• <

Wynik wyszukiwania - "niebieski certyfikat" - Wiadomości

Rośnie presja połowowa; 1/3 stad ryb jest przełowionych

Rosnące zapotrzebowanie na ryby oznacza coraz większą presję połowową na ekosystemy morskie; nadmierne połowy dotyczą już ponad 1/3 stad ryb - wskazuje organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) powołując się na dane ONZ.
20.12.2023

MSC przyznała nagrody za zrównoważone rybołówstwo

Organizacja pozarządowa Marine Stewardship Council (MSC), działająca na rzecz zrównoważonego rybołówstwa, doceniła podmioty, które w ciągu ostatniej dekady wyróżniły się w Polsce największym zaangażowaniem w rozwój Programu MSC.
13.09.2023

Konsumenci wybiorą najlepszy produkt z certyfikatem MSC

Organizacja pozarządowa Marine Stewardship Council (MSC), działająca na rzecz zrównoważonego rybołówstwa, organizuje plebiscyt, w którym konsumenci poprzez głosowanie wybiorą „Najlepszy Produkt MSC 2023”. Do udziału w nim swoje produkty zgłosiło 13 firm – zarówno producenci, jak i sieci handlowe oferujące certyfikowane produkty MSC. Plebiscyt połączony jest z konkursem, w którym konsumenci mogą wygrać atrakcyjne nagrody.
23.06.2023

Światowy Dzień Oceanów 2023. Czas na pakt z Oceanem!

Życie na Ziemi nie byłoby możliwe bez oceanów. To one regulują klimat, dostarczają tlen niezbędny do życia większości organizmów na planecie oraz pochłaniają dwutlenek węgla, łagodząc tym samym skutki globalnego ocieplenia. Złożone ekosystemy oceanów pełne są tysięcy gatunków fauny i flory. Stanowią także źródło pożywienia dla miliardów ludzi i zapewniają utrzymanie wielu społeczności w różnych zakątkach świata. Jednak, by nadal mogły spełniać swoje funkcje, potrzebują działań z naszej strony.
07.06.2023

Morze Bałtyckie potrzebuje odpowiedzialnych rybaków i konsumentów

22 marca obchodzimy Światowy Dzień Ochrony Morza Bałtyckiego. Ma on zwrócić uwagę na problemy związane z ochroną Bałtyku i przypomnieć, że każdy z nas może się przyczynić do poprawy jego kondycji. Jaką rolę odgrywają w tym zrównoważone połowy? I co każdy z nas może zrobić, by wspierać odpowiedzialne rybołówstwo?
21.03.2023

Raport MSC: Co wiemy o dzikim łososiu?

Łosoś to ryba dobrze znana zarówno polskim przetwórcom, jak i konsumentom. Na polskim rynku obecny jest głównie łosoś hodowlany, jednak coraz częściej pojawia się także łosoś dziki, poławiany gospodarczo na dużą skalę.
27.09.2022

Raport ONZ. Czy oceany nas wyżywią?

Najnowszy raport UN FAO pokazuje ogromne zapotrzebowanie na ryby i owoce morza dla zapewnienia globalnego bezpieczeństwa żywnościowego rosnącej populacji. Jednocześnie eksperci wskazują na konieczność „niebieskiej transformacji” i zrównoważonego zarządzania rybołówstwem, by zachować zasoby oceanów w dobrej kondycji.
05.07.2022

Certyfikat MSC zawieszony przez zły stan stada śledzi w centralnym Bałtyku

Certyfikaty MSC (Marine Stewardship Council) dla wszystkich rybołówstw poławiających śledzie ze stada centralnego Bałtyku zostają zawieszone. Jest to odpowiedź MSC na opublikowany przez ICES w maju raport dotyczący stanu zasobów podstawowych gatunków ryb w Bałtyku.
16.08.2021

MSC przyznało granty dla projektów naukowo-badawczych wspierających zrównoważone rybołówstwo

Organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) przyznała granty o łącznej wartości 650 tys. GBP na realizację projektów naukowo-badawczych wspierających zrównoważone rybołówstwo oraz ochronę ekosystemów morskich m.in. projekty na rzecz zwiększenia bezpieczeństwa obserwatorów na statkach czy ograniczenia przyłowu.
28.04.2021

