• <

Wynik wyszukiwania - "makrela" - Wiadomości

Port Kołobrzeg podsumował wyładunki ryb

W Porcie Kołobrzeg podsumowano wyniki połowowe floty rybackiej osiągnięte w 2023 roku.
10.02.2024

Zarząd Portu Morskiego Kołobrzeg podsumował 2022 rok

Port Kołobrzeg odnotował istotne wzrosty ramach zakresu swoich usług, powracając już niemal do wyników z 2019 roku, czyli sprzed pandemii COVID-19. Pomimo rosyjskiej inwazji na Ukrainę, niestabilnej sytuacji gospodarczej oraz kryzysu energetycznego, osiągnięto zamierzone cele.
29.01.2023

Rynek ryb w Unii Europejskiej. Polska poniżej średniej w spożyciu, powyżej w eksporcie

W 2021 r. spożycie produktów z ryb i owoców morza w krajach Unii Europejskiej rosło. W 2021 r. wydatki gospodarstw domowych na ryby i owoce morza w UE-27 wzrosły o 7% w porównaniu do 2020 r. Trend ten utrzymuje się od 2019 r. – informuje EUMOFA (European Market Observatory for Fisheries and Aquaculture Products) w najnowszym raporcie.
04.01.2023

Ryby i akwakultura w UE. Efekt motyla wywoła sztorm w przemyśle rybnym

W latach 2019–2020 wydatki gospodarstw domowych na produkty rybołówstwa i wyroby akwakultury wzrosły o 17%. Spożycie świeżych ryb wzrosło o 7% w wymiarze wartościowym i o 4% wzrosło spożycie wyrobów – podają analitycy EUMOFA w najnowszym raporcie "The EU Fish Market".
15.08.2022

Karstensen nie zwalnia tempa. Kolejny statek rybacki popłynie do Szkocji [WIDEO, ZDJĘCIA]

W zaledwie tydzień po ostatnim wodowaniu, Karstensen Shipyard Poland w Gdyni dokonał kolejnego - tym samym ostatniego - wodowania w tym roku. Tym razem stocznia zwodowała trawler pelagiczny o długości 75 metrów i szerokości 15,6 metra, który będzie się nazywał Artemis. Portem macierzystym tej jednostki będzie Banff w Szkocji.
21.12.2021

Częściej jemy ryby, śledź rządzi na polskich stołach

Spożycie ryb w Polsce z roku na rok rośnie. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w tym roku wyniesie 14 kg na mieszkańca. Najchętniej jemy śledzie, mintaje i makrele.
04.11.2021

Port Kołobrzeg. Podsumowanie przeładunków w II kwartale 2021

Od kwietnia do czerwca przeładowano blisko 55 tysięcy ton ładunków. W tym okresie zdecydowanie najwięcej przeładowano kłód drewnianych - prawie 22 tys. ton oraz pelletu i kruszywa - łącznie ponad 20 tys. ton.
10.08.2021

Port Kołobrzeg - podsumowanie przeładunków w II kwartale 2021

W miesiącach kwiecień - czerwiec w kołobrzeskim porcie przeładowano blisko 55 tysięcy ton ładunków.
20.07.2021

Port Kołobrzeg zwiększa przeładunki

Od początku stycznia przy nabrzeżach Portu Kołobrzeg przeładowano ponad 79 tysięcy ton ładunków, tj. o 25 tysięcy ton więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
08.04.2021

Dostawa ryb z Rosji do Portu Gdańsk (foto, video)

Przeciętny mieszkaniec ziemi zjada średnio 20,5 kg ryb i owoców morza rocznie. Popyt na ryby rośnie na całym świecie i jest większy niż kiedykolwiek wcześniej.* Idzie za tym zapotrzebowanie na specjalistyczną infrastrukturę będącą częścią globalnego łańcucha dostaw, tych szybko psujących się towarów.
16.03.2021

Ryby zdrowe, ale... z niektórymi nie przesadzaj. Winne skażenie środowiska

Generalnie, owoce morza i ryby są zgodnie zalecane przez lekarzy i dietetyków jako ważny element zdrowej diety, głównie ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Jednocześnie, w związku z coraz większym skażeniem środowiska, eksperci ostrzegają przed nadmiernym spożyciem niektórych gatunków. Dowiedz się, których konkretnie.
03.02.2021

Kraje UE porozumiały się w sprawie uprawnień do połowów ryb

Po intensywnych dwudniowych negocjacjach w Brukseli kraje UE porozumiały się w czwartek w sprawie uprawnień do połowów na Atlantyku, Morzu Północnym, Morzu Śródziemnym i Morzu Czarnym w 2021 roku.
17.12.2020

Okręty patrolowe Royal Navy będą pilnować łowisk

Cztery okręty patrolowe Royal Navy będą gotowe, aby od 1 stycznia chronić brytyjskie łowiska, jeśli Wielka Brytania i Unia Europejska nie zdołają zawrzeć porozumienia o przyszłych relacjach - podał w piątek wieczorem dziennik "The Guardian".
11.12.2020

Zagrożone wyginięciem wieloryby pomagają w walce z globalnym ociepleniem

Największe zwierzęta w oceanie odgrywają kluczową rolę we wspomaganiu funkcjonowania naszej planety, ale pozostają zagrożone przez szereg wpływów człowieka
20.11.2020

Rekiny kluczem do uratowania planety?

Według nowych badań rekiny, tuńczyki i makrele mogą być kluczem do uratowania planety. Naukowcy twierdzą, że duże ryby pochłaniają dwutlenek węgla, pomagając w magazynowaniu gazów cieplarnianych na dnie oceanu. Regulują ilość, która pozostaje w atmosferze, pochłaniając ogromne ilości globalnych emisji. Międzynarodowy zespół pokazał, że duża liczba tych stworzeń w morzu zahamuje globalne ocieplenie.
02.11.2020

Targi POLFISH w Gdańsku: Przetwórstwo ryb w Polsce dynamicznie się rozwija (foto, wideo)

Przetwórstwo ryb w Polsce dynamicznie się rozwija. Szacuje się, że na koniec 2018 r. wartość produkcji osiągnęła 12,2 mld złotych – wynika z danych Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb, największej ogólnopolskiej organizacji skupiającej firmy związane z branżą przetwórstwa ryb. Obecny na targach POLFISH, które w środę rozpoczęły się w Gdańsku, prezes tego stowarzyszenia, Jan Safader, podkreślił, że polski przemysł rybny jest ambitny.
30.05.2019

Konferencja rybacka Szanse i zagrożenia dla wzrostu spożycia polskich ryb

W dniach 18-19 stycznia 2019 r. w Berlinie odbyła się konferencja, której tematem były aktualne zagadnienia związane z gospodarką rybacką i rynkiem rybnym. Konferencja była kontynuacją cyklu wcześniejszych spotkań, które już od 9 lat cieszą się dużym zainteresowaniem wśród przedstawicieli sektora rybackiego, naukowego i publicznego z różnych krajów UE i nie tylko. Wydarzenie organizowane jest co roku przy okazji największych na świecie targów rolniczych Grüne Woche, gromadzących wystawców z całego świata, w tym z Polski.
05.02.2019

Zawieszona certyfikacja makreli we wszystkich rybołówstwach na północno-wschodnim Atlantyku

Certyfikat MSC dla wszystkich rybołówstw makreli z rejonu północno-wschodniego Atlantyku zostanie zawieszony w sobotę 2 marca 2019 r. Decyzja została ogłoszona dzisiaj poprzez wydanie raportu z przyspieszonego audytu wszystkich rybołówstw makreli na północno-wschodnim Atlantyku znajdujących się w Programie MSC. Makrela złowiona 2 marca 2019 r. lub później nie może być sprzedawana jako „certyfikowana zgodnie ze Standardem Zrównoważonego Rybołówstwa MSC” i nie może być oznaczona niebieskim certyfikatem MSC. Zawieszenie cert
01.02.2019

Rośnie światowa konsumpcja ryb. Portugalczycy zjadają nawet 90 kg rocznie na osobę, Polacy tylko 12 kg

Tempo wzrostu konsumpcji ryb na świecie już dwukrotnie przewyższa tempo wzrostu liczby ludzi. Średnio każdy zjada ponad 20 kg ryb rocznie. Szacuje się, że stanowią one ważne źródło białka dla 3,2 mld osób. W Polsce ryby jemy mniej chętnie – blisko 12 kg rocznie, w dużej mierze ze względu na cenę. Najczęściej wybieramy śledzia, łososia i ryby białe. Ważne, żeby konsument wiedział, skąd pochodzi dana ryba i czy została połowiona w sposób zrównoważony – podkreślają eksperci. Obecnie już nawet co trzecia ryba jest poławiana w
02.08.2018

Znaleziony nad Bałtykiem miecznik czeka w chłodni na sekcję zwłok

Do chłodni Stacji Morskiej w Helu trafił znaleziony na plaży w Jantarze, wyrzucony przez wody Bałtyku martwy miecznik. W stanie zamrożenia licząca 2,7 metra długości ryba poczeka na sekcję zwłok.
28.10.2017

„Bohater miesiąca” , czyli najnowsza akcja MSC i Targu Rybnego

Po letniej przerwie, już 16 września Targ Rybny wraca na Plac Powstańców Warszawy, a wraz z nim startuje także program edukacyjny "Bohater miesiąca" przygotowany wraz z MSC - niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową, światowym liderem programu certyfikacji na rzecz zrównoważonego rybołówstwa. Celem programu jest edukacja konsumentów o odpowiedzialnej konsumpcji ryb i owoców morza.
16.09.2016

Wzrasta konsumpcja ryb na świecie. Średnie spożycie globalne to 20 kg, w Polsce – 13 kg na osobę

Ludzie na całym świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. W ciągu ostatniego półwiecza ich konsumpcja na osobę wzrosła dwukrotnie. Średnie spożycie w Państwie Środka to 40 kg, a w Europie – 23 kg na osobę. Statystyczny Polak zjada rocznie tylko 12 kg. Zwiększone zapotrzebowanie na ryby i dodatkowo niewłaściwe połowy prowadzą jednak do znacznego pogorszenia stanu mórz i oceanów.
23.07.2016

Połowy makreli ponownie z certyfikatem MSC

Po długiej batalii o zagwarantowanie zrównoważonych połowów, międzynarodowa koalicja rybaków poławiających makrelę w wodach Północno-Wschodniego Atlantyku uzyskała certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC.
11.05.2016

Ta wyprawa mogła skończyć się tragicznie (wideo)

O niezwykłym szczęściu może mówić jeden z trzech rybaków, którzy łowili ryby w okolicach Port Stephens w Australii. Wędkowanie mogło skończyć się dla niego tragicznie. Nagranie ze zdarzenia trafiło kilka dni temu do sieci.
08.01.2016

Jakie ryby wybrali Polacy na święta?

Gatunki ryb tradycyjnie podawanych w Wigilię - karp i śledź - należą do jednych z najczęściej wybieranych przez Polaków. Chętnie sięgamy także po dorsza, łososia i makrelę – wynika z badania opinii publicznej przeprowadzonego przez Dom Badawczy Maison na zlecenie WWF Polska.
28.12.2015

Dobry rok dla certyfikowanych połowów

Opublikowany dziś (13.10) Raport Roczny MSC 2014-15 „15 lat certyfikowanych ryb i owoców morza” niezależnej, międzynarodowej organizacjipozarządowej Marine Stewardship Council (MSC) nie pozostawia wątpliwości - miniony rok był tym, w którym rynek zrównoważonych produktów rybnych i owoców morza stale się rozwijał. Konsumenci mieli również coraz więcej możliwości do nagradzania zrównoważonych praktyk rybackich poprzez zakup produktów rybnych z certyfikatem MSC na opakowaniu.
13.10.2015

Tysiące ton ryb wypełniły nową chłodnię Portu Rybackiego Gryf

Nowa chłodnia wybudowana przy nabrzeżu bułgarskim to jedna z największych inwestycji w szczecińskim porcie. Aby obiekt zapełnić trzeba było kilka tygodni i dziś znajduje się tam 10 tysięcy ton ryb.
27.11.2014

Łowiska Mauretanii nadal dostępne dla polskich trawlerów

- To dobra wiadomość dla polskich rybaków – powiedział europoseł Jarosław Wałęsa (PO), po tym jak Parlament Europejski zgodził się na ratyfikację mauretańskiego protokołu rybackiego. - Łowiska Mauretanii stanowią w tej chwili jedyne miejsce, gdzie polska flota może łowić takie gatunki jak sardynka czy makrela – tłumaczy Wałęsa.
09.10.2013

Jaka ryba na święta?

Śledź na żółtym, węgorz na czerwonym, zielone światło dla dorsza bałtyckiego ze stada wschodniego i szprota – informuje najnowsza edycja poradnika „Jaka ryba na obiad?”, organizacji ekologicznej WWF. Jednocześnie WWF przypomina, że warto szukać w sklepach ryb z certyfikatem MSC. Od tego, czy będziemy wybierać eko-logicznie zależy przetrwanie ryb i owoców morza na całym świecie.
17.12.2012

Wynik wyszukiwania - Katalog firm

Dziękujemy za wysłane grafiki.