• <

Wynik wyszukiwania - "homary" - Wiadomości

W rybach i owocach morza jest więcej PFAS niż by się wydawało

Narażenie na tzw. wieczne chemikalia, wynikające ze spożywania ryb i owoców morza wydaje się być niedoszacowane – informuje pismo „Exposure and Health”.
14.04.2024

Połowy homarów i krabów zagrażają populacji waleni?

W zeszłym roku Seafood Watch ustalił, że sieci używane do połowu homarów w Maine spowodowały w ostatnim czasie zaplątanie się wieloryba północnoatlantyckiego. To nie pierwszy taki przypadek, co zdaniem ekologów może przyczynić się do zagrożenia populacji tych morskich ssaków. Zachęcają również do usunięcia homara z listy zrównoważonej żywności, co z kolei grozi konfliktem z rybakami, dla których połowy skorupiaków to nie tylko biznes, ale źródło wielu miejsc pracy w rybołówstwie i branży stoczniowej.
20.03.2023

Rosyjski superjacht wart 300 mln USD pływając pod amerykańską banderą, zatrzymany cumuje na Hawajach

Należący do Rosjan superjacht zatrzymany na Fidżi przez amerykańskie organy ścigania, które rozprawiają się z oligarchami objętymi sankcjami, zacumował w czwartek w Honolulu.
18.06.2022

Fidżi. Sąd aresztował superjacht jednego z rosyjskich oligarchów; USA chcą go skonfiskować

Sąd na Fidżi aresztował superjacht Amadea, który może należeć do objętego zachodnimi sankcjami rosyjskiego oligarchy Sulejmana Kerimowa. Władze Fidżi współpracują z USA, by formalnie skonfiskować luksusową jednostkę wartą 325 mln dolarów - informuje w czwartek Bloomberg.
21.04.2022

Dla kota za dużo, dla psa za mało. Chiny nie chcą australijskich rud żelaza

Chiny zmniejszają wolumen zamówień na rudy żelaza z Australii, stopniowo dążąc do zmniejszenia zależności od tamtejszych dostaw. Żelazny krok Chin budzi uzasadnione zainteresowanie, ponieważ wpływa na globalną gospodarkę morską, począwszy od transportu, a na budowie statków skończywszy.
15.08.2021

Parlament UE: przeciętny konsument śródziemnomorskich skorupiaków zjada około 11 tys. kawałków plastiku

Przeciętny konsument śródziemnomorskich owoców morza - skorupiaków zjada około 11 tys. kawałków plastiku każdego roku – alarmują europosłowie. Zdaniem eurodeputowanych, zwiększenie recyklingu w sektorze rybołówstwa i znaczne ograniczenie zużycia tworzyw sztucznych mają kluczowe znaczenie dla oczyszczania naszych mórz.
21.04.2021

W. Brytania: Protest właścicieli firm połowowych po problemach z eksportem ryb do UE

Ponad 20 ciężarówek wyładowanych skorupiakami stanęło w poniedziałek w pobliżu siedziby brytyjskiego premiera i gmachu parlamentu w centrum Londynu. Właściciele firm połowowych protestują w ten sposób przeciw pobrexitowej biurokracji, która nie pozwoliła im na eksport towaru do UE.
18.01.2021

Czy wystarczy śledzi na kolejne święta?

Nikt z nas nie wyobraża sobie świąt bez pysznego śledzia czy tradycyjnej ryby po grecku. Tymczasem problem nadmiernych połowów i nieodpowiedniego zarządzania rybołówstwem może na zawsze wykreślić z naszego menu wiele gatunków ryb. To czy dzikie ryby pozostaną obecne na świątecznym stole także w przyszłości zależy od odpowiedzialnych decyzji producentów, sieci handlowych, rządów, ale także nas wszystkich! Organizacja pozarządowa MSC kolejny rok z rzędu organizuje świąteczną kampanię edukacyjną przypominając, aby na święta, tak sam
23.12.2020

Mikroplastik szkodzi homarom

Włókna mikroplastiku zaburzają wszystkie stadia rozwoju larw homarów - odkryli naukowcy. Drobinki sztucznych tworzyw m.in. gromadzą się przy skrzelach i zalegają w układzie pokarmowym.
15.07.2020

Kanada: Rząd przeznaczy 470 mln CAD na pomoc dla rybaków

Rząd Kanady przeznaczy 470 mln CAD na wsparcie dla rybaków w związku z pandemią koronawirusa – poinformował w czwartek premier Justin Trudeau. To kolejny pakiet pomocy dla tego sektora gospodarki, poprzedni był adresowany głównie do firm przetwórstwa rybnego.
14.05.2020