Zostań morskim bohaterem – pomóż chronić Morze Bałtyckie

Jak śpiewała w latach 90-tych Majka Jeżowska „na plaży fajnie jest”. Dziś, prawie 30 lat później kondycja Morza Bałtyckiego i jego złocistych plaż uległa drastycznemu pogorszeniu. Wakacyjne skakanie w morskiej pianie coraz częściej ograniczają zakwity sinic, a zamiast muszelek i bursztynów w piasku królują śmieci. Z okazji obchodzonego 22 marca Światowego Dnia Ochrony Morza Bałtyckiego organizacja pozarządowa MSC przypomina, że dokonując odpowiedzialnych wyborów każdy z nas może zostać morskim bohaterem.
19.03.2021

Po co sprawdzać certyfikat przed zakupem ryby?

Białe ryby to jedne z najpopularniejszych ryb wśród polskich konsumentów. Wybierając dorsza, mintaja, mirunę, morszczuka czy halibuta warto sprawdzić także czy posiadają one niebieski certyfikat MSC, dzięki czemu nasz wybór przysłuży się zachowaniu zdrowych ekosystemów morskich.
12.02.2021

Czy wystarczy śledzi na kolejne święta?

Nikt z nas nie wyobraża sobie świąt bez pysznego śledzia czy tradycyjnej ryby po grecku. Tymczasem problem nadmiernych połowów i nieodpowiedniego zarządzania rybołówstwem może na zawsze wykreślić z naszego menu wiele gatunków ryb. To czy dzikie ryby pozostaną obecne na świątecznym stole także w przyszłości zależy od odpowiedzialnych decyzji producentów, sieci handlowych, rządów, ale także nas wszystkich! Organizacja pozarządowa MSC kolejny rok z rzędu organizuje świąteczną kampanię edukacyjną przypominając, aby na święta, tak sam
23.12.2020

Konsumenci „głosują widelcami” – nowa fala aktywizmu na rzecz ochrony zasobów morskich

Polscy konsumenci coraz częściej „głosują widelcami”, wybierając ryby i owoce morza ze zrównoważonych źródeł, a troska o nasz ocean napędza nową falę aktywizmu konsumenckiego. Wyniki badania przeprowadzonego przez agencję GlobeScan pokazują, że na przestrzeni ostatnich lat wzrosły obawy Polaków o środowisko, ale także ich chęć do działania na rzecz ochrony zasobów morskich.
05.11.2020

MSC wśród 110 organizacji wzywających do ograniczenia globalnej emisji gazów cieplarnianych dla ochrony ekosystemów morskich

American Fisheries Society wraz ze 110 organizacjami naukowymi zajmującymi się naukami o wodzie wydało 14 września br. bezprecedensowe oświadczenie, w którym podnosi alarm dotyczący zmian klimatu i ich wpływu na zasoby morskie oraz słodkowodne. Wśród sygnatariuszy oświadczenia znajduje się organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council).
22.09.2020

Wyśledź śledzia z MSC - Rynek śledzi ze zrównoważonych połowów

Śledź to jedna z najbardziej popularnych ryb morskich kojarzonych z polską kulturą kulinarną. Nieprzerwanie króluje na naszych stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia, karnawału, Ostatków czy Wielkiego Postu. Konsumenci coraz częściej decydują się na wybór certyfikowanych śledzi ze zrównoważonych połowów, zwracając uwagę na pochodzenie produktów oraz wpływ rybołówstwa na środowisko.
24.06.2020

Granty MSC dla projektów naukowo-badawczych wspierających zrównoważone połowy

Organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) ufundowała granty o łącznej wysokości ponad 650 tys. funtów. Zostały one przyznane w ramach funduszu Ocean Stewardship Fund rybołówstwom oraz grupom badawczym pracującym na rzecz ochrony oceanów oraz zasobów ryb i owoców morza.
11.05.2020

Jaka przyszłość czeka bałtyckie połowy?

