 6 mln osób. Niestety ogromny popyt na tuńczyka skutkuje zach
25.06.2020

Wyśledź śledzia z MSC - Rynek śledzi ze zrównoważonych połowów

Śledź to jedna z najbardziej popularnych ryb morskich kojarzonych z polską kulturą kulinarną. Nieprzerwanie króluje na naszych stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia, karnawału, Ostatków czy Wielkiego Postu. Konsumenci coraz częściej decydują się na wybór certyfikowanych śledzi ze zrównoważonych połowów, zwracając uwagę na pochodzenie produktów oraz wpływ rybołówstwa na środowisko.
24.06.2020

Polskie rybołówstwo szprota i śledzia przystępuje do oceny MSC

Polskie organizacje rybackie poławiające bałtyckiego szprota i śledzia przystąpiły do oceny według Standardu Zrównoważonego Rybołówstwa MSC, który służy do ewaluacji rybołówstw pod kątem ich wpływu na dzikie populacje ryb, oddziaływania na ekosystem morski oraz sposobu zarządzania. Oceny dokonuje zespół niezależnych naukowców i ekspertów z jednostki certyfikującej SAI Global.
03.06.2020

Czy Bałtykowi grozi katastrofa ekologiczna? Wywiad z prof. Jackiem Bełdowskim

Czy Bałtykowi grozi katastrofa ekologiczna? Od lat naukowcy i politycy zadają to pytanie i wspólnie szukają na nie odpowiedzi. Dlaczego jest to tak ważne? Na dnie Morza Bałtyckiego od dziesiątek lat zalegają ogromne pokłady broni chemicznej, powojennej amunicji, trujących środków bojowych i wraków okrętów pełnych ciężkiego paliwa. Pozbycie się ich jest nie lada wyzwaniem. Czy stanowią realne zagrożenie dla ekosystemu morskiego? Na to pytanie oraz na wiele innych odpowiadał prof. Jacek Bełdowski, wiceprzewodniczący R
16.03.2020

Nic nie jest w stanie uchronić raf koralowych przed zagładą? Naukowcy przewidują, że znikną za 80 lat

Ponure wnioski po dorocznym spotkaniu Ocean Sciences. Jak przekonywali naukowcy z hawajskiego uniwersytetu w Mānoa, siedliska koralowców znikną do 2100 roku, niezależnie od kroków, które podejmą ludzie, aby je ratować.
23.02.2020

Morze możliwości, morze zagrożeń - I Kongres Bezpieczeństwa Morskiego RP z okazji 100-lecia Zaślubin Polski z Morzem (wideo,foto)

Wczoraj w hotelu Courtyard Marriot Waterfront Gdynia odbył się I Kongres Bezpieczeństwa Morskiego z okazji 100 lat zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim. Wydarzenie zgromadziło ekspertów z instytucji państwowych, przedstawicieli Marynarki Wojennej RP i naukowców. Kongres był okazją do omówienia tematów kluczowych z punktu widzenia zapewnienia bezpieczeństwa morskiego kraju biorąc pod uwagę uwarunkowania technologiczne, polityczno-militarne, gospodarcze i społeczne. Współorganizatorami wydarzenia było Biuro Bezpieczeństwa Naro
12.02.2020

Naukowcy: Nagrzewanie się wody prowadzi do natychmiastowej śmierci koralowców

Nagrzewanie się wody w oceanach do wysokich temperatur, które zdarza się coraz częściej, może wywoływać niemal natychmiastową śmierć koralowców - alarmuje w piątek portal BBC News, przytaczając badania naukowców zajmujących się Wielką Rafą Koralową.
09.08.2019

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Oceanów

Ocean zapewnia utrzymanie milionom, a żywność - miliardom ludzi na świecie. Ogromna większość (94%) wszystkich występujących na Ziemi organizmów żyje właśnie w oceanach. To woda, jej temperatura, zachodzące w niej procesy chemiczne, a także prądy morskie, napędzają życie na Ziemi oraz sprawiają, że ludzkość może istnieć. Co drugi oddech, bo aż połowę zawartości tlenu w atmosferze, zawdzięczamy właśnie produkującym go oceanom.
08.06.2019

2 maja - Światowy Dzień Tuńczyka

Od steków po sushi i kanapki, tuńczyk jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb na świecie. Tuńczyki poławiane były jeszcze w czasach średniowiecznych. Uważane były – i nadal są – za „królów mórz i oceanów”. Niestety popyt na te ryby spowodował przetrzebienie ich stad. 2 maja w Światowy Dzień Tuńczyka organizacja pozarządowa MSC zachęca do wspierania zrównoważonych połowów tuńczyka poprzez wybór certyfikowanych produktów.
30.04.2019