Kanada: Rząd przeznaczy 62,5 mln dolarów na pomoc rybakom

Kanadyjscy rybacy i przemysł przetwórczy otrzymają od rządu federalnego 62,5 mln CAD pomocy w związku z epidemią koronawirusa – poinformował w sobotę premier Kanady Justin Trudeau.
26.04.2020

Otwarto Muzeum Ichtiologiczne w Szczecinie (foto)

Czterometrowy rekin polarny, kosogon, żarłacze, ale też płaszczki czy korale znalazły się wśród blisko tysiąca eksponatów zwierząt wodnych w otwartym w czwartek edukacyjnym Muzeum Ichtiologicznym w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie. Zbiory mają służyć przede wszystkim uczniom i studentom.
13.02.2020

Pierwsza w Europie podwodna restauracja rozpoczyna działalność (wideo)

Znajduje się pięć metrów pod poziomem morza i wygląda jak wielka betonowa tuba. Pierwsza w Europie podwodna restauracja właśnie zaczyna przyjmowac rezerwacje. I mimo że na początku możliwość zjedzenia kolacji w tej wyjątkowej scenerii będzie miała tylko najbliższa rodzina i przyjaciele - chętnych nie brakuje. W norweskim lokalu zarezerwowano już ponad siedem tysięcy miejsc.
20.03.2019

Pierwsza w Europie podwodna restauracja powstaje w Norwegii (foto)

Kolacja pięć metrów pod poziomem morza? Wktótce będzie to możliwe! W południowej Norwegii powstaje właśnie pierwsza podwodna restauracja w Europie. Jak obiecują twórcy, będzie jednocześnie największa na świecie.
20.08.2018

Plaża wyglądała jak cmentarzysko. Tysiące martwych rozgwiazd w Anglii (wideo)

Smutny widok na plaży Ramsgate w południowo-wschodniej Anglii. Spacerowicze znaleźli tam tysiące martwych rozgwiazd. „Nie można było przejść”, „plaża wyglądała jak cmentarzysko” – napisali internauci. Jak podał dziennik „The Independent”, zwierzęta zginęły z powodu silnego mrozu.
10.03.2018

Sąd Najwyższy: Trzymanie homarów w lodzie to przestępstwo

Homary cierpią, gdy są trzymane w lodzie, i dlatego traktowanie ich w ten sposób jest przestępstwem - orzekł włoski Sąd Najwyższy, utrzymując w mocy karę wymierzoną restauratorowi z Florencji. Sędziowie stwierdzili zarazem, że można gotować żywe skorupiaki.
17.06.2017

Ambitny cel MSC: certyfikacja 20% połowów morskich na świecie do roku 2020

Świętując dwudziesty rok działalności Marine Stewardship Council (MSC) wyznacza ambitną strategię na kolejne lata. Plan określa dążenie MSC, by do 2030 roku ponad jedna trzecia połowów morskich na świecie posiadała certyfikat lub uczestniczyła w programie MSC. Ambicją MSC jest również wzmocnienie zaangażowania i wpływu w krajach Globalnego Południa, w odniesieniu do Wielkich Ekosystemów Morskich (Large Marine Ecosystems/ LME), priorytetowych rynków i gatunków oraz wobec konsumentów, jednocześnie stale zapewniając wartość d
27.04.2017

Kanadyjski homar ze znakiem MSC dostępny w sklepach Biedronka

Biedronka jako pierwsza sieć w Polsce wprowadziła w 2016 roku certyfikat Homar MSC Biedronka MSC na produktach marki własnej kategorii produktów świeżych w opakowaniach MAP. Teraz do swojego asortymentu ryb ze znakiem MSC wprowadza produkt wyjątkowy – kanadyjskiego homara pochodzącego z certyfikowanych zrównoważonych połowów u wybrzeży Wyspy Księcia Edwarda. Homar dostępny będzie w wybranych sklepach sieci Biedronka w całym kraju przez tydzień, od 20 do 26 marca lub do wyczerpania zapasów.
16.03.2017

Homary prosto z wody, czyli nowoczesny przewóz skorupiaków kontenerami (wideo)

Francuski armator CMA CGM stworzył nową generację kontenerów chłodniczych (reeferów) do przewozu homarów w wodzie odwzorowującej ich naturalne warunki środowiskowe. Oznacza to koniec mrożenia tych skorupiaków.
27.04.2016

Dziękujemy za wysłane grafiki.