• <

Wynik wyszukiwania - "kultura" - Wiadomości

Teatr Polski partnerem Morskiego Centrum Nauki

W Morskim Centrum Nauki podpisano 6 marca umowę o współpracy z Teatrem Polskim w Szczecinie. MCN prowadzi działalność edukacyjną i kulturalną, która przyczynia się do budowania tożsamościi marki regionu w oparciu o jego związki z morzem.
06.03.2024

Zmarł członek załogi okrętu podwodnego, będącego inspiracją dla kultowego filmu "Das Boot"

W wieku 107 lat zmarł Friedrich Grade, weteran II wojny światowej, który służył m.in. jako oficer i główny inżynier na niemieckim okręcie podwodnym U-96. Jednostka ta zapisała się w popkulturze dzięki książce i filmowi pt. "Das Boot".
20.10.2023

W stoczni Meyer Werft odbyła się ceremonia cięcia blach pod budowę wycieczkowca Asuka III

W niemieckim Papenburgu rozpoczęła się budowa nowego statku pasażerskiego dla NYK Cruises, spółki należącej do japońskiej grupy żeglugowej NYK. Statek otrzyma nazwę Asuka III, a jego dostawa dla zamawiającego ma nastąpić w 2025 roku.
26.09.2023

Flisacy z całego kraju uczestniczą w kolejnej edycji Festiwalu Wisły, największego zlotu tradycyjnych łodzi rzecznych

Kolejna odsłona Festiwalu Wisły, czyli imprezy oswajającej Polaków z największą rzeką, rozpoczęła się 12 sierpnia we Włocławku. Motywem przewodnim są tym razem tradycje flisackie wpisane na listę UNESCO. Uczestnicy wydarzenia odwiedzili już Włocławek i Włęcz, a w poniedziałek dotarli do Torunia. Dla nich rzeka daje wolność i możliwość zrozumienia miejsca człowieka w świecie.
14.08.2023

Port Gdynia inspiruje artystów

Kiedyś port dał początek miastu Gdynia i pracę ludziom, a wraz z rozwojem cywilizacji, kolejnym elementem odpowiedzialności za region jest wsparcie społeczności lokalnych, w tym licznych inicjatyw zarówno sportowych jak i kulturalnych. Port Gdynia powstał jako żywa wizytówka Polski, jej potencjału ekonomicznego i myśli technicznej. Port jest częścią gdyńskiej tradycji i inspiracją rozwoju. Na fali entuzjazmu, jaki budziło odzyskanie dostępu do morza, a także wielkich portowych inwestycji narodziła się̨ też polska marynistyka.
31.07.2023

Naczelny Sąd Administracyjny uprawomocnił decyzję o wpisaniu do rejestru zabytków Stoczni Gdańskiej

Oddalono skargi kasacyjne od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie o wpisaniu do rejestru zabytków historycznego zespołu budowlanego Stoczni Gdańskiej od okresu funkcjonowania Stoczni Cesarskiej do 1989 roku.
31.05.2023

Morze kręci młodych twórców

Morze jest dla nich inspiracją. Chcą to twórczo wyrazić i zainteresować tym tematem innych. Finaliści konkursu „Morze mnie kręci” wzięli udział w warsztatach filmowych, gdzie pod okiem ekspertów dopracowywali kwestie realizacyjne i scenariusze swoich krótkich produkcji. Autor najlepszego pomysłu na film promujący gospodarkę morską otrzyma 10 tysięcy złotych na jego stworzenie.
18.08.2020

Zwiedzanie latarń morskich

Uprzejmie informujemy miłośników i pasjonatów latarń morskich, iż w związku z wdrożeniem odpowiednich zasad sanitarnych, Towarzystwo Przyjaciół Narodowego Muzeum Morskiego – jako organizator ruchu turystycznego, w uzgodnieniu z Urzędem Morskim w Gdyni udostępniło do zwiedzania latarnie morskie ROZEWIE, STILO i KRYNICA MORSKA.
07.07.2020

DHI Polska Sp. z o.o.

Zakłady produkcji wody,Przemysł i technologie produkcji,Bezpieczne produkty i środowisko,Rzeki i zbiorniki,Zasoby wodne i gospodarka przestrzenna,Ekologia i akwakultura,Inżynieria przybrzeżna i ujścia rzek,Infrastruktura morska i energia

Aquano POLDREX PPHU Dariusz Baran

kontenery izolowane skrzynie i pojemniki palety akwakultury zbiorniki na wodę,toalety przenośne,kabiny,akwakultura

Polacy jedzą za mało ryb. Wolą mięso i boją się ości

Konsumpcja ryb w Polsce jest na stosunkowo niskim poziomie. Cały czas mówimy mniej więcej o 12-13 kg spożywanych ryb – powiedział w rozmowie z portalem GospodarkaMorska.pl na Kongresie Rybnym, który w piątek zakończył się w Sopocie, Grzegorz Mech z GfK Polonia. Tymczasem średnia europejska to 22 kg, a światowa – 24 kg zjadanych ryb rocznie. To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, białka, witamin i składników mineralnych, dlatego badania wskazują, że na naszych talerzach ryby powinny pojawiać się przynajmniej dwa razy w tygodniu.
16.04.2018

Dziękujemy za wysłane grafiki.