Choć gotowanie w otoczeniu morskich fal może wydawać się malownicze i przyjemne, istotne jest przy tym świadome podejście do zagadnień bezpieczeństwa. Korzystanie z kuchenki na jachcie wymaga szczególnej uwagi, aby zapewnić komfort i bezpieczeństwo zarówno załogi, jak i samej jednostki. W jaki sposób zagwarantować sobie odpowiedni poziom bezpieczeństwa w czasie gotowania podczas wodnych podróży?
Żywioły takie jak ogień i gaz w połączeniu z niestabilnym środowiskiem, jakim jest falująca woda, stają się źródłem potencjalnego zagrożenia. Z tego względu zrozumienie podstawowych zasad bezpiecznego używania kuchenki na pokładzie jachtu to podstawa, która pozwala unikać niechcianych wypadków i zwiększać efektywność kulinarnych działań na morzu.
Wybór odpowiedniej kuchenki do użytku na jachcie to decyzja, która powinna być poprzedzona dokładną analizą potrzeb załogi oraz specyfiki samej jednostki. Przede wszystkim kluczowe jest zwrócenie uwagi na rodzaj zasilania, które będzie używane.
- Kuchenki elektryczne zyskują na popularności ze względu na brak otwartego ognia i prostotę użycia. Ich główną wadą jest jednak zależność od dostępności zasilania elektrycznego, co może być problematyczne podczas dłuższych rejsów, gdzie konieczne jest zarządzanie energią. Kuchenki gazowe na jacht są cenione za ich wydajność i szybkość gotowania, jednak wymagają one szczególnych środków ostrożności, takich jak regularne sprawdzanie szczelności instalacji i prawidłowe wietrzenie pomieszczeń – mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.
Trzecią opcją są dedykowane płyty gazowe, na przykład DYNACOOK X2. Jest to wybór, który łączy w sobie funkcjonalność i nowoczesność, gwarantując bezpieczeństwo i efektywność na pokładzie jachtu. Dzięki zastosowaniu technologii gazu pod szkłem, model ten oferuje lepszą kontrolę nad płomieniem – brak otwartego ognia oraz łatwość w utrzymaniu czystości. Powierzchnia ceramiczna jako element konstrukcyjny, zwiększa estetykę urządzenia, a jednocześnie jest materiałem odpornym na wysokie temperatury i łatwym do wyczyszczenia po każdym użyciu.
Bezpieczne korzystanie z kuchenki na jachcie obejmuje zarówno prawidłową eksploatację, jak i znajomość procedur bezpieczeństwa. wskazuje kilka kluczowych zasad, których każdy użytkownik kuchenki powinien przestrzegać:
– Zawsze monitoruj gotowanie i nigdy nie zostawiaj działającej kuchenki z otwartym płomieniem bez nadzoru. Przyrządzanie posiłków na morzu wymaga ciągłej uwagi ze względu na zmieniające się warunki. Pamiętaj też o przechowywaniu materiałów takich jak ściereczki, papierowe ręczniki czy inne łatwopalne przedmioty z dala od kuchenki. Metalowe naczynia są najlepsze do gotowania na kuchenkach gazowych. Sprawdzaj i czyść także regularnie kuchenkę. Jest to istotne, aby zapobiec gromadzeniu się tłuszczu i innych zabrudzeń – wskazał Stanisław Szyling z DYNACOOK.
Przestrzeganie tych zasad znacznie zwiększa bezpieczeństwo podczas korzystania z kuchenki z otwartym płomieniem na jachcie i pozwala na bezpieczne i przyjemne przygotowywanie posiłków podczas rejsu.
Płyty gazowe bez płomienia, takie jak DYNACOOK X2 mają zapewniać bezpieczeństwo i komfort użytkowania dzięki wbudowanym systemom zabezpieczającym przed wyciekiem gazu oraz automatycznym elektrozaworom, które reagują na brak płomienia. Jest to szczególnie ważne w warunkach morskich, gdzie każde dodatkowe zabezpieczenie ma znaczenie. W przypadku gazowych płyt ceramicznych DYNACOOK gotowanie jest dużo łatwiejsze, a o bezpieczeństwo w dużej mierze dba nasza kuchenka.
00:01:27
Zobacz Eclipse – pływającą fortecę Romana Abramowicza
Po raz pierwszy zwodowana na Pomorzu Zachodnim. Ta luksusowa łódź od razu stała się hitem
00:02:33
23
Stena Estelle – najnowszy i największy statek we flocie Stena Line na Bałtyku [WIDEO, ZDJĘCIA]
Z Gdyni na Hel drogą morską
Anonymous kontra Rosja. Celem aktywistów luksusowy jacht Putina: Jego położenie to "piekło"
W Łebie powstała oficjalna plaża dla naturystów
Premier Turyngii: skonfiskujmy oligarchom luksusowe jachty i przekażmy je Sea-Watch
00:00:37
Wieloryb „pożarł” kajakarki [wideo]
[WIDEO] Żuławy. Przejechała przez most zwodzony w trakcie podnoszenia
Najbardziej luksusowe katamarany, które powstały w Gdańsku. Francis Lapp: My po prostu szyjemy jachty na miarę
00:00:31
Agresywne orki atakują i niszczą statki [wideo]
Właściciel szczecińskiego jachtu, który zatonął w Niemczech, musi wydobyć wrak
Dziewczynka na dmuchanym jednorożcu wypłynęła na pełne morze [wideo]
Jachty pięciu rosyjskich oligarchów zakotwiczyły na Malediwach
Sztokholm na turystycznym kursie. W 2025 r. 30% więcej pasażerów niż przed rokiem
Sunreef Yachts zaprezentuje dwa modele na targach w Katarze i Abu Zabi 2025
Władze Gdyni przygotowują wniosek ws. powstania Olimpijskiego Centrum Żeglarskiego
Resort infrastruktury zamierza uszczelnić system rejestracji jachtów
Jeppe Borch najlepszy w żeglarskim Pucharze Świata w Szczecinie
Jak chińskie opłaty portowe wpłyną na branżę rejsową?