• <

Wynik wyszukiwania - "akwakultura" - Wiadomości

Rybacy UE „obłowią się” na wodach Albionu za ponad 1 mld euro w 2024 r.

W połowie grudnia br. UE osiągnęła porozumienie z Norwegią i Wielką Brytanią w sprawie uprawnień do połowów na rok 2024. Umowa z Wielką Brytanią obejmuje 85 zezwoleń połowów na północno-wschodnim Atlantyku. Umożliwia flocie UE odłowienie organizmów morskich na poziomie prawie 388 tys. ton. Ich wartość szacuje się na około 1 mld euro na podstawie historycznych cen hurtowych skorygowanych o inflację.
21.12.2023

Spółka SEKO S.A. otrzymała dofinansowania w ramach Programu Operacyjnego "Rybactwo i Morze"

Spółka SEKO S.A. z Chojnic otrzymała dofinansowanie w wysokości 489 362,00 zł w ramach Programu Operacyjnego "Rybactwo i Morze". Decyzja Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wynika z dodatkowych kosztów poniesionych przez sektor rybołówstwa i akwakultury z powodu wojny Rosji z Ukrainą.
11.12.2023

Komisja przyjmuje zmianę przepisów dotyczących niewielkich kwot pomocy dla sektora rybołówstwa i akwakultury

Komisja Europejska przyjęła dziś zmianę rozporządzenia w sprawie pomocy de minimis w sektorze rybołówstwa i akwakultury („rozporządzenie de minimis w sektorze rybołówstwa"). Zmienione rozporządzenie wejdzie w życie 20 dni po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym. Wyłącza ono z kontroli pomocy państwa niewielkie kwoty pomocy, ponieważ uznaje się, że nie mają one wpływu na konkurencję i wymianę handlową na rynku wewnętrznym.
04.10.2023

Czy grozi nam spadek podaży ryb?

W powszechnej opinii pojęcia rybołówstwo i akwakultura przedstawiane są jako tożsame, tymczasem ich działalność i wpływ na środowisko różnią się znacząco, a w wielu przypadkach jedynym co je łączy jest produkt – ryba. Termin rybołówstwo odnosi się do dzikich ryb, gdzie rola człowieka ogranicza się do ich połowów i przetworzenia – najbliższym jego odpowiednikiem na lądzie jest łowiectwo. Natomiast akwakultura polega na hodowli ryb w środowisku zamkniętym, gdzie są rozmnażane, żywione, odchowywane przez człowieka.
01.10.2023

Senat za ustawą o wspieraniu zrównoważonego rozwoju sektora rybackiego

Senat w czwartek poparł ustawę o wspieraniu zrównoważonego rozwoju sektora rybackiego, która ma umożliwić wykorzystanie unijnych funduszy. Budżet tego programu to prawie 732 mln euro.
22.06.2023

AKVA Group i Inseanergy współpracują w celu dekarbonizacji za pomocą pływających ogniw słonecznych

Producent sprzętu dla przemysłu rolniczego AKVA Group i norweska firma zajmująca się pływającymi energiami słonecznymi Inseanergy podpisały list intencyjny w sprawie dostawy i integracji rozwiązań w zakresie zielonej energii dla branży pozyskiwania żywności ze środowiska wodnego.
18.01.2023

Forever Oceans otrzymuje największą na świecie koncesję na zrównoważoną produkcję owoców morza

14 stycznia odbyło się spotkanie Billa Biena, dyrektora generalnego Forever Oceans, największego innowatora w dziedzinie zrównoważonej produkcji owoców morza, z Jorge Seifem Juniorem, sekretarzem ds. akwakultury i rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa, Zwierząt Gospodarskich i Zaopatrzenia, którego celem było podpisanie umowy koncesyjnej, otwierającej Brazylii drogę do pozycji wschodzącego lidera w tej właśnie dziedzinie.
14.01.2022

Technologia bakteriofagowa wkracza do sektora akwakultury

Proteon Pharmaceuticals, polska firma biotechnologiczna i lider technologii bakteriofagowej w dodatkach paszowych dla zwierząt hodowlanych i akwakultury ogłosiła nawiązanie strategicznego partnerstwa z firmą Skretting. Celem współpracy jest dostarczanie rozwiązań pozwalających sprostać wyzwaniom zdrowotnym w branży akwakultury. Wykorzystując technologię bakteriofagową opracowaną przez Proteon, firmy będą wspólnie tworzyć produkty wspierające hodowców ryb i krewetek w ramach holistycznej strategii zdrowotnej.
27.01.2021