Bałtyk: morze problemów! (wideo)

99,7% powierzchni Polski leży w zlewisku Morza Bałtyckiego. Oznacza to, że każdy z nas, często nie zdając sobie z tego sprawy, ma wpływ na stan Bałtyku. Nasze morze boryka się z wieloma problemami!
22.03.2019

Duńscy, szwedzcy, niemieccy i estońscy rybacy przystąpili do certyfikacji bałtyckiego śledzia i szprota

Duńskie, szwedzkie, niemieckie i estońskie rybołówstwa śledzia i szprota bałtyckiego przystąpiły do oceny według Standardu Zrównoważonego Rybołówstwa MSC. Proces oceny potrwa około 12 miesięcy i zakończy się do końca listopada 2019 roku. Za przeprowadzenie oceny odpowiedzialna jest niezależna jednostka certyfikująca Lloyd's Register (Acoura).
30.10.2018

W Polsce intensywnie rozwija się rynek produktów śledziowych z certyfikatem MSC

Kto z nas nie zna śledzia? Jest to chyba najbardziej popularna ryba morska kojarzona z polską kulturą kulinarną. Okres bożonarodzeniowy, karnawał, Ostatki, Wielki Post – to właśnie czas, w którym ryba ta króluje na naszych stołach, a konsumenci coraz częściej wybierają produkty śledziowe ze zrównoważonych połowów.
31.08.2018

Pierwsze rybołówstwo langusty karaibskiej otrzymało certyfikat MSC

Nassau, Bahamy – Rybołówstwo langusty karaibskiej (Panulirus argus), jako pierwsze na świecie rybołówstwo z Karaibów przystąpiło do programu MSC i w dniu 7 sierpnia 2018 roku otrzymało certyfikat MSC nadany przez niezależną jednostkę certyfikacyjną Control Union Pesca Ltd. Bahamy dołączyły tym samym do grona rybołówstw z państw rozwijających się, których udział w programie certyfikacji MSC stale rośnie i obecnie wynosi już 8%.
13.08.2018

Rośnie światowa konsumpcja ryb. Portugalczycy zjadają nawet 90 kg rocznie na osobę, Polacy tylko 12 kg

Tempo wzrostu konsumpcji ryb na świecie już dwukrotnie przewyższa tempo wzrostu liczby ludzi. Średnio każdy zjada ponad 20 kg ryb rocznie. Szacuje się, że stanowią one ważne źródło białka dla 3,2 mld osób. W Polsce ryby jemy mniej chętnie – blisko 12 kg rocznie, w dużej mierze ze względu na cenę. Najczęściej wybieramy śledzia, łososia i ryby białe. Ważne, żeby konsument wiedział, skąd pochodzi dana ryba i czy została połowiona w sposób zrównoważony – podkreślają eksperci. Obecnie już nawet co trzecia ryba jest poławiana w
02.08.2018

Pierwsze fińskie rybołówstwo otrzymało certyfikat MSC

Fińskie rybołówstwo bałtyckiego śledzia i szprota (Baltic herring and sprat trawl and trap net fishery) jako pierwsze w Finlandii otrzymało certyfikat MSC, uzyskując wysokie oceny w ramach wszystkich zasada Standardu Zrównoważonego Rybołówstwa MSC. Uzyskanie certyfikatu przez fińskie rybołówstwo śledzia i szprota, sprawiło, że około 95% całkowitych fińskich połowów jest zgodnych ze standardami MSC. WWF Finlandia gratuluje Fińskiemu Związkowi Rybackiemu (Suomen Ammattikalastajaliiton, SAKL) zakończonego sukcesem procesu ce
12.07.2018

Świętujemy Światowy Dzień Oceanów

Ten szczególny dzień został oficjalnie ustanowiony przez ONZ w 2009 roku i jest doskonałą okazją, aby pokazać piękno podwodnego świata, jak i problemy z którymi się zmaga. W tym dniu, ludzie na całym świecie podejmują szereg akcji mających na celu nagłośnienie jeszcze większego wsparcia na rzecz ochrony środowiska morskiego i dzikiej przyrody z nim związanej. Bez względu na to, gdzie mieszkamy, wszyscy jesteśmy zależni od mórz i oceanów oraz odpowiedzialni za ich stan. To właśnie woda stanowi ok. 70% powierzchni naszej planety.
08.06.2018

Ankieta wędkarska dla zwolenników morskich połowów

Połowy wędkarskie w wodach morskich z roku na rok gromadzą coraz większą rzeszę zwolenników. Różnorodność gatunków ryb i metod połowu umożliwiają połączenie aktywnego wypoczynku z możliwością przeżycia morskiej przygody. Atrakcyjność połowów wędkarskich w morzu bezpośrednio odzwierciedla liczba licencji wydanych przez Okręgowe Inspektoraty Rybołówstwa Morskiego, sięgająca w ostatnich latach 40 tysięcy rocznie. Połowy rekreacyjne stanowią ważny komponent w modelu zarządzania zasobami naturalnymi Morza Bałtyckiego, którego naukowe
22.03.2018

Świętuj Dzień Ryby na Helu

W najbliższą sobotę, w godzinach 10.00 – 17.00 na terenie Stacji Dzień Ryby 2017Morskiej im. Profesora Krzysztofa Skóry IOUG w Helu, dzięki gościnności i zaangażowaniu gospodarzy, odbędzie się wielkie świętowanie Dnia Ryby! MSC Polska jest jednym z partnerów wydarzenia.
28.07.2017

ONZ alarmuje – musimy zacząć działać na rzecz ochrony zasobów morskich!

W Nowym Yorku w poniedziałek rozpoczęła się pierwsza w historii konferencja ONZ poświęcona gwałtownie pogarszającemu się stanowi mórz i oceanów. Zdaniem Petera Thomasa, przewodniczącego Zgromadzenia Ogólnego ONZ, ochrona mórz i oceanów to najbardziej ambitny z celów zrównoważonego rozwoju. Jednym z głównych tematów będzie zrównoważone rybołówstwo i szansa jaką daje certyfikacja MSC dla ochrony światowych zasobów ryb.
05.06.2017

Jaka ryba na obiad? Dokonaj zielonego wyboru!

Bałtyckie biura WWF w tym WWF Polska wydały właśnie najnowszą edycję poradnika konsumenta o rybach i owocach morza: Jaka ryba na obiad? Uaktualniony przewodnik zawiera informacje o 50-ciu gatunkach ryb i innych organizmach morskich dostępnych na polskim rynku. Jakie ryby kupować, a których unikać, aby nasz wybór nie wpływał negatywnie na środowisko i różnorodność biologiczną mórz i oceanów? WWF podpowiada przy pomocy zielonego, żółtego i czerwonego światła.
14.05.2017

I Ty możesz zadbać o morze

Nawet codzienne zakupy mogą poprawić stan mórz i oceanów. Jak podejmować właściwe decyzje i chronić morskie zasoby już w najbliższy weekend podpowiedzą FRoSTA i MSC. Wydarzenie w Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego rozpocznie kolejny cykl eventów „Może zadbajmy o morze”.
10.03.2017

Świętuj Dzień Ryby na Helu

W najbliższą, sobotę 30 lipca, na terenie Stacji Morskiej im. Profesora Krzysztofa Skóry IOUG w Helu, dzięki gościnności i zaangażowaniu gospodarzy, odbędzie się wielkie świętowanie Dnia Ryby! MSC Polska zaprasza do wspólnej zabawy! Na wszystkich gości czekać będzie moc atrakcji m.in. fotobudka i wodne tatuaże MSC, a także gry i zabawy edukacyjne oraz happening. Dla prawdziwych miłośników przyrody, przygotowana została również gra „Śladami Bałtyckiej Przyrody”. W Kinie Morświna przez cały dzień wyświetlane będą przyrodnicz
27.07.2016

Czy w morzach i oceanach zabraknie ryb?

Najnowszy Raport Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pokazuje, że ludzie na świecie jedzą co raz więcej ryb i owoców morza. Tak dużo, że tempo wzrostu światowej konsumpcji ryb i owoców morza przewyższa już tempo wzrostu liczby ludzi na świecie.
14.07.2016

Wyszukiwarka ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów już ruszyła

Ruszyła pierwsza w Polsce wyszukiwarka ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów. Od teraz wystarczy tylko kilka kliknięć, aby znaleźć markę lub sprzedawcę oferujących w swojej ofercie ryby i owoce morza z niebieskim znakiem MSC. Kupując ryby i owoce z niebieskim znakiem MSC pochodzą ze zrównoważonych połowów.
05.02.2016

Rybacy sceptyczni wobec założeń Wspólnej Polityki Rybołówstwa UE 2014-2020

28 stycznia 2014r. Parlament Europejski gruntownie zreformował politykę rybołówstwa. Najważniejsze postulaty przegłosowane w Strasburgu to wyznaczenie współczynnika odrzutów rybnych na poziomie 5%, większa ochrona zasobów morskich krajów Unii, regionalne zarządzanie połowami i większy nacisk na wspieranie rybołówstwa przybrzeżnego.
19.02.2014

Dziękujemy za wysłane grafiki.