Już w najbliższą niedzielę 22 marca obchodzimy Światowy Dzień Ochrony Morza Bałtyckiego. To doskonała okazja, żeby każdy z naszastanowiłsię, w jaki sposób może pomóc chronić nasze morze. Organizacja pozarządowa MSC apeluje, by w tym dniu pamiętać także o ochronie zasobów ryb i ogromnej roli, jaką odgrywają zrównoważone połowy.
20.03.2020

Dorsz z Morza Północnego traci certyfikat zrównoważonego rybołówstwa

Certyfikaty MSC dla rybołówstw dorsza na Morzu Północnym zostają zawieszone, po tym jak liczebność stada spadła poniżej bezpiecznego poziomu biologicznego. Zawieszenie dotyczy wszystkich rybołówstw posiadających certyfikat MSC, które poławiają dorsza na Morzu Północnym.
26.09.2019

Jaka jest przyszłość atlantyckiej makreli?

W maju 2019 r. ICES opublikowało zrewidowane doradztwo, w którym stado makreli z północno-wschodniego Atlantyku szacowane jest na 4,16 milionów ton. Jest to zdecydowanie więcej niż w doradztwie opublikowanym w październiku 2018 r. Czy to wystarczy, aby został przywrócony certyfikat MSC?
06.06.2019

Aktualizacja Standardu Łańcucha Dostaw MSC

MSC (Marine Stewardship Council) ogłosiło nowe wymogi dla dostawców oraz przetwórców ryb i owoców morza. Najważniejsze zmiany dotyczą wprowadzenia niezależnych audytów dotyczących kwestii pracowniczych w firmach w łańcuchu dostaw, jeśli istnieje ryzyko, że stosują one praktyki pracy przymusowej albo pracy dzieci.
04.05.2019

Norweski producent wzmacnia swoje zaangażowanie w zrównoważony rozwój dzięki certyfikacji MSC

Wszystkie butelki Möller’s Tran Norweski, sprzedawane w ponad 20 krajach, będą oznaczone niebieskim certyfikatem MSC, który jest wiarygodnym znakiem potwierdzającym pochodzenie produktów ze zrównoważonych źródeł i identyfikowalności produktów.
03.05.2019

Już 18 rybołówstw tuńczyka z certyfikatem MSC

Rybołówstwo tuńczyka białego i żółtopłetwego z Polinezji Francuskiej oraz rybołówstwo tuńczyka Bonito i tuńczyka żółtopłetwego z zachodnio-centralnego Pacyfiku otrzymały Certyfikat Zrównoważonego Rybołówstwa MSC. Tym samym już 18 rybołówstw na świecie poławiających różne gatunki tuńczyka posiada certyfikat MSC, potwierdzający, że połowy prowadzone są w sposób zrównoważony i przyjazny dla środowiska.
18.07.2018

Czy ryb wystarczy także dla przyszłych pokoleń?

Najnowszy Raport Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pokazuje, że ludzie na świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. Tak dużo, że tempo wzrostu światowej konsumpcji ryb i owoców morza przewyższa już tempo wzrostu liczby ludzi na świecie.
12.07.2018

Projekt Fish For Good wspiera rybołówstwa na drodze do zrównoważonych połowów

Projekt Fish for Good to inicjatywa, której celem jest wprowadzenie bardziej zrównoważonych praktyk połowowych w rybołówstwach krajów rozwijających się. W ramach projektu w Republice Południowej Afryki udało się zgromadzić szerokie grono interesariuszy w celu przeprowadzenia analizy porównawczej i wprowadzenie ulepszeń w wybranych rybołówstwach.
09.07.2018

Sushi Factory wykorzystuje ryby i owoce morza z certyfikatami MSC i ASC

Sushi Factory jest pierwszą w Polsce i jedną z pierwszych w Europie fabryką oferującą zestawy sushi także z certyfikatami MSC i ASC. Oznacza to, że ryby i owoce morza wykorzystywane przez Sushi Factory przy produkcji zestawów sushi oraz przekąsek onigiri i wrap pochodzą ze zrównoważonych źródeł. Producent właśnie poinformował o nawiązaniu współpracy z dostawcami posiadającymi certyfikaty MSC i ASC.
29.03.2018

MSC przyznał kolejny certyfikat

Nowy produkt firmy Suempol – dziki łosoś pacyficzny Chum, wędzony na zimno – posiada certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC. Od 15.01.2018 r. jest dostępny na terenie całej Polski w sklepach sieci Auchan i Leclerc.
16.01.2018

ONZ alarmuje – musimy zacząć działać na rzecz ochrony zasobów morskich!

W Nowym Yorku w poniedziałek rozpoczęła się pierwsza w historii konferencja ONZ poświęcona gwałtownie pogarszającemu się stanowi mórz i oceanów. Zdaniem Petera Thomasa, przewodniczącego Zgromadzenia Ogólnego ONZ, ochrona mórz i oceanów to najbardziej ambitny z celów zrównoważonego rozwoju. Jednym z głównych tematów będzie zrównoważone rybołówstwo i szansa jaką daje certyfikacja MSC dla ochrony światowych zasobów ryb.
05.06.2017

Kanadyjski homar ze znakiem MSC dostępny w sklepach Biedronka

Biedronka jako pierwsza sieć w Polsce wprowadziła w 2016 roku certyfikat Homar MSC Biedronka MSC na produktach marki własnej kategorii produktów świeżych w opakowaniach MAP. Teraz do swojego asortymentu ryb ze znakiem MSC wprowadza produkt wyjątkowy – kanadyjskiego homara pochodzącego z certyfikowanych zrównoważonych połowów u wybrzeży Wyspy Księcia Edwarda. Homar dostępny będzie w wybranych sklepach sieci Biedronka w całym kraju przez tydzień, od 20 do 26 marca lub do wyczerpania zapasów.
16.03.2017

Kolejna odsłona kampanii MSC w sklepach sieci Biedronka

Sieć Biedronka kontynuuje promowanie ryb i owoców morza z niebieskim MSC i Biedronka certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC wśród klientów sieci. W najnowszej odsłonie kampanii na klientów czekają plakaty reklamowe zachęcające do zakupu certyfikowanego dorsza atlantyckiego. Kampanii w sklepach towarzyszą reklamy w prasie codziennej opracowane we współpracy z MSC Polska.
01.03.2017

Prawie wszystkie produkty MSC są prawidłowo oznakowane

Najnowsze wyniki badań DNA produktów rybnych i owoców morza przeprowadzonych na zlecenie organizacji pozarządowej Marine Stewardship Council (MSC), pokazują, że aż 99,6% produktów ze znakiem MSC jest prawidłowo oznakowanych. To ważna wiadomość dla konsumentów. Mogą zaufać certyfikacji MSC.
24.03.2016

Dobry rok dla certyfikowanych połowów

Opublikowany dziś (13.10) Raport Roczny MSC 2014-15 „15 lat certyfikowanych ryb i owoców morza” niezależnej, międzynarodowej organizacjipozarządowej Marine Stewardship Council (MSC) nie pozostawia wątpliwości - miniony rok był tym, w którym rynek zrównoważonych produktów rybnych i owoców morza stale się rozwijał. Konsumenci mieli również coraz więcej możliwości do nagradzania zrównoważonych praktyk rybackich poprzez zakup produktów rybnych z certyfikatem MSC na opakowaniu.
13.10.2015

Największa rybna impreza w Polsce

W Gdańsku rozpoczęły się targi rybne, na których wystawcy z różnych stron świata, uczestniczący w 13. Międzynarodowych Targach Przetwórstwa i Produktów Rybnych Polfish 2015 zaprezentują swoje towary.
28.05.2015

Wersja 2.0 Standardów Certyfikacji Rybołówstwa MSC odzwierciedleniem najbardziej aktualnego rozumienia zarządzania i praktyki w zakresie zrównoważonego rybołówstwa

Wersja 2.0 Standardów Certyfikacji Rybołówstwa MSC odzwierciedleniem najbardziej aktualnego rozumienia zarządzania i praktyki w zakresie zrównoważonego rybołówstwa.
01.04.2015

Dziękujemy za wysłane grafiki.