Komisja Europejska przyjęła wstępne porozumienie polityczne w sprawie Europejskiego Funduszu Morskiego, Rybackiego i Akwakultury (EMFAF)

Komisja, Rada i Parlament Europejski osiągnęły tymczasowe porozumienie polityczne w sprawie Europejskiego Funduszu Morskiego, Rybackiego i Akwakultury (EMFAF) na lata 2021–2027. Zgodnie z celami Europejskiego Zielonego Ładu i celu zrównoważonego rozwoju nr 14, zapewnia on ambitny pakiet wsparcia na rzecz zrównoważonego rybołówstwa i akwakultury, rozwoju lokalnych społeczności przybrzeżnych, promowania zrównoważonej niebieskiej gospodarki, wdrażania polityki morskiej UE na rzecz bezpiecznych i zrównoważonych mórz i oceanów oraz mi
07.12.2020

Tegoroczna analiza unijnego sektora rybołówstwa i akwakultury jest już dostępna online

„Rynek rybny UE” to kompleksowa analiza unijnego sektora rybołówstwa i akwakultury. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, co jest produkowane / eksportowane / importowane, kiedy i gdzie, co jest konsumowane, przez kogo i jakie są główne trendy, zajrzyj do raportu rocznego EUMOFA.
10.11.2020

Nabór wniosków o dofinansowanie dla przetwarzania produktów rybołówstwa i akwakultury

Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ogłasza1 nabór wniosków o dofinansowanie w zakresie działania 5.4 „Przetwarzanie produktów rybołówstwa i akwakultury” w ramach Priorytetu 5. Wspieranie obrotu i przetwarzania, zawartego w Programie Operacyjnym „Rybactwo i Morze”.
24.08.2020

50-lecie nowoczesnej akwakultury w Norwegii

W tym roku przypada 50. rocznica powstania pierwszej hodowli łososia w Norwegii, która zapoczątkowała powstanie norweskiej akwakultury. Wspomnienie historii i początków norweskich hodowców pokazuje ich ambicję, sukcesy i porażki. To dzięki nim dziś łosoś norweski jest dostępny na całym świecie.
17.08.2020

Odpowiedź na koronawirusa: dodatkowe wsparcie z EFMR dostępne dla bułgarskich sektorów rybołówstwa i akwakultury

Po bezprecedensowym wybuchu koronawirusa Komisja Europejska podjęła szybkie działania w celu ochrony sektorów rybołówstwa i akwakultury przed poważnymi wstrząsami, wprowadzając określone środki, w tym zmiany w Europejskim Funduszu Morskim i Rybackim (EFMR).
29.07.2020

DHI Polska Sp. z o.o.

Zakłady produkcji wody,Przemysł i technologie produkcji,Bezpieczne produkty i środowisko,Rzeki i zbiorniki,Zasoby wodne i gospodarka przestrzenna,Ekologia i akwakultura,Inżynieria przybrzeżna i ujścia rzek,Infrastruktura morska i energia

Aquano POLDREX PPHU Dariusz Baran

kontenery izolowane skrzynie i pojemniki palety akwakultury zbiorniki na wodę,toalety przenośne,kabiny,akwakultura

Polacy jedzą za mało ryb. Wolą mięso i boją się ości

Konsumpcja ryb w Polsce jest na stosunkowo niskim poziomie. Cały czas mówimy mniej więcej o 12-13 kg spożywanych ryb – powiedział w rozmowie z portalem GospodarkaMorska.pl na Kongresie Rybnym, który w piątek zakończył się w Sopocie, Grzegorz Mech z GfK Polonia. Tymczasem średnia europejska to 22 kg, a światowa – 24 kg zjadanych ryb rocznie. To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, białka, witamin i składników mineralnych, dlatego badania wskazują, że na naszych talerzach ryby powinny pojawiać się przynajmniej dwa razy w tygodniu.
16.04.2018

Dziękujemy za wysłane grafiki.