rok 1991:
• założenie firmy rodzinnej pod nazwą Rybhand działającej jako spółka cywilna
• powstanie wędzarni położonej obok domu właścicieli przy ul. Polnej w Jarocinie zatrudniającej około 15 osób
lata 1991-1997:
• działalność firmy głównie opiera się na przetwórstwie ryb pelagicznych, tj. makreli i śledzia
• liczba zatrudnionych osób wzrasta do 30
rok 1998:
• przeniesienie siedziby firmy na ul. Św. Ducha w Jarocinie
• budowa nowoczesnego zakładu produkcyjnego
• znaczne przyspieszenie rozwoju firmy i skali działalności poprzez nawiązanie bezpośrednich kontaktów
z producentami surowca rybnego na całym świecie
• liczba zatrudnionych osób powiększa się trzykrotnie
rok 2000:
• otwarcie oddziału handlowego w Piekarach Śląskich
• obroty firmy - około 48 milionów złotych
• liczba zatrudnionych osób wynosi 150
rok 2001:
• zmiana formy prawnej ze spółki cywilnej na spółkę jawną
• rozbudowa zakładu produkcyjnego
• powstanie hali przetwórstwa mrożonek
• otwarcie oddziału handlowego w Poznaniu
• obroty firmy - ponad 80 milionów złotych
• liczba zatrudnionych osób wynosi 250
rok 2002:
• otwarcie oddziału handlowego w Szczecinie
• obroty firmy - około 58 milionów złotych
• liczba zatrudnionych osób wrasta do 300
rok 2003:
• modernizacja procesu produkcji
• gruntowna modernizacja taboru transportowego
• laureat Medalu Europejskiego za produkt
• obroty firmy - ponad 60 milionów złotych
• liczba zatrudnionych osób wynosi około 350
rok 2004:
• uzyskanie certyfikatu zgodności systemu zapewnienia jakości z wymaganiami
normy PN-EN ISO 9001:2001 oraz HACCP
• wybudowanie dużej nowoczesnej chłodni składowej o pojemności 1500 ton
• zakup tunelu do szokowego mrożenia ryb
• otwarcie oddziału w Kaliszu
• laureat Medalu Europejskiego za produkt
• obroty firmy - około 74 milionów złotych
• liczba zatrudnionych osób wynosi około 400 i ciągle wykazuje tendencje wzrostową w sezonie
rok 2005:
• dalsza modernizacja taboru transportowego; w chwili obecnej dział transportu
liczy 35 pojazdów typu MAN, Ford Transit, Fiat Doblo i Seat Inca o łącznej
ładowności 133 ton
W ofercie naszej firmy znajdą Państwo przetwory z ryb pelagicznych; głównie makreli i śledzia. Na ich bazie wytwarzamy salinaty, marynaty, produkty wędzone i wyroby garmażeryjne. Produkujemy około 120 różnego rodzaju wyrobów z ryb pelagicznych. Surowiec do produkcji sprowadzany jest między innymi z: Islandii, Norwegii, Wielkiej Brytanii czy Holandii.
Znaczną część oferty stanowią przetwory z ryb białych. W asortymencie posiadamy ich ponad 50 rodzajów. W tej grupie produktów oferujemy również kostkę i wyroby panierowane. Produkty mrożone dostępne są w formie IQF oraz shaterpack. Bazę tej produkcji stanowi surowiec importowany między innymi z krajów takich jak: Stany Zjednoczone, Rosja, Islandia, Norwegia, Grenlandia, Hiszpania, Argentyna, Chile, Peru, Chiny, Wietnam, Australia czy Nowa Zelandia.
Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami naszej oferty, gdzie znajdziecie Państwo między innymi informacje o dostępnych opakowaniach!